Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nový šéf RTVS Machaj: Koncesie chcem zachovať, no zvýšiť ich minimálne o infláciu

O stave a budúcnosti RTVS diskutovali odchádzajúci riaditeľ Jaroslav Rezník a jeho nástupca Ľuboš Machaj.

01.08.2022 21:40
RTVS, Jaroslav Rezník, Ľuboš Machaj Foto:
V relácii sa Správy a komentáre sa stretli Jaroslav Rezník, ktorý zhodnotil svoje pôsobenie na pozícii generálneho riaditeľa RTVS a Ľuboš Machaj, ktorému sa začne funkčné obdobie na poste generálneho riaditeľa 2. augusta.
debata

RTVS prinesla na stanici :24 v relácii Správy a komentáre diskusiu s odchádzajúcim generálnym riaditeľom RTVS Jaroslavom Rezníkom a jeho nástupcom, novozvoleným generálnym riaditeľom RTVS Ľubošom Machajom.

Moderátorka Iveta Gombošová sa pýtala Jaroslava Rezníka na to, čo sa mu podarilo počas päťročného funkčného obdobia a Ľuboša Machaja na budúce smerovanie RTVS a zmeny, ktoré verejnoprávnu inštitúciu čakajú v najbližších piatich rokoch.

Ľuboš Machaj Čítajte viac Nový riaditeľ preberá RTVS v dobrej kondícii. Rezník bol dobrým riaditeľom, tvrdí Gallo

„Myslím, že za päť rokov sme toho stihli veľmi veľa,“ vyjadril sa odchádzajúci riaditeľ Jaroslav Rezník s tým, že je hrdý na to, že RTVS odovzdáva s piatimi televíznymi a jedenástimi rozhlasovými okruhmi, novými kreatívnymi centrami, oživeným symfonickým orchestrom a posilnenými regionálnymi štúdiami.

Koncesionárske poplatky sa musia zvýšiť

Ako priznal, nepodarilo sa mu presadiť zvýšenie koncesionárskych poplatkov. „Neustál som tlak, keď sa rušili polovičné koncesie pre dôchodcov,“ uviedol, no zároveň zdôraznil, že je zástancom koncesionárskych poplatkov. Upozornil tiež, že nový mediálny zákon je pre RTVS „likvidačný“, inštitúcii totiž ukladá množstvo nových povinností bez toho, aby boli finančne kryté.

Zvýšenie koncesionárskych poplatkov je ambíciou aj nového šéfa RTVS Ľuboša Machaja. Zvýšiť by ich chcel minimálne o infláciu. „Koncesionárske poplatky sa nezvyšovali 18 rokov. Ak sa financovanie verejnoprávneho média nezastabilizuje, tak úvahu o rozvoji sú problémové,“ uviedol.

televízor, diaľkový ovládač Čítajte viac Do platnosti vstúpil nový mediálny zákon. Povinnosti pribudli televíziám aj streamovacím službám

Aké prvé zmeny plánuje Machaj realizovať?

„Počítam s tým, že nejaké zásadné zmeny na obrazovke prvé dni, týždne ani mesiace nebudú zrejmé. Verím, že prvé sa objavia na konci roka a od januára by mali byť vidieť zásadnejšie zmeny,“ uviedol Machaj na otázku, aké prvé zmeny plánuje spraviť.

Machaj pracoval v RTVS na rôznych pozíciách a chod inštitúcie dôverne pozná. Na to, či potrebuje obligátnych 100 dní, odpovedal, že potrebuje určite dva mesiace „na spoznanie celého manažérskeho chodu“.

RTVS Čítajte viac Koľko nás stojí RTVS? Aké sú náklady na seriály, zábavné šou, spravodajstvo či šport?

Zmeny v spravodajstve

K personálnym zmenám na manažérskych pozíciách uviedol, že chce „spolupracovať s ľuďmi, s ktorými som pracoval už predtým“. Potvrdil, že novou šéfkou spravodajstva bude Mária Hlucháňová, ktorá sa už tento týždeň zúčastní na porade spravodajskej redakcie.

K spravodajskému kanálu :24 uviedol Jaroslav Rezník, že je s ním spokojnejší, ako bol pred mesiacom a teší ho, že atakuje jedno percento v podieloch na trhu. „Myslím si, že do dvoch rokov bude :24 lídrom na trhu vo svojom segmente,“ dodal.

Ľuboš Machaj sa vyjadril, že :24 by sa mala stať „spravodajskou osou televízie“, no potrebuje dobudovať štúdio a posilniť spravodajský tím.

Ľuboš Machaj Čítajte viac Nový šéf RTVS bude rozhodovať aj o osude týchto programových noviniek

Menej zábavy, viac pôvodnej tvorby

Čo sa týka programovej štruktúry, Machaj uviedol, že „verejnoprávne médium musí vyrábať kontent, ktorý sa dá pozerať aj o 20 rokov“. Zopakoval svoj názor, ktorý prezentoval vo svojom projekte, že zábavy je v televízii priveľa a posilniť treba pôvodnú tvorbu a prinášať napríklad viac seriálov, ako boli Hniezdo či Priznanie.

Rezník k tomu dodal, že „ak chceme, aby bola RTVS vlajkovou loďou, tak musí mať programy, ktoré budú vlajkovou loďou“ a doplnil, že zábavné programy Čo ja viem, Milujem Slovensko alebo Záhady tela k nim patrili. Dodal, že seriály ako Priznanie či Hniezdo sú behom na veľmi dlhé trate.

Machaj upresnil, že zábavu na obrazovke nechce zrušiť, len je jej podľa jeho názoru priveľa a bude sa snažiť v programovej štruktúre dosiahnuť „balans medzi sledovanosťou a verejnoprávnosťou“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #voľba generálneho riaditeľa RTVS #ľuboš machaj