Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vianočná komédia o koňovi? RTVS pripravuje sviatočný film s netradičným námetom

Ambíciou tvorcov je priniesť film, ktorý sa stane synonymom vianočnej rodinnej komédie.

24.06.2022 06:00
Slovenský film Kôň Foto:
Kôň, ktorý sa na Vianoce ocitne v byte učiteľa Dušičku.
debata

Zakríknutý učiteľ Ján Dušička si pred Vianocami privedie domov živého koňa. Nebolo by na tom nič zvláštne, keby nebýval v činžiaku na druhom poschodí. Navyše si nepamätá, ako sa mu kôň dostal do bytu a nevie, ako sa ho má zbaviť.

Slovenská filmová novinka s názvom Kôň vznikla v autorskom tandeme režiséra Martina Šulíka a scenáristu Mareka Leščáka. Jej ambíciou je stať sa synonymom vianočnej rodinnej komédie.

Zábery z nakrúcania filmu Kôň Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Daniel Fischer ako učiteľ Dušička počas...

Kôň v strede deja

Učiteľ Dušička vo svojom živote prežíva krízu s priateľkou, ktorá ho chce vlastniť, má problémy v škole, kde ho nútia zmeniť spôsob jeho výučby, a trápi sa aj so susedmi, ktorí mu vnucujú svoje meštiacke princípy.

Keď si takmer proti vlastnej vôli privedie na Vianoce do bytu živého koňa, stane sa zdrojom komických situácii a najmä katalyzátorom vypätých vzťahov medzi ľuďmi, s ktorými žije. Tí vo vyhrotenej situácii strácajú svoje masky a on vďaka bizarnej situácii spoznáva ich skutočnú tvár.

Uvedomí si tlaky, ktorým musí odolávať v osobnom i pracovnom živote, a pochopí, že okolie ho núti ku kompromisom, ktoré sa mu priečia. Učí sa preto hľadieť na život s dovtedy nepoznaným nadhľadom. Tvorcovia na pozadí netradičnej témy vykresľujú vzťahy medzi ľuďmi a upozorňujú na spoločenské normy, ktoré vytvárajú limity v nás a vôkol nás.

príbeh služobníčky, Čítajte aj Toto je veľké prekvapenie! Najkrutejší seriálový príbeh sa vráti ešte tento rok

V hlavnej úlohe zakríknutého učiteľa sa predstaví Daniel Fischer, ktorý je divákom známy zo seriálov Šťastná rybka alebo Delukse, a tiež z filmov Šťastný nový rok či V lete ti poviem, ako sa mám.

Film Kôň vznikol v koprodukcii In film Praha (producent Rudolf Biermann) a RTVS, nakrúcal sa v ateliéri RTVS, na Myjave a v uliciach Bratislavy. Telerozhlas ho v premiére uvedie počas tohtoročných vianočných sviatkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Martin Šulík