Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Riaditeľ Markízy: Budúci rok prinesieme historický seriál aj nový denný seriál

Riaditeľ skupiny Markíza Matthias Settele hovorí o plánoch Markízy a Voyo na najbližšie obdobie.

03.09.2022 06:00
Matthias Settele Foto:
Generálny riaditeľ skupiny Markíza Matthias Settele.
debata (3)

Generálny riaditeľ skupiny Markíza Matthias Settele zorganizoval okrúhly stôl pre novinárov z mediálnych portálov. Na stretnutí zhodnotil poslednú jarnú sezónu, hovoril o očakávaniach od jesennej sezóny a prezradil aj plány televízie na budúci rok.

Silvia Majeská Čítajte rozhovor Silvia Majeská: Na konci dňa všetci diváci po celom svete chcú dobrý a strhujúci príbeh

Skupina Markíza je dlhoročným lídrom na slovenskom televíznom trhu. „Na jar sme priniesli suverénne najúspešnejší pôvodný seriál Druhá šanca a tiež najsledovanejšiu zábavnú šou Let’s Dance,“ hovorí o úspešných formátoch jarnej sezóny.

Medzi úspechy patrí aj spustenie novej stanice Markíza Krimi, ktorá odštartovala svoje vysielanie začiatkom júna. „S jej výkonom som zatiaľ veľmi spokojný. Výsledky sledovanosti potvrdzujú, že zameranie sa na fanúšikov detektívnych a kriminálnych seriálov a filmov bolo zásahom do čierneho,“ skonštatoval Settele. V dohľadnej dobe však nad spustením ďalšieho kanálu neuvažuje. „Je to pekná myšlienka, ale konkurencia na Slovensku je už teraz veľká a potenciál nového kanála je veľmi otázny,“ dodal.

Boli to dobré seriály, ale nie dosť dobré

Jarná sezóna však nebola len o úspešných formátoch, ale priniesla aj neľahké rozhodnutia o konci niektorých seriálov. S divákmi sa rozlúčili komediálne seriály Susedia a Horná Dolná, a tiež denný seriál Oteckovia. Pokračovať s novými sériami nebudú ani dve novinky jarnej sezóny – Svätý Max a Šťastní vs. Šťastní.

„Boli to dobré seriály, ale nie dosť dobré. Zameriavame sa preto na vývoj nových formátov. Už v tejto sezóne prinesieme komediálny seriál Chatári. Uvidíme, či si ho diváci obľúbia, ako to bolo napríklad pri Hornej Dolnej,“ hovorí Settele.

Chatári Čítajte aj Markíza má nový komediálny seriál. Bude nástupcom Hornej Dolnej?

Otvorený zostáva ďalší osud seriálu Sestričky, ktorý má za sebou nie veľmi úspešnú štvrtú sériu. Bude pokračovať budúci rok v avizovanej piatej sérii? „Momentálne sa zameriavame na iný typ programu, ktorý chceme priniesť na obrazovky budúci rok. Nemôžem povedať, že by sme tento seriál definitívne ukončili, momentálne je však pozastavený,“ vyjadril sa Settele.

Skupina Markíza po jarnej sezóne, kedy neskončili všetky projekty podľa očakávaní a plánov, sústredila všetky sily na jeseň. Ako uviedol riaditeľ Markízy, od vývoja jesennej sezóny bude závisieť, ktoré projekty nasadia do vysielania na jar budúceho roka.

Rešpekt pred konkurenciou

Na jeseň Markíza nasadila silnú programovú ponuku zo svojej pôvodnej tvorby, ktorú nakombinovala z osvedčených diváckych hitov a viacerých noviniek. Premiérovými sériami pokračuje hit jarnej sezóny Druhá šanca, a tiež Pán profesor, ktorý bol hitom minulého roka.

Novinkami sú pôvodom český seriál Chatári a pôvodom francúzsky seriál Výnimočná Nikol, ktorý vznikol pod vedením kreatívnej producentky a scenáristky Evity Twardzik. „Naša nová posila Evita už pracuje na formátoch na ďalší rok. Jedným z nich je aj nový denný seriál,“ prezradil Settele.

výnimočná nikol, pauhofová, Čítajte aj Markíza a jej nový seriál: Komu polezie hlavná hrdinka na nervy, tak nech prepne telku

Televízia má od nových aj staro-nových seriálov veľké očakávania, zároveň si uvedomuje, že budú mať silnú konkurenciu v podobe Nemocnice televízie Joj. „Samozrejme, máme rešpekt pred konkurenciou. Nevysielame však vo vzduchoprázdne a počítame s tým, že ostatní vysielatelia prinesú zaujímavý obsah. Je nemožné vyskladať programovú štruktúru tak, aby si silné formáty navzájom nekonkurovali. Konkurenčné prostredie je však dobré pre celý televízny priemysel. Prináša tlak, aby sme vytvárali kvalitné formáty s kvalitnými hercami a režisérmi. O to väčšia je naša spokojnosť, keď máme úspech na trhu,“ hovorí Settele.

danica hričová, Čítajte rozhovor Autorka jojkárskej Nemocnice: Dokážeme sa s divákmi pohrať bez toho, aby si to uvedomili

Dôležité je správne načasovanie

Ako dodáva, vždy je to však risk a dôležité je správne načasovanie a odhadnutie záujmu divákov. „Napríklad Druhá šanca sa stala na Slovensku hitom, no česká verzia s Tomášom Maštalírom až taký úspech na Nove nemala (televízia Nova uvádza seriál pod názvom Chlap, pozn red.), hoci český divák má rád seriály z lekárskeho prostredia,“ vysvetľuje Settele. Rovnako pri Pánovi profesorovi má slovenská verzia väčší úspech ako česká. Na Slovensku sa už vysiela štvrtá séria, na Nove zatiaľ druhá.

Aj v prípade seriálu Výnimočná Nikol, kde stvárňuje hlavnú úlohu Táňa Pauhofová. si Nova nakrútila vlastnú verziu s názvom Případy mimořádné Marty s Táňou Dykovou v hlavnej úlohe. „V tomto seriáli je to o perfektnom castingu hlavnej hrdinky, na ktorej je postavený celý seriál. Uvidíme, ktorému sa bude lepšie dariť,“ uzatvára Settele.

Ťažiskovou jesennou šou Markízy bude Tvoja tvár znie povedome, na Farme bude už po štrnásty raz bojovať o výhru nová skupina súťažiacich, a po koronovej prestávke sa po štvrtý raz vráti svetoznáma šou o chudnutí Extrémne premeny. „Jeden súťažiaci schudol viac ako 100 kilogramov, čo je úžasné, lebo to vôbec nie je jednoduché,“ prezradil Settele.

Evita Twardzik Čítajte rozhovor Evita Twardzik: Na obrazovkách je podľa mňa všetko. Ale v rôznej kvalite

Nový dobový seriál

Čo sa týka programových noviniek na budúci rok, generálny riaditeľ Markízy potvrdil, že na obrazovky sa vráti tanečná šou Let’s Dance. „V hľadáčiku máme aj iné formáty, zatiaľ však nemôžem prezradiť, aké, pretože rokovania nie sú ukončené,“ uviedol.

Ako však prezradil, televízia pripravuje nový historický seriál s výbornými hercami a režisérom, ktorý sa odohráva od tridsiatych do polovice päťdesiatych rokov minulého storočia. Bude to prvý dobový seriál Markízy.

Spravodajský kanál nie je na programe dňa

Nad novým spravodajským kanálom zatiaľ televízia neuvažuje. „Nový kanál môžeme spustiť hocikedy, otázny je však jeho profit a pridaná hodnota. Spravodajský kanál nám momentálne nedáva zmysel, keď sa pozrieme na náklady na jeho personálne obsadenie a techniku,“ vysvetľuje Settele s tým, že rozšírili a posilnili spravodajské formáty, kde to televízii dávalo zmysel.

Generálny riaditeľ skupiny Markíza Matthias... Foto: TV Markíza
Matthias Settele Generálny riaditeľ skupiny Markíza Matthias Settele.

Viac slovenskej tvorby na Voyo

Popri lineárnom vysielaní skupina Markíza úspešne rozvíja aj svoje digitálne platformy. Hoci služba Voyo nemôže v budgetoch konkurovať streamovacím gigantom, jej plusom je lokálnosť. „Prinášame v sedemdňovom predstihu televízny program, máme exkluzívny pôvodný obsah vznikajúci pod značkou Voyo Originál, športový obsah, obsah pre deti, úspešnú comedy show Simona: Donaha!, zahraničné filmy, seriály… Na jeseň pribudnú do ponuky hneď dva nové Voyo Originály – minisérie Gumy a Kráľ Šumavy, pokračovať bude budúci rok aj Iveta,“ vymenúva Settele. Primárne pre Voyo je určená aj druhá séria zoznamovacej reality šou Love Island, ktorá vznikla v česko-slovenskej koprodukcii.

„Na budúci rok plánujeme na Voyo viac slovenského obsahu. Doposiaľ sme na to nemali dostatočný priestor, ale chceme, aby slovenskí tvorcovia a herci boli výraznejšie viditeľní v projektoch Voyo Originál,“ dodáva Settele.

Počet predplatiteľov Voyo je už v Česku a na Slovensku okolo 400-tisíc, čo považuje za veľký úspech. „Voyo chceme profilovať ako rodinnú televíziu, ale skúšame aj nové formáty, lebo vidíme, že zaujímajú mladých ľudí. Slovensko je však malý trh a je finančne náročné priniesť obsah pre každú skupinu divákov,“ vysvetľuje Settele a dodáva: „Aj keď streamovacie služby zmenili našu spoločnosť, stále platí, že obsah je kráľom. Zmenil sa len spôsob jeho doručenia divákom. Našou prioritou stále zostáva lineárna televízia, chceme byť však pripravení, lebo nevieme, čo budúcnosť prinesie,“ uzatvára.

Jakub Štáfek Čítajte aj Vraždiace monštrum, špionážny triler či komédia o sexe. Voyo pripravuje tri nové seriály

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #Matthias Settele