Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nový riaditeľ preberá RTVS v dobrej kondícii. Rezník bol dobrým riaditeľom, tvrdí Gallo

Novým riaditeľom RTVS sa od 2. augusta stane Ľuboš Machaj. Na poste nahradí Jaroslava Rezníka.

01.08.2022 06:00
Ľuboš Machaj Foto:
V utorok 2. augusta oficiálne začína päťročné funkčné obdobie nového generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja.
debata
RTVS Čítajte aj Koľko nás stojí RTVS? Aké sú náklady na seriály, zábavné šou, spravodajstvo či šport?

V utorok, 2. augusta 2022, sa oficiálne končí päťročné pôsobenie Jaroslava Rezníka na poste generálneho riaditeľa RTVS. Pre verejnoprávnu inštitúciu to znamenalo nespochybniteľný posun dopredu, uviedol na rokovaní Rady RTVS jej predseda Igor Gallo.

Šéf Rady RTVS: Rezník bol veľmi dobrým riaditeľom

„Musím povedať, že napriek mnohým atakom z externého prostredia i výhradám z našej strany, ktoré boli aj oprávnené, bol Jaroslav Rezník veľmi dobrým riaditeľom,“ povedal Gallo na poslednom rokovaní Rady RTVS v Rezníkovej ére.

„Som o tom presvedčený, napokon, verifikujú to viaceré dáta a prieskumy,“ dodal a ocenil aj znižovanie investičného dlhu, Rezníkovu snahu o vytvorenie dobrých pracovných podmienok pre zamestnancov, rozšírenie programovej ponuky i schopnosť vyrokovať externé zdroje.

machaj, ľuboš machaj, Čítajte rozhovor Nový šéf RTVS: Najväčší problém je spravodajstvo, budem ho prioritne riešiť

Kardinálnym problémom sú koncesie

Rezník v rozlúčke dodal, že ho tešia výsledky, ktoré pod jeho vedením dosiahlo verejnoprávne médium, ako aj rozšírenie programovej ponuky. „To, čo sa nepodarilo, je zvýšiť koncesionárske poplatky, čo považujem za kardinálny problém a kto ho vyrieši, bude víťaz,“ zdôraznil.

Upozornil tiež na ohrozenia, ktoré pre RTVS predstavuje nový zákon o mediálnych službách. „Ukladá RTVS množstvo povinností bez toho, aby niekoho zaujímalo, ako budú kryté,“ skonštatoval. Varoval aj pred ďalším znížením zdrojov pre RTVS, ktoré predstavuje návrh na zrušenie umeleckých fondov, a s tým súvisiacich odvodov z príspevkov odvádzaných z honorárov a autorských odmien.

Kristián Čekovský Čítajte viac V RTVS končí obdobie ťaživej atmosféry, tvrdí Čekovský. Je to urážka našich zamestnancov, reaguje telerozhlas

Výzvy pre nový manažment RTVS

Nový generálny riaditeľ Ľuboš Machaj priznal, že si je vedomý zložitej situácie s financovaním verejnoprávneho média a chce dosiahnuť jeho úpravu. „Nie som idealista, no verím, že niektoré veci sa podaria vyrokovať,“ vyhlásil. Podľa Rezníka bude pre nový manažment výzvou aj dokončenie profilovania jednotlivých programových okruhov a ďalšie znižovanie investičného dlhu.

Machaj na rokovaní Rady RTVS poďakoval Rezníkovi za to, že mu odovzdáva ekonomicky zdravú firmu. Reagoval tak na to, že telerozhlas v priebežnom ekonomickom vyhodnotení vykazuje účtovný zisk vo výške viac ako dva milióny eur.

„Dúfam, že podobné čísla budem môcť na rokovaní Rady RTVS prezentovať aj ja,“ doplnil Machaj, ktorého zvolili poslanci parlamentu na čelo RTVS 30. júna. Na post oficiálne nastupuje v utorok 2. augusta.

Jednou z jeho prvých úloh bude predložiť Rade RTVS aktualizovanú správu o dosahu nového zákona o mediálnych službách na fungovanie RTVS. Zákon vstupuje do platnosti 1. augusta, štúdiu má manažment pripraviť do 30. septembra.

Natália Milanová Čítajte viac Poslanci schválili nový mediálny zákon, povinnosti pribudnú televíziám aj VOD službám

Kto bude vo vedení RTVS

Televíznu časť RTVS by mal riadiť Vincent Štofaník, ktorý je od roku 2020 intendantom Jednotky. Sekciu programových služieb RTVS v Rezníkovej ére viedol Anton Šulík.

Na čele rozhlasu by mal Ľuboš Černák vystriedať Michala Dzurjanina. Černák má skúsenosti zo svojho pôsobenia v komerčných rádiách a v RTVS bol v ére Miloslavy Zemkovej ako riaditeľky RTVS šéfom komunikácie. Zemkovú chce Machaj rovnako prizvať do svojho tímu.

Na čele spravodajstva bude dlhoročná novinárka Mária Hlucháňová prichádzajúca z denníka Pravda, ktorá pôsobila aj v politike ako odborná poradkyňa Pavla Hrušovského a šéfka jeho prezidentskej kampane. Nahradí tak Attilu Lovásza, ktorý bol poverený vedením Sekcie spravodajstva a publicistiky po odchode Vahramovi Chuguryanovi. Ten bol odvolaný po nezvládnutí pokrytia vypuknutia vojny na Ukrajine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľba generálneho riaditeľa RTVS #ľuboš machaj