Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

V RTVS končí obdobie ťaživej atmosféry, tvrdí Čekovský. Je to urážka našich zamestnancov, reaguje telerozhlas

Predseda mediálneho výboru Kristián Čekovský v podcaste OĽaNO hovoril o tom, čo sa dá očakávať od nového riaditeľa RTVS Machaja a v čom by mal byť rozdiel oproti Rezníkovi.

18.07.2022 15:30
Kristián Čekovský Foto:
Predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽaNO).
debata (6)
machaj, ľuboš machaj, Čítajte rozhovor Nový šéf RTVS: Najväčší problém je spravodajstvo, budem ho prioritne riešiť

Predseda parlamentného výboru pre kultúru a média Kristián Čekovský sa v podcaste OĽaNO vrátil k voľbe nového riaditeľa RTVS. Hovoril aj o tom, čo sa dá očakávať od nového riaditeľa Ľuboša Machaja a v čom by mal byť rozdiel oproti doterajšiemu riaditeľovi Jaroslavovi Rezníkovi, ktorého od 2. augusta nahradí v kresle.

Pripomenul, že Rezník bol tiež na čele verejnoprávnych inštitúcií ako Slovenský rozhlas a TASR. „Odchádzajúci riaditeľ je známy tým, že dokázal plávať vo verejnoprávnych vodách takmer 30 rokov. Od čias Vladimíra Mečiara cez vládu Mikuláša Dzurindu a Roberta Fica s Andrejom Dankom až dodnes,“ uviedol o Rezníkovi s tým, že s akoukoľvek vládou si dokázal zabezpečiť pôsobenie vo verejnoprávnom médiu a „asi aj za akúkoľvek cenu získať politickú podporu“.

Spomenul tiež personálne problémy Rezníkovho manažmentu. „Končí sa obdobie ťaživej atmosféry v RTVS – nedôvery a napätia, odchodov a vyhadzovov rôznych novinárov, pretláčania dezinformácií do vysielania spravodajstva. Verím, že v tomto duchu sa teraz inštitúcia môže nadýchnuť a fungovať ďalších päť rokov v oveľa priateľskejšej atmosfére a pocítia to aj diváci a poslucháči,“ hovorí Čekovský. „Myslím si, že pán Machaj má po tých piatich rokoch pána Rezníka čo naprávať,“ dodal.

RTVS Čítajte viac Koľko nás stojí RTVS? Aké sú náklady na seriály, zábavné šou, spravodajstvo či šport?

RTVS reagovala v oficiálnom stanovisku, v ktorom ostro odmieta vyjadrenia Čekovského. „Nevieme odkiaľ pán Čekovský prišiel k presvedčeniu, že by mala vo vnútri RTVS panovať ťaživá atmosféra alebo žeby v RTVS mali pracovať neprofesionálni ľudia. Je to urážka všetkých zamestnancov verejnoprávnej inštitúcie, ktorí k svojej práci pristupujú dennodenne poctivo a s nasadením,“ uviedla hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová. „Pána Čekovského pravdepodobne ťaží najmä súdny spor s RTVS, kvôli ktorému má neustálu potrebu znevažovať nielen prácu generálneho riaditeľa RTVS, ale najnovšie už aj jej zamestnancov,“ dodala.

„Mrzí ma, že si pán Čekovský sám v sebe stále nevysporiadal osobné animozity smerom k mojej osobe. Kiežby viac času a energie venoval aktivitám súvisiacim so stabilizáciou financovania RTVS a ďalším systémovým problémom, ktorým verejnoprávna inštitúcia čelí. Z jeho najnovších vyjadrení totiž necítiť ani náznak snahy riešiť systémové dlhodobo neriešené problémy, len personálne výmeny. To však nemôže byť z jeho strany jediný krok, akým chce zo svojej pozície RTVS pomôcť,“ uviedol končiaci riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Kristián Čekovský #voľby riaditeľa RTVS