Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Poslanci volia nového riaditeľa RTVS. Kto bol na čele telerozhlasu doteraz?

Najvýznamnejšiu stopu zanechali riaditelia, ktorí priniesli na obrazovky divácky atraktívne šou.

22.06.2022 06:00 , aktualizované: 17:00
Riaditelia RTVS a STV Foto:
Riaditelia RTVS a STV: zľava Jaroslav Rezník, Václav Mika a Richard Rybníček
debata (3)

Poslanci parlamentu budú voliť nového riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Plánovaný termín sa kvôli hlasovaniu o protiinflačnom balíčku presúva zo stredy, 22. júna, na štvrtok alebo piatok.

Súčasnému riaditeľovi Jaroslavovi Rezníkovi sa končí funkčné obdobie 2. augusta. O post šéfa verejnoprávnej inštitúcie sa uchádza osem kandidátov. Komisia odborníkov, ktorú zriadil mediálny výbor, odporúča na post jedného z dvojice Tibor Búza a Ľuboš Machaj. Za prijateľných kandidátov na zvolenie uviedla Ivana Goliana a Petra Badača. Ďalších štyroch – Jaroslava Rezníka, Daniela Živicu, Vladimíra Semana a Petra Janků – zaradili vo svojom hodnotení experti do skupiny kandidátov, ktorých neodporúča zvoliť za šéfa telerozhlasu.

RTVS kandidáti rezník Čítajte viac Rezník mimo hry? Komisia odporúča na post šéfa RTVS Búzu a Machaja

Kto viedol verejnoprávnu televíziu doposiaľ?

Samostatná Slovenská televízia vznikla v roku 1991. Na dvoch programoch pre celé územie Slovenska začala vysielať od 1. januára 1993.

Počas prvých dvanástich rokov, v dobe zložitého spoločenského a politického vývoja sa, v jej vedení vystriedalo až 12 riaditeľov.

RTVS kandidáti rezník Čítajte viac Dva seriály ročne, detský kanál či spoplatnenie Trojky. Kandidáti na šéfa RTVS predstavili svoje vízie

Ošiaľ okolo prvej SuperStar

zväčšiť Moderátori SuperStar v roku 2004: Bruno... Foto: STV
SuperStar 2004 Moderátori SuperStar v roku 2004: Bruno Ciberej, Adela Banášová a Martin Pyco Rausch.

Výraznú zmenu priniesol až Richard Rybníček, ktorý sa stal riaditeľom 1. januára 2004. Pod jeho vedením začal takzvaný „nový začiatok STV“. Zmenil kompletne vysielaciu štruktúru, zrušil hlásateľky a obmedzil výrobu pôvodných seriálov a filmov. Program začal byť výrazne komerčnejší.

Najpamätnejšou sa však stala úplne prvá SuperStar, ktorá spôsobila doslova ošiaľ. Od októbra 2004 sa stala na 32 týždňov hlavnou udalosťou v programe STV aj celého Slovenska.

Finále, v ktorom zvíťazila Katka Koščová, sledovalo 1,8 milióna divákov a STV prinieslo spolu so semifinálovými časťami až 33% sledovanosť a 73% trhový podiel. Hoci Rybníček čelil kritike, že takýto typ programu nepatrí na obrazovku verejnoprávnej televízie, odbíjal ju tým, že zisk 4,5 milióna korún (v prepočte 150-tisíc eur) bude použitý na pôvodnú tvorbu.

Judita Gembická Čítajte viac Trojka si vie získať mladšieho diváka. Nie je len pre seniorov, hovorí jej šéfka Judita Gembická

Televízia a rozhlas pod jednou strechou

Ďalším významným míľnikom bol 1. január 2011, kedy vznikla zlúčením Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu nová inštitúcia Rozhlas a televízia Slovenska(RTVS).

Prvou generálnou riaditeľkou RTVS bola Miloslava Zemková, ktorá bola vo funkcii rok a pol, od roku 2011 do roku 2012. Druhým šéfom RTVS bol bývalý riaditeľ televízie Markíza Václav Mika, ktorého vystriedal v auguste 2017 Jaroslav Rezník.

Miloslava Zemková bola za generálnu riaditeľku zvolená v roku 2011 spomedzi 17 kandidátov, medzi ktorými bol aj Jaroslav Rezník. Dovtedy bola od roku 2006 riaditeľkou rozhlasu.

Zemková mala pripraviť zmenu financovania RTVS. Zaniknúť mali koncesionárske poplatky a nahradiť ich mal príspevok zo štátneho rozpočtu. K zmene modelu financovania RTVS napokon nedošlo, rovnako ako sa odvtedy nezmenila ani výška koncesionárskych poplatkov. Po zmene vlády bola odvolaná.

televízia, televízor, sledovanie televízie, seriály, filmy, online televízie, online, nelegálne sledovanie, piráti, pirátske sledovanie, Čítajte aj Česká televízia bude prepúšťať. Šetriť bude aj na tvorbe a športe, škrtá jednu stanicu

Mikova éra: Naštartovanie pôvodnej tvorby a folklórny ošiaľ

zväčšiť Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika a tím... Foto: RTVS
Václav Mika Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika a tím tvorcov pokrstili v stredu večer v kaviarni Divadla Nová scéna trinásťdielny seriál Tajné životy.

Druhý generálny riaditeľ RTVS Václav Mika nastúpil do funkcie od 1. augusta 2012. Bol vôbec prvým generálnym riaditeľom, ktorý dokončil svoje funkčné obdobie. Poslanci parlamentu si v tajnej voľbe vyberali spomedzi 11 kandidátov, medzi ktorými bol opäť aj Jaroslav Rezník.

Pod Mikovým vedením prešiel telerozhlas technologickou obmenou i obmenou vysielaného programu. Naštartoval pôvodnú tvorbu – divácky úspešné boli seriály Tajné životy či Kolonáda, ale aj dokumentárne cykly Mafiáni alebo Fetiše socializmu.

Veľký záujem o folklór vzbudila šou Zem spieva a divákov bavili aj licencované formáty Milujem Slovensko a Čo ja viem, ktoré sú na obrazovke Jednotky doteraz. Výrazne sa zvýšila sledovanosť hlavnej spravodajskej relácie, no najmä vnímanie objektivity spravodajstva divákmi. Programovými riaditeľmi boli Tibor Búza (pre televíziu) a Vincent Štofaník (pre rozhlas).

Mika kandidoval aj v ďalšom funkčnom období, kedy ho však porazil Jaroslav Rezník, pre ktorého to bola už tretia kandidatúra.

Rezníkova éra: tri nové okruhy aj problémy v spravodajstve

zväčšiť Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník hovorí... Foto: SITA, Diana Černáková
najväčší slovák Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník hovorí o projekte Najväčší Slovák.

Jaroslav Rezník prišiel do RTVS z TASR, ktorý viedol 10 rokov. Pod jeho vedením boli programovými riaditeľmi pre televíziu Marek Ťapák, ktorého po troch rokoch vystriedal Anton Šulík, a pre rozhlas Michal Dzurjanin.

Na Vianoce v roku 2019 odštartoval programový okruh Trojka, ktorý je zameraný na seniorov. Koncom roka 2021 bol – po viacerých odkladoch spôsobených aj pandémiou – spustený štvrtý programový okruh Šport a pred pár dňami sa dočasné spravodajské vysielanie, ktoré si vyžiadala vojna na Ukrajine, etablovalo na stabilný piaty programový okruh s názvom :24.

K najúspešnejším programom, ktoré sa dostali počas jeho funkčného obdobia na obrazovky, patria seriály Hniezdo a Priznanie a tiež veľkolepá šou Pečie celé Slovensko. Zásluhy si pripisuje tiež za posilnenie detskej tvorby i úlohu telerozhlasu v prípade filmovej koprodukcie.

S Rezníkovým riaditeľovaním sa však spájajú aj kontroverznosti. Po príchode nového manažmentu a organizačných zmenách sa vystupňovalo napätie v spravodajskej časti RTVS pod vedením Vahrama Chuguryana, kedy mnohí redaktori odišli. Chuguryan svoju pozíciu napriek veľkej kritike ustál a odvolaný bol až po nezvládnutí spravodajského pokrytia vypuknutia vojny na Ukrajine.

Kritike čelil Rezník aj za predraženú inscenáciu Nero a Seneca, ktorá vznikla v réžii Mareka Ťapáka, megalomanský projekt Najväčší Slovák či očkovaciu lotéria Byť zdravý je výhra, ktorá bola nápadom Igora Matoviča.

Rezníkovo funkčné obdobie začalo 2. augusta 2017 a potrvá do 2. augusta 2022. Kto bude na čele telerozhlasu v nasledujúcich piatich rokoch, rozhodnú poslanci parlamentu v dnešnom hlasovaní. Zvolený bude kandidát, ktorý získa vo voľbe nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Ak žiaden z kandidátov dostatočný počet hlasov nezíska, prebehne 29. júna opakovaná voľba. Zúčastnia sa jej dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov v prvom kole.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #voľba generálneho riaditeľa RTVS #generálny riaditeľ RTVS