Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Rezník mimo hry? Komisia odporúča na post šéfa RTVS Búzu a Machaja

Stanovisko komisie je podkladom návrhu výboru na voľbu, ktorý dostanú poslanci. Plénum bude voliť GR RTVS v stredu 22. júna, prípadné druhé kolo sa uskutoční o týždeň neskôr.

16.06.2022 15:51
RTVS kandidáti rezník Foto: ,
Na snímke kandidáti zľava Vladimír Seman, Peter Badač, Ivan Golian, Jaroslav Rezník, Daniel Živica, Tibor Búza, Ľuboš Machaj a Peter Janků počas verejného vypočutia kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS 13. júna 2022.
debata

Komisia odborníkov, ktorú Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá zriadil v súvislosti s výberom nového generálneho riaditeľa (GR) RTVS, odporúča na post jedného z dvojice Tibor Búza a Ľuboš Machaj. Po štvrtkovom rokovaní parlamentného výboru to potvrdil jeho predseda Kristián Čekovský (OĽANO), ktorý stál i na čele komisie.

RTVS kandidáti rezník Čítajte aj Dva seriály ročne, detský kanál či spoplatnenie Trojky. Kandidáti na šéfa RTVS predstavili svoje vízie

Komisia takisto vo svojom hodnotiacom stanovisku označila za prijateľných kandidátov na zvolenie Ivana Goliana a Petra Badača.

Ďalších štyroch – Jaroslava Rezníka, Daniela Živicu, Vladimíra Semana a Petra Janků – zaradili vo svojom hodnotení experti do skupiny kandidátov, ktorých neodporúča zvoliť za šéfa telerozhlasu.

Judita Gembická Čítajte rozhovor Trojka si vie získať mladšieho diváka. Nie je len pre seniorov, hovorí jej šéfka Judita Gembická

Kultúrny výbor zároveň prijal uznesenie, ktorým odporučil do voľby v NR SR všetkých ôsmich kandidátov na základe splnenia zákonných podmienok. Poslanci tak budú pri voľbe v pléne vyberať zo všetkých prihlásených kandidátov. „Žiadnemu kandidátovi nebolo odopreté právo uchádzať sa o hlasy poslancov,“ povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii Čekovský.

šťastná rybka, Čítajte aj Nový seriál na Jojke: Trošku humoru, "scenáristické perly", ale dá sa to pozrieť

Stanovisko komisie je podkladom návrhu výboru na voľbu, ktorý dostanú poslanci. Plénum bude voliť GR RTVS v stredu 22. júna, prípadné druhé kolo sa uskutoční o týždeň neskôr.

Konečné stanovisko komisie podporilo podľa šéfa výboru 13 z 15 členov komisie. Nehlasoval Čekovský a jeden člen, ktorý sa nezúčastnil na zasadnutí komisie ani na hlasovaní.

Poslanci OĽANO budú o kandidátoch rokovať a snažiť sa nájsť meno, ktoré bude prijateľné pre celý klub. Členka výboru Monika Kozelová (OĽANO) považuje za dôležité, aby sa na jednom mene zhodla celá koalícia alebo aspoň jej väčšina. „To bude na našich lídroch aj na samotnom premiérovi, aby vygenerovali to najlepšie meno,“ povedala. Ďalší člen výboru Milan Potocký (OĽANO) verí, že politici a poslanecké kluby budú brať do úvahy stanovisko komisie.

sestričky, Čítajte aj Televízna kuriozita s názvom seriálu: Jojka si "nenápadne" kopla do Markízy

Svoje projekty riadenia a rozvoja RTVS predstavili kandidáti na verejnom vypočutí v pondelok (13. 6.). Okrem vlastnej prezentácie odpovedali na otázky členov parlamentného výboru aj 14-člennej expertnej komisie. Expertnú komisiu zriadil výbor NR SR s cieľom posilniť odborný charakter híringu i celého výberu riaditeľa verejnoprávne­ho média.

Kreovanie a personálne obsadenie komisie v utorok (14. 6.) spochybnili opoziční poslanci z výboru. Čekovský ich obvinenia z tajného a účelového obsadenie komisie odmietol, odvolal sa na uznesenia z rokovania výboru. Odpovedal nimi aj na kritiku opozície, že stál na čele komisie. Vysvetlil, že komisia bola zriadená v súlade s rokovacím poriadkom, pričom jej predsedom môže byť len poslanec, respektíve člen výboru. Čekovský navrhol seba za predsedu, čo nebolo podľa neho spochybnené, v komisii, navyše, nehlasoval.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľba generálneho riaditeľa RTVS #generálny riaditeľ RTVS