Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Rezník z mediálnej sféry neodchádza. Po odchode z RTVS ma novú prestížnu pozíciu

Od septembra pracuje pre Český rozhlas.

16.09.2022 13:45
Jaroslav Rezník Foto:
Jaroslav Rezník
debata

Jaroslav Rezník pracuje od 1. septembra 2022 pre Český rozhlas. Jeho priamym nadriadeným je generálny riaditeľ Českého rozhlasu René Zavoral.

„Pán Rezník je zamestnaný na pozícii odborného pracovníka, kde chce Český rozhlas využiť jeho rozsiahle manažérske skúsenosti z mediálneho prostredia,“ uviedol pre Mediaklik hovorca Českého rozhlasu Jiří Hošna.

rtvs Čítajte aj V RTVS končí ďalší Rezníkov človek. Zmeny sa zásadne dotknú športu

Podľa vyjadrenia Českého rozhlasu bude do jeho náplne práce patriť vytváranie podkladov, dát a analýz, ktoré bude môcť využiť manažment v oblasti strategického rozvoja ČRo ako média verejnej služby. „Bude tiež popisovať a analyzovať možné príležitosti rozvoja ČRo v rámci mediálneho trhu v oblasti obsahov a formátov. Jeho úlohou bude tiež analyzovať príležitosti a riziká ČRo ako média verejnej služby vo vzťahu k mediálnemu trhu v ČR, SR, V4 či v rámci EBU (Európskej vysielacej únie),“ doplnil Hošna.

Verejnoprávny Český rozhlas vysiela 24 staníc, zahrňuje celoštátne, regionálne aj špeciálne digitálne stanice. Do roku 2027 sa podľa Zavorala nepočítá so vznikom nových staníc ani s rušením žiadnej z existujúcich. Takáto možnosť pripadá do úvahy len pri veľkej finančnej tiesni, uviedol generálny riaditeľ René Zavoral.

V tomto roku však musel ČRo pristúpiť k šetreniu a prepustil takmer 50 ľudí. Zavoral navrhuje ako kompenzáciu rastúcich nákladov zvýšenie koncesionárskych poplatkov, ktoré tvoria hlavnú časť príjmov verejnoprávneho rozhlasu. ČRo ich od roku 2005 vyberá v nezmenenej výške 45 korún mesačne (1,84 eura), Zavoral navrhuje ich zvýšenie na 60 korún mesačne (2,45 eura).

Andrea Pivarčiová Čítajte aj Ďalšie otrasy v RTVS. Končí hovorkyňa a riaditeľka komunikácie

Jaroslav Rezník bol generálnym riaditeľom RTVS od roku 2017 do 1. augusta 2022. S jeho pôsobením na čele telerozhlasu sa spájali viaceré kontroverznosti. Po príchode nového manažmentu a organizačných zmenách sa vystupňovalo napätie v spravodajskej časti RTVS pod vedením Vahrama Chuguryana, kedy mnohí redaktori odišli. Chuguryan svoju pozíciu napriek veľkej kritike ustál a odvolaný bol až po nezvládnutí spravodajského pokrytia vypuknutia vojny na Ukrajine.

Kritike čelil aj za predraženú inscenáciu Nero a Seneca, ktorá vznikla v réžii Mareka Ťapáka, megalomanský projekt Najväčší Slovák či očkovaciu lotéria Byť zdravý je výhra, ktorá bola nápadom Igora Matoviča. Na post šéfa RTVS kandidoval aj do ďalšieho obdobia a postúpil do druhého kola voľby, kde si poslanci zvolili jeho protikandidáta Ľuboša Machaja.

Pred nástupom na post šéfa RTVS bol Rezník 10 rokov šéfom Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR). Kariéru odštartoval v roku 1993 ako riaditeľ Regionálneho štúdia Slovenského rozhlasu v Košiciach. Po piatich rokoch prešiel do Bratislavy, kde viedol do roku 2005 Slovenský rozhlas. Následne pôsobil dva roky na ministerstve kultúry ako hlavný štátny radca. Vyštudoval slovenský a ukrajinský jazyk a literatúru na Filozofickej fakulte UPJŠ v Prešove.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Rezník