Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prima natočila v utajení nový seriál. Inšpirovala sa politickou kauzou, ktorá otriasla Českom

Novinka Sedem schodov k moci je príbehom ženy, ktorá milovala luxus, vplyvných mužov a moc.

21.07.2022 06:00
Sedem schodov k moci Foto:
Inšpiráciu pre realizáciu seriálu Sedem schodov k moci našla televízia Prima v jednej z najväčších politických káuz poslednej doby.
debata

„Príbeh je natoľko šialený, že by sa v skutočnosti nemohol stať.“ Skutočne? Dalo by sa namietať k podtitulu pripravovaného seriálu televízie Prima. Osemdielna séria Sedem schodov k moci totiž rozpráva príbeh ženy, ktorá vedela očariť, vedela si ísť za tvrdo za svojím, milovala luxus, vplyvných mužov a moc. Znalcom českej politickej scény posledných rokov to jednoducho musí niečo pripomenúť.

Schodisko, Colin Firth, Toni Colette Čítajte viac Máte radi súdne drámy? Bola by veľká škoda, keby ste vynechali tento hit na HBO Max

Inšpiráciu pre realizáciu seriálu Sedem schodov k moci našla televízia Prima v jednej z najväčších politických káuz posledných rokov v Českej republike. Sleduje životnú cestu a kariérny vzostup vidieckej servírky Anny Malej krok po kroku alebo schodík po schodíku, a to až do najvyšších politických poschodí a spálne ministra Tomáša Vichra. A potom? Potom to je už príbeh v Česku dobre známy…

Autorom námetu a scenára je publicista Josef Klíma. „Keď pred niekoľkými rokmi prebehla kauza Jany Nagyovej a Petra Nečasa, zaujal ma motív toho, ako sa dá do vysokej politiky dostať cez vzťahové záležitosti, pretože doteraz sa politici k moci dostávali väčšinou cez zákulisné čachre. Ale táto kauza ukázala inú možnosť,“ popísal svoj motív Klíma.

zväčšiť Vrcholový politik po usilovnej snahe vyhnúť sa... Foto: TV Prima
Sedem schodov k moci Vrcholový politik po usilovnej snahe vyhnúť sa všetkým politickým nástrahám zistí, že je nebezpečnejšia ako politickí oponenti je jeho vlastná žena.

„Začal som si zhromažďovať materiály z okolia hlavnej aktérky, ale zároveň som ten príbeh posunul inam. Nechcel som sledovať kariéru jednej konkrétnej osoby. V hlavnej hrdinke je obsiahnutý príbeh žien, ktoré sa z najnižšieho stupňa spoločenského rebríčka dokázali dostať na jeho vrchol vďaka vzťahom,“ hovorí Klíma o téme seriálu.

Na scenári pracoval rok. „Písal som ho preto, že ide o unikátny príbeh. Ale aj ako varovanie, aby k niečomu takému už nikdy nemohlo dôjsť. V politike máme niekoľko príbehov, keď politik doma po vyčerpávajúcich rokovaniach v parlamente a vo vláde a po usilovnej snahe vyhnúť sa všetkým politickým nástrahám a pokušeniam nakoniec zistí, že jeho žena je oveľa nebezpečnejšia ako politickí oponenti,“ dodal Klíma.

zväčšiť V úvode seriálu Sedem schodov k moci je Tomáš... Foto: TV Prima
Sedem schodov k moci V úvode seriálu Sedem schodov k moci je Tomáš Vichra ministrom kultúry, neskôr sa stáva premiérom, a nakoniec vydedencom.

Hlavné roly Anny Malej a Tomáša Vichra stvárnili Eva Josefíková a Jiří Vyorálek. Pre Evu Josefíkovú je úloha Anny Malej doposiaľ najväčšou hereckou príležitosťou. „Je to veľká rola a je skvele napísaná. Moja postava je žena mocná a mierne zákerná. Trúfam si povedať, že seriál osloví nielen atraktivitou politického prostredia. Nie je to téma v Česku televízne exponovaná,“ hovorí Eva Josefíková.

Aj Jiřího Vyorálka motivovala k prijatiu roly atraktivita témy. „Áno, je to veľká téma. V úvode seriálu je moja rola Tomáša Vichra ministrom kultúry, neskôr sa stáva premiérom, a nakoniec vydedencom. Je to príbeh chlapa, ktorý sa zblázni do inej ženy a pre ten vzťah obetuje všetko,“ popísal Jiří Vyorálek svoju úlohu s tým, že pre správanie svojej postavy má určité pochopenie. „Tiež som prežil chlapské pobláznenie. Nejaké spoločné momenty s Vichrom tam sú, ale veľmi by som to nerozvádzal,“ dodal pobavene.

V ďalších úlohách sa objavia aj slovenské herečky Alžbeta Stanková a Soňa Norisová či českí herci Tomáš Měcháček, Veronika Žilková, Jana Krausová, Michal Novotný, Michal Dalecký, Jiří Štrébl, držiteľka Českého leva Pavla Gajdošíková a v úlohe kľúčového novinára Karla Krčka Pavel Batěk.

„Do voľnej dramatizácie témy známej politickej kauzy sa púšťame prvýkrát. Josef Klíma na základe svojej dlhoročnej praxe a znalosti politického prostredia a politických káuz napísal zdanlivo šokujúci príbeh, ktorému nechcete ani veriť, že by sa v skutočnosti mohol stať. Bude na každom divákovi, akú mieru pravdivosti v ňom bude ochotný hľadať a nájsť,“ prezradila riaditeľka obsahu skupiny Prima Lenka Hornová. Seriál vznikol v réžii Jiřího Chlumského a Martina Koppa, slovenským divákom ho prinesie stanica Prima PLUS.

Premiérova asistentka, kvôli ktorej padla v Česku vláda. O čom bola tzv. kauza Nagyová?

Jana Nagyová (neskôr Nečasová) je bývalá vysoká štátna úradníčka a členka ODS, ktorá bola v roku 2013 zatknutá políciou kvôli organizovanému zločinu. Táto kauza vyústila do politickej krízy a po pár dňoch do demisie premiéra Petra Nečasa a pád jeho vlády. Po mesiaci bola Nečasová z väzby prepustená a vydala sa za Petra Nečasa.

Jana Nagyová začínala ešte v bývalom režime ako mzdová účtovníčka. Jej vzdelanie bolo zahalené tajomstvom, čo podporovalo šírenie informácií, že sa vyučila za predavačku. Kariéru rozbehla po vstupe do ODS a neskoršej spolupráci s prvým podpredsedom strany Petrom Nečasom, najmä potom, keď sa Nečas stal ministrom práce a sociálnych vecí a potom premiérom. Stala sa riaditeľkou jeho kabinetu a vyštudovala aj vysokú školu. Kritizovaná však bola za plagiátorstvo a nízku úroveň svojej diplomovej práce.

Polícia ju vyšetrovala v súvislosti s prijatím luxusných darov ako kožuchy, kabelky či hodinky v hodnote vyššej ako 400-tisíc eur. Najzávažnejšími obvineniami však boli korupcia v prípade troch poslancov ODS a najmä zneužívanie spravodajských služieb na sledovanie súkromných osôb, medzi nimi aj vtedajšej manželky Petra Nečasa. Ešte ako Nečasova milenka na ňu naliehala, aby sa rozviedla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Prima PLUS #české seriály