Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nový šéf RTVS bude rozhodovať aj o osude týchto programových noviniek

RTVS má rozpracovaných viacero nových programov. Či sa dostanú na obrazovky, bude závisieť od nového vedenia.

02.08.2022 06:00
Ľuboš Machaj Foto:
Poslanci parlamentu zvolili Ľuboša Machaja za nového riaditeľa RTVS. Do funkcie nastupuje 2. augusta.
debata (7)
RTVS, Jaroslav Rezník, Ľuboš Machaj Čítajte viac Nový šéf RTVS Machaj: Koncesie chcem zachovať, no zvýšiť ich minimálne o infláciu

Generálnym riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) bude od 2. augusta Ľuboš Machaj, ktorý po piatich rokoch vystrieda vystrieda v kresle šéfa verejnoprávnej inštitúcie Jaroslava Rezníka. Zvolili ho poslanci parlamentu 30. júna, keď mu dali 89 hlasov.

Stratégiou Machaja na najbližších päť rokov je najmä výrazne posilniť objektivitu a nestrannosť spravodajstva. Medzi ďalšími prioritami projektu, s ktorými sa uchádzal o post šéfa RTVS, boli aj denný seriál s atraktívnou témou, menej zábavných programov ako Milujem Slovensko alebo Záhady tela, posunutie hlavného večerného programu na 20.10 hod. či zrušenie Trojky a presunutie jej archívneho programu na Dvojku.

RTVS Čítajte viac Koľko nás stojí RTVS? Aké sú náklady na seriály, zábavné šou, spravodajstvo či šport?

Nové televízne programy sa pripravujú dlhšie obdobie, kým sa dostanú na obrazovky. Ich vývoj trvá častokrát aj niekoľko rokov a ovplyvňujú ich aj ďalšie faktory ako vhodnosť témy, spracovanie pilotu a v neposlednom rade financie.

Podľa výročnej správy sa v roku 2021 RTVS podieľal na viacerých formátoch. Ich vývoj prebiehal ešte pod vedením Jaroslava Rezníka, či budú všetky projekty aj uvedené na obrazovky, bude závisieť od nového vedenia na čele s Ľubošom Machajom.

Isté je, že na jeseň sa vráti na obrazovky Jednotky zábavná reality šou Pečie celé Slovensko, ktorá mala úspešnú premiéru na jeseň minulého roka. Aj druhá séria vzniká v réžii Jeffa Minaříka.

Zámerom RTVS je uviesť v roku 2022 aj zábavný formát Skúšobná doba (pôvodný názov bol Profík vs. Profík) režiséra Petra Czirkaia, ktorý bol jedným z víťazných námetov zverejnených v Centrálnom registri námetov. Tému hľadania profesie, resp. možnej zmeny profesie považuje RTVS za „hodnotný a z hľadiska verejnoprávnosti aj veľmi žiadúci“.

Z hranej tvorby sa už nakrúca osemdielna historická sága Niekde v Európe. Seriál prinesie osudy postáv v dynamicky sa meniacich dejinách v prvej polovici dvadsiateho storočia. Vzniká v réžii Jána Sebechlebského.

machaj, ľuboš machaj, Čítajte rozhovor Nový šéf RTVS: Najväčší problém je spravodajstvo, budem ho prioritne riešiť

Nové seriály rôznych žánrov

V príprave sú aj ďalšie seriály. V réžii Csabu Molnára vzniká komediálny seriál Pressburg, ktorý sleduje dianie okolo „Beťárov“, aktivistickej skupiny za práva maďarskej menšiny žijúcej na Slovensku, ktorá bola aktívna v okolí Bratislavy okolo roku 2011. Seriál bude prevažne v maďarskom jazyku.

V štádiu vývoja je šesťdielna krimi dráma Steblá o farmároch a nefungujúcom systéme, ktorý ich strhol dolu prúdom a naďalej unáša. Ďalšou je sedemdielna dráma s názvom Svetlá o strastiach mladého herca pretĺkajúceho sa medzi umením a biznisom.

Po pilotnom scenári bol zatiaľ pozastavený komediálny seriál Na sekeru režiséra Karla Vosátka.

Niekde v Europe, rtvs, Čítajte viac RTVS bude mať nový seriál: Spustila nakrúcanie náročnej historickej drámy

Filmy Terezy Nvotovej aj Miry Fornay

Režisérka Tereza Nvotová pripravuje minisériu Žila som s dobrým komunistom, ktorá je adaptáciou knihy Žo Langerovej Vtedy v Bratislave. Manžel Žofii Langerovej, Oskár Langer, sedel celé päťdesiate roky v komunistickom väzení napriek tomu, že sám bol pravoverným komunistom. Žofia píše o údele ženy, ktorej muž bol vo vykonštruovanom procese odsúdený na vyše dvadsať rokov a stále ako komunista veril, že to má akýsi hlbší zmysel. V tomto projekte je RTVS v postavení koproducenta.

RTVS je koproducentom aj v pripravovanom filme Konečne máme republiku režiséra Michala Kováča. Komorná dráma jednej rodiny zo Silvestra 1992 je určená k 30. výročiu vzniku Slovenskej republiky.

Posledným hraným projektom, ktorý RTVS spomína vo výročnej správe, je film režisérky Miry Fornay Cesta hrdinky, ktorého zámerom je upozorniť na stratu divokej prírody v našich životoch cez príbeh 7-ročnej Romy. V štádiu nakrúcanie je už nakrúcanie vianočnej komédie Kôň režiséra Martina Šulíka.

Slovenský film Kôň Čítajte viac Vianočná komédia o koňovi? RTVS pripravuje sviatočný film s netradičným námetom

Dokumenty a detská tvorba boli pozastavené

RTVS tiež rozbehla prípravu viacerých dokumentárnych, publicistických a vzdelávacích programov, nenašla však vhodný formát, ktorý by priniesla do vysielania.

Po postprodukčných prácach bol pozastavený krátky zábavno-publicistický formát Hackni sa! režiséra Juraja Valicu, ktorého zámerom je podporovať sekundárnu gramotnosť obyvateľstva v oblasti bezpečnosti na internete.

RTVS rovnako ukončila po pilotnej verzii Ťažký týždeň Jána Gorduliča. V krátkom formáte, ktorý glosuje aktuálne spoločensko-politické dianie v krajine, nevidela pridanú hodnotu k jeho internetovej verzii vzhľadom na ich identickosť.

V detskej tvorbe má RTVS rozbehnutých viacero projektov. Jedným z nich je seriál Lajk určený pre tínedžerov vo veku 14 až 19 rokov, ktorý by otváral relevantné témy pre túto cieľovú skupinu. Projekt, na ktorom pracuje tvorivá skupina zložená z debutujúcich režisérov Matúša Ryšana, Martiny Buchelovej a Štefánie Lovasovej, bol dočasne utlmený.

V slovinsko-chorvátsko-slovenskej koprodukcii vzniká vianočný film Čiapka určený primárne pre detského diváka. Režisérom je Slobodan Maksimović.

zväčšiť Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj pri... Foto: RTVS
Ľuboš Machaj a Boris Kollár Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj pri preberaní dekrétu od predsedu parlamentu Borisa Kollára.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #generálny riaditeľ RTVS