Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Leško o diskusii Mečiara s Klausom: Sú to starší páni, ktorí žijú vo vlastnom svete

Komentátori Marián Leško a Július Gembický zhodnotili diskusiu v RTVS, článok sme aktualizovali o vyjadrenie politológa Jozefa Lenča.

01.07.2022 14:50 , aktualizované: 16:40
Július Gembický a Marián Leško Foto:
Komentátori Július Gembický a Marián Leško hodnotia priebeh diskusie Václava Klausa a Vladimíra Mečiara o rozpade Česko-Slovenska v roku 1992.
debata (115)

RTVS odvysielala vo štvrtok, 30. júna podvečer, špeciálnu diskusiu expremiérov Václava Klausa a Vladimíra Mečiara. Témou bolo 30. výročie vzniku Slovenskej republiky. Diskusia sa odohrávala v brnianskej vile Tugendhat, kde sa pred tridsiatimi rokmi rozhodovalo o osude Českej a Slovenskej federatívnej republiky.

S oboma politikmi, ktorí v tom období určovali budúcnosť krajiny, sa zhovárali moderátori Marta Jančkárová a Miroslav Řádek. V priamom prenose ju od 17.20 hod. uviedla spravodajská stanica :24, kde si ju pozrelo 43-tisíc divákov.

Václav Klaus, Vladimír Mečiar, RTVS Čítajte viac "Vy nás neposloucháte!" Debata moderátorov s Klausom a Mečiarom sa skončila hádkou

Priebeh diskusie, rozpad Česko-Slovenska v roku 1992 a vznik samostatnej Slovenskej republiky 1. januára 1993 zhodnotili večer v RTVS v relácii Správy a komentáre na stanici :24 komentátori Marián Leško a Július Gembický, ktorí v tej dobe boli aktívnymi komentátormi a novinármi.

„Sú to obaja starší páni, osemdesiatnici, žijú vo vlastnom svete predstáv o tom, čo dokázali, o čo sa zaslúžili a čo urobili. Akýkoľvek pokus zvonku ovplyvniť to, čo si myslia, je vopred odsúdený na neúspech,“ uviedol na margo expremiérov Marián Leško. Upozornil na to, že ani jeden z nich nemal vo volebnom programe rozdelenie republiky, hoci do diskusie prišiel Václav Klaus s tézou, že s Mečiarom už len dokončili to, čo bolo dané.

Politológ Jozef Lenč diskusiu zhodnotil pre Mediaklik takto:

„Stretnutie vo vile Tugendhat po tridsiatich rokoch bolo smutnou ukážkou toho, ako by sa takýto rozhovor nemal robiť. Od začiatku v ňom bolo prítomných priveľa zbytočných emócií, ktoré vyvrcholili teatrálnym a na výsosť trápnym odchodom Václava Klausa a Vladimíra Mečiara zo živého vysielania.

Okrem skutočnosti, že otázky boli štylizované konfrontačne, čo od začiatku poznamenalo celý rozhovor, boli smerované aj na politikov, ktorí počas väčšiny svojej politickej kariéry nerešpektovali novinárov a nemali úctu k pravde. Opakovane klamali v minulosti a aj dnes.

Ba aj v tomto rozhovore – o Havlovi, o Pithartovi, o procese delenia republiky aj o vlastných politických vyjadreniach z tej doby – sa utiekali tiež ku konšpiráciám, ktoré poznamenali ich politiku v minulosti či ich prezentovanie sa v súčasnosti.

Domnievam sa, že pre všetkých aktérov tohto rozhovoru by bolo lepšie, ak by sa vôbec nezrealizoval.“

Pomlčková vojna

„Peripetie, ktoré viedli k tomu, že sa štát rozdelil, boli oveľa dramatickejšie a oveľa komplikovanejšie, ako to obaja politici v diskusii prezentovali. Nebolo všetko až také jasné,“ zhodnotil Leško.

Július Gembický doplnil, že tzv. „pomlčková vojna“ o spojovník v názve krajiny, nebola jediným problémom a Vladimír Mečiar predkladal pred voľbami päť možných variánt usporiadania Československej federácie, ktoré by naplnili snahy o emancipáciu Slovákov.

„Náš základný problém s Čechmi bol ten, že ich bolo desať miliónov a nás päť. A v tejto situácii dosiahnuť pozíciu rovného s rovným je veľmi ťažké. A toto bol tiež dôvod, prečo sa Slováci s Čechmi dostávali do väčších či menších kolízií,“ zhodnotil Leško.

VIDEO: Vy ste nás nepočúvali! Václav Klaus a Vladimír Mečiar o otázkach moderátorov.

Video

K vyjadreniam oboch expremiérov, že rozdelenie Česko-Slovenska nemuselo prebehnúť tak pokojne, ale mohlo nastať aj nejaké krviprelievanie, Leško uviedol, že „jediným, kto vnášal nejaké rozbroje a napätie, bol predovšetkým predseda HZDS svojimi vyjadreniami. Václav Klaus si dával veľmi veľký pozor, aby nepovedal nič, čo by znelo militantne“. K Mečiarovi dodal, že si do dnešných dní zachoval fabulačnú schopnosť týkajúcu sa tejto témy.

„Bola to veľmi drsná doba,“ dodal Gembický a pokračoval, že „hoci sa zdá novinárom aj súčasná doba pomerne drsná, lebo opäť sa opakujú ataky politikov na novinárov, tak vtedy bola ešte drsnejšia, pretože to bolo štádium prvotnopospolného kapitalizmu“.

Na otázku moderátora, či vnímajú Vladimíra Mečiara ako „otca-zakladateľa moderných dejín slovenského národa“, odpovedal Gembický, že asi by bolo odvážne z jeho strany tvrdiť, že je to tak, ale pripisuje mu zásluhu na tom, že rozpad Česko-Slovenska bol pokojný.

O zhodnotenie diskusie sme požiadali aj RTVS, po vyjadrení budeme článok aktualizovať.

VIDEO: O Slovensku ako „čiernej diere“. Mečiar rezolútne: Kto bol prijatý skôr do EÚ ako Slovensko? Klaus neveriaco: Vy ste sa skoro nedostali do EÚ?

Video

RTVS bude pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky počas nasledujúcich mesiacov prinášať aj ďalšie špeciálne programy. „Diskusia s Vladimírom Mečiarom a Václavom Klausom bude prvá zo série programov, ktoré budú reflektovať, aký bol stav po voľbách v roku 1992, povolebný vývoj, ale aj udalosti, ktoré sa retrospektívne zdajú byť ako dobové,“ uviedla hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

Hlavné slovo pri rozdelení federácie patrilo... Foto: Archív TASR
mečiar, klaus Hlavné slovo pri rozdelení federácie patrilo Václavovi Klausovi a Vladimírovi Mečiarovi. Snímka je z februára 1993, keď sa v Bratislave stretli už ako premiéri samostatných štátov.

V priebehu nasledujúcich mesiacov sa bude RTVS venovať aj Deklarácii o zvrchovanosti SR, Ústave SR, budovaniu Gabčíkova aj dianiu vo Federálnom zhromaždení. „Budeme rozoberať, ako sa tvoril posledný rozpočet, až postupne dôjdeme k vzniku samostatnej Slovenskej republiky a reflektovať budeme neskôr aj udalosti prvých mesiacov samostatnej republiky. 30. výročie nám dáva nielen povinnosť, ale aj šancu obzrieť sa späť za tým obdobím spomienkovo, ale aj kriticky,“ povedal riaditeľ sekcie spravodajstva RTVS Attila Lovász.

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Mečiar #Václav Klaus