Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Dva seriály ročne, detský kanál či spoplatnenie Trojky. Kandidáti na šéfa RTVS predstavili svoje vízie

Ivan Golian: Koncesionárske poplatky sa musia zvýšiť

zväčšiť Kandidát na šéfa RTVS Ivan Golian prezentuje... Foto: web NR SR
Ivan Golian Kandidát na šéfa RTVS Ivan Golian prezentuje svoj program rozvoja a riadenie RTVS na verejnom vypočutí.

Ivan Golian pri prezentovaní svojho programu rozvoja a riadenia RTVS zdôraznil, že prichádza z externého prostredia a nie je zaťažený internými problémami inštitúcie. Vo svojom programe kladie dôraz na kvalitu manažmentu, ľudský kapitál a efektivitu procesov. Tak, aby odpoveďou na všetky problémy nebola fráza „Slovensko dneška je také“. Podľa Goliana sa RTVS musí prispôsobiť aj záujmu divákov, zmenám ich návykov a transformovať sa na multidimenzionálny portál.

Budúcnosť verejnoprávneho média je však závislá od modelu financovania. Kvalitné spravodajstvo, šport, pôvodná tvorba či iný atraktívny obsah nie je možné vytvárať bez adekvátneho financovania, preto navrhuje dočasne pozastaviť vysielania samostatného športového kanálu, zvýšenie reklamného času zo súčasných 0,5% na 1% a tiež zvýšenie koncesionárskych poplatkov na 6,87 eura mesačne. K stabilizácii financovania by mal podľa neho prispieť aj štát, ktorý by prevzal poplatky za vysielanie signálu.

Peter Badač: Streamingová služba aj pre zahraničných Slovákov

zväčšiť Peter Badač prezentuje svoju víziu rozvoja a... Foto: web NR SR
Peter Badač Peter Badač prezentuje svoju víziu rozvoja a riadenie RTVS na verejnom vypočutí.

Peter Badač začal svoju prezentáciu tým, že RTVS sa musí posunúť do 21. storočia, čo bolo aj jeho motiváciou kandidovať na post riaditeľa verejnoprávnej inštitúcie. Uviedol, že jeho projekt je postavený na dlhoročných profesných skúsenostiach ako producenta.

Počet programových služieb RTVS považuje za dostatočný, zmenil by však ich zameranie. Dvojku by rozdelil na denný program zameraný na detského alebo mladšieho diváka a večerný program pre artového diváka. Trojka by mala okrem archívneho programu pre seniorov prinášať aj náboženský alebo národnostný obsah či program pre skupiny so špeciálnym zameraním. Spravodajstvo by malo byť „žurnalistikou rozdielov“ a vysvetľovať témy, ktoré polarizujú spoločnosť.

Novinkou by mala byť streamingová služba, tzv. „I-čko“, ktoré by malo sprostredkovať vysielanie RTVS aj Slovákom žijúcim v zahraničí. Telerozhlas by sa podľa neho mal otvoriť verejnosti a nenaháňať sa len za sledovanosťou, ale zastúpiť aj žánre, ktoré nevedia pokryť komerčné médiá.

Jaroslav Rezník: Tajomstvo rovnováhy

Na riaditeľa RTVS kandiduje aj súčasný šéf telerozhlasu Jaroslav Rezník, ktorý zastáva tento post posledné päťročné funkčné obdobie, od 2. augusta 2017. Dlhoročne pôsobí vo vedúcich pozíciách verejnoprávnych inštitúcií, predtým bol šéfom TASR aj šéfom rozhlasu.

Základom jeho projektu s názvom Tajomstvo rovnováhy je vyrovnaný rozpočet. Prirovnal ho k puzzle, kde musí tisícka dielov do seba zapadať. Na jeho zloženie sú potrebné ročné príjmy na úrovni 200 miliónov eur, čo je o 60 miliónov eur viac ako v súčasnosti. V súvislosti s rozpočtom zdôraznil, že so súčasným rozpočtom zvýšil počet televíznych okruhov z dvoch na päť.

Zameranie súčasných piatich programových okruhov neplánuje do budúcnosti výrazne meniť. Prioritou RTVS v budúcich rokoch by sa malo stať šírenie digitálneho obsahu, najmä dostupnosť detského programu v online – na tabletoch a mobiloch.

Ponuku rozhlasu by mala rozšíriť nová nízko nákladová služba Ľudovka a rovnako ako v televízii by mala pokračovať digitalizácia rozhlasu. Cieľom je rozšírenie digitálneho rozhlasového vysielania zo súčasných 35% na 95%.

Rezníkovým plánom je tiež zrekonštruovanie výškovej budovy RTVS, kde by mal vzniknúť mediálny hub, v ktorom budú sídliť všetky inštitúcie spolupracujúce s telerozhlasom.

Riaditeľ RTVS odpovedal aj na otázky týkajúce sa kontroverzného bývalého šéfa spravodajstva Vahrama Chuguryana, za ktorého pôsobenia odišlo z telerozhlasu niekoľko desiatok redaktorov a ktorý bol odvolaný až po nezvládnutom pokrytí začiatku vojny na Ukrajine. Riaditeľ RTVS jeho pôsobenie obhajoval a v kontexte jeho medializovaného odstupného uviedol, že k jeho výške sa nemôže vyjadriť, lebo by porušil zákon a že odstupné sa dohaduje pri nástupe a nie pri odchode.

Pavol Fejér, ktorý v odbornej komisii zastupoval novinársku obec, sa vo svojej otázke vrátil ku kauze zrušenej relácie Reportérov. Rezník reagoval, že v čase svojho nástupu redakcia Reportérov nefungovala ako mala a svoj sľub, že ju po pár mesiacoch reláciu obnoví, dodržal.

zväčšiť Poslanci mediálneho výboru na verejnom vypočutí... Foto: web NR SR
Jaroslav Rezník Poslanci mediálneho výboru na verejnom vypočutí kandidátov na post šéfa telerozhlasu nechali viac prázdnych stoličiek ako obsadených.

Ľuboš Machaj: Sto a sedemdesiat

zväčšiť Kandidátom na post šéfa RTVS je aj Ľuboš...
Ľuboš Machaj Kandidátom na post šéfa RTVS je aj Ľuboš Machaj, bývalý programový riaditeľ Slovenského rozhlasu.

Posledným kandidátom na post šéfa RTVS bol Ľuboš Machaj. Na verejné vypočutie pred mediálnym výborom Národnej rady sa dostal až o 21.20 hod. Svoj program nazval „Sto a sedemdesiat“.

Číslovky v názve odkazujú na výročia rozhlasu a televízie, ktoré budú v roku 2026. Bývalý programový riaditeľ Slovenského rozhlasu sa ako jediný z kandidátov venoval najmä rozhlasu a jeho hlavnej programovej službe – Rádiu Slovensko. Jeho víziou je preklápanie rozhlasového vysielania z analógovej do digitálnej podoby.

V prezentácii nekonkretizoval víziu financovania RTVS či zmeny v spravodajstve alebo programovej štruktúre televízie a rozhlasu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #voľba generálneho riaditeľa RTVS #generálny riaditeľ RTVS