Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Do platnosti vstúpil nový mediálny zákon. Povinnosti pribudli televíziám aj streamovacím službám

Nové zákony majú priniesť efektívnejšiu reguláciu i transparentnosť médií.

01.08.2022 06:00
televízor, diaľkový ovládač Foto:
Ilustračné foto.
debata
Ľuboš Machaj Čítajte viac Nový riaditeľ preberá RTVS v dobrej kondícii. Rezník bol dobrým riaditeľom, tvrdí Gallo

Dnes, v pondelok 1. augusta, vstupuje do platnosti nový zákon o mediálnych službách, ktorý nahradí doterajší zákon o vysielaní a retransmisii a tzv. zákon o digitálnom vysielaní. Účinnosť nadobudne aj zákon o vydavateľoch publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie.

Dôvodom zmeny bol nedostatočný regulačný rámec, ktorý vzhľadom na rozvoj audiomediálnych služieb neumožňovali doterajšie právne úpravy.

manželia, vysvetľovanie, tablet, počítač, pomoc, technická podpora Čítajte aj Dezinformácie sa nešíria len cez sociálne siete. Aj tento kanál je obľúbený

Nové povinnosti pre médiá

Zákon o mediálnych službách má priniesť efektívnejšiu reguláciu mediálneho prostredia. K najvýraznejším zmenám patrí to, že na platformy na zdieľanie videí sa budú vzťahovať regulácie podobne ako na televízie alebo rádiá. Sú to najmä povinnosti dodržiavať zákonné požiadavky ochrany vo vzťahu k maloletým, najmä z hľadiska podnecovania k nenávisti, násiliu alebo terorizmu.

Legislatíva ráta aj so sankciami pre poskytovateľov platformy na zdieľanie obsahu a poskytovateľov obsahovej služby, pokuta môže byť do výšky 100-tisíc eur v závislosti od nesplnenia či porušenia povinnosti. Nový predpis sa vzťahuje aj na vysielateľov či distributérov signálu.

Netflix Čítajte aj Netflix prišiel o milión predplatiteľov. Nepomohol mu ani Stranger Things

Nové povinnosti pre RTVS

Nový zákon zvýši tiež podiel multimodálneho vysielania v televíznom programe, najmä v prípade verejnoprávneho vysielateľa. RTVS bude musieť zabezpečiť, aby vo vysielaní každej televíznej programovej služby boli všetky programy sprevádzané titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím, tlmočené do slovenského posunkového jazyka a aby bolo najmenej 50 percent vysielaných programov sprevádzaných hlasovým komentovaním pre nevidiacich.

Zvýši sa tiež tiež podiel programov, ktoré bude musieť verejnoprávna televízia titulkovať. Zákon stanovuje aj minimálny ročný podiel národnostného vysielania v televíznom programe RTVS.

Súkromní vysielatelia majú stanovené nižšie limity, zabezpečiť musia minimálne 25 percent vysielaných programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím alebo tlmočených do slovenského posunkového jazyka a minimálne desať percent všetkých vysielaných programov musí byť sprevádzaných hlasovým komentovaním pre nevidiacich.

RTVS Čítajte aj Koľko nás stojí RTVS? Aké sú náklady na seriály, zábavné šou, spravodajstvo či šport?

Kvóty pre slovenskú hudbu v rádiách

Naďalej platia kvóty pre slovenskú hudbu, európske diela a nezávislú produkciu, pričom vo vzťahu k audiovizuálnej mediálnej službe na požiadanie sa zavádza nová povinnosť náležitého zdôraznenia európskeho obsahu.

Nové právo na vyjadrenie

Zákon týkajúci sa publikácií nahradí doterajšie inštitúty práva na opravu a odpoveď právom na vyjadrenie. Toto právo sa vzťahuje na nepravdivé alebo neúplné skutkové tvrdenie, priznalo sa aj verejným funkcionárom.

Médiá sa musia zapísať do registra

Sprehľadňuje tiež majetkové a personálne vzťahy súvisiace s médiami. Periodické publikácie, medzi ktoré sa zaraďujú po novom aj spravodajské weby, budú musieť priznávať väčších investorov alebo darcov.

Upravuje sa tiež systém evidovania periodických publikácií. Zriadi sa aj register v oblasti médií a audiovízie, ktorý má viesť ministerstvo kultúry. Povinnosť zápisu do registra partnerov verejného sektora bude platiť pre všetky médiá, bez ohľadu na to, či so štátom obchodujú alebo nie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mediálny zákon