Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nedele bez Pečie celé Slovensko, soboty bez Záhad tela a koniec Trojky. Aj to sú plány šéfa RTVS

Nový riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj plánuje programové zmeny, dotknú sa viacerých projektov.

11.08.2022 06:00
miňo Foto:
Víťaz prvej série šou Pečie celé Slovensko - Miroslav „Miňo“ Macuľa z Bratislavy.
debata (23)

Nový riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj nastúpil na čelo verejnoprávnej inštitúcie 2. augusta a postupne si buduje nový manažérsky tím. Známe sú už prvé mená na čele spravodajstva, televíznych a rozhlasových programových služieb či obchodu.

Miriam Kittler Čítajte viac Zemetrasenie v RTVS pokračuje. Známe je ďalšie meno nového manažmentu

Svoje plány týkajúce sa televízneho programu v nasledujúcom päťročnom funkčnom období predstavil už vo svojom projekte, s ktorým na post kandidoval. Zmeny sa dotknú viacerých projektov.

Viac pôvodných formátov, menej zábavy

Machaj v projekte vyjadril nespokojnosť s programovou skladbou RTVS, ktorá o publikum bojuje zábavnými formátmi, ktoré majú miesto skôr v súkromných médiách. Na obrazovke by podľa neho malo byť viac projektov, ako bol napríklad seriál Priznanie. „Práve na úkor zábavných relácií, ktoré sa na seba podobajú ako vajce vajcu. Navyše Milujem Slovensko, Záhady tela, Neskoro večer alebo Čo ja viem neponúkajú pre verejnoprávne médium dôležitú pridanú hodnotu. Nezanechávajú pre budúce generácie obraz o našom živote.“

Otázny je aj osud úspešnej šou Pečie celé Slovensko, ktorú nechce v budúcnosti uvádzať v nedeľu. „Nedeľa by mala patriť inému typu programu. Nemal by tam byť formát zábavný, ale historicko-spoločensky dôležitý,“ uviedol s tým, že v nedeľu večer si skôr predstavuje výpravnejší seriál.

Niekde v Europe, rtvs, Čítajte viac RTVS bude mať nový seriál: Spustila nakrúcanie náročnej historickej drámy

„Musím žiaľ skonštatovať, že od roku 2011, teda od momentu vzniku RTVS, sa v jeho archíve objavuje oveľa menej kvalitných diel najrôznejších žánrov. Podľa môjho názoru – a verím, že nie je ojedinelý – viaceré televízne zábavné formáty ich určite nenahradia. A je tiež na zamyslenie, že sa stali jedinou „verejnoprávnou zbraňou“ v súťaži o televízneho diváka. Som presvedčený, že o divákov by sa mal RTVS uchádzať rôznorodejšou ponukou,“ uvádza v projekte.

Stopka pre Čo ja viem či Záhady tela?

Machaj uznáva, že televízne vysielanie RTVS dosahuje vyššiu sledovanosť väčšinou v časoch, kedy má v ponuke zábavné formáty. „Najmä v piatok vykazuje zvýšený záujem divákov zábavná šou Milujem Slovensko, v sobotu zasa Záhady tela a Neskoro večer. Osobne uznávam, že aj verejnoprávny vysielateľ musí bojovať o divákov, ale mal by do konkurenčného prostredia nasadzovať aj iné než čisto zábavné programy,“ uviedol nový šéf RTVS s tým, že je dôležité jednu-dve šou tohto typu zachovať a preferuje Milujem Slovensko a talkšou Neskoro večer, ktorá je podľa neho v medziach verejnoprávnosti.

Navrhuje tiež skorší začiatok večerného programu. „Niektoré verejnoprávne televízie začínajú svoj hlavný program už o 20:10 a nie o 20:30 ako Jednotka.“

Podvečerné vysielanie bez 5 proti 5

„Nábehovú krivku pred Správami o 19:00 je nutné posilniť novou reláciou, ktorá by nahradila postupne vyprázdňujúci sa formát 5 proti 5. Navrhujem pripraviť program, ktorý by sa zameriaval na pozitívne a atraktívne udalosti, ktoré sa u nás a vo svete stali.“ Čo najskôr chce začať pripravovať aj denný seriál, ktorý „musí priniesť atraktívnu tému“.

Ľuboš Machaj Čítajte viac Nový šéf RTVS bude rozhodovať aj o osude týchto programových noviniek

Koniec Trojky a nový web

S Trojkou Machaj vo svojom projekte nepočíta. „Podľa môjho názoru sa programovo stále viac prekrýva s Dvojkou. Priestor pre vysielanie relácií z archívu sa môže vytvoriť na Dvojke,“ zdôvodňuje. Ušetrené financie chce presunúť do spravodajstva.

Ako ďalší problém Machaj vníma, že verejnoprávnemu vysielateľovi sa nedarí zastaviť alarmujúci odliv poslucháčov a divákov. „Mnohí z nich prechádzajú do priestoru sociálnych sietí, ale ani tu sa RTVS nedarí zaujať ich svojou online ponukou“, uvádza v projekte.

„V mojej projektovej vízii online dostane samostatný web, pre RTVS bude predstavovať to, čo napríklad ivysilani.cz pre Českú televíziu alebo Voyo pre Markízu a Novu.“

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #generálny riaditeľ RTVS #ľuboš machaj