Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najväčší televízny prepadák za posledné roky! Uľaví sa Markíze, keď sa toto skončí?

Survivor - najdrahšia a najdrsnejšia reality šou sveta - sa končí! V piatok poslední dvaja súťažiaci zabojujú o finančnú výhru vo výške 100-tisíc eur.

06.05.2022 07:00
survivor, Foto:
Reality šou Survivor je na svojom konci. Končí bez väčšieho diváckeho záujmu.
debata (1)

Mala to byť televízna udalosť roka, Markíza s Novou sa rozhodli po rokoch spraviť reboot legendárnej reality šou v našich končinách. Po úvodných neúspešných pokusoch sa vrátili k pôvodnému anglickému názvu a konceptu. Prekvapujúce bolo zloženie účastníkov, bol to mix štandardných účastníkov a vybraných známych osobností. Tí na niekoľko mesiacov opustili svoj pohodlný život a siahli si na dno svojich fyzických a najmä psychických síl na opustenom ostrove.

Benedict Cumberbatch, doktor strange, Čítajte aj Najnovší film od Marvelu: Šialený, akčný, neskutočné efekty! Toto nemôžete v kine zmeškať

Survivor sa netešil diváckej priazni od samého začiatku. V lineárnom vysielaní mimoriadne nízku sledovanosť, kým na streamovacej platforme Voyo si našiel svoje publikum a tam patril medzi najsledovanejšie tituly. To dalo televíziám jasný odkaz do budúcnosti, kde sa skrýva cieľová skupina, ktorá tento formát rada sleduje. Je len otázne, či sa ekonomicky oplatí robiť takto veľkú produkciu výhradne pre lokálnu streamovaciu platformu, ktorá je pod obrovským konkurenčným tlakom zahraničných hráčov.

stranger things, Čítajte aj Mega tučný balík! Netflix sa pri novej sérii Stranger Things poriadne plesol po vrecku

Produkcia tejto reality šou to mala od začiatku mimoriadne ťažké. Štart vysielania sa musel posúvať pre hromadnú nákazu koronavírusom, čo vyradilo súťažiacich, ktorí sa do hry vracali postupne, respektíve dobrovoľne odstúpili. Na Slovensku od prvej epizódy Survivor prepadával. V priebehu niekoľkých dní bolo jasné, že šou nemôže zostať v hlavnom vysielacom čase. A postupne sa odsúvala do druhého večerného pásma, až napokon do neskorej noci, kde dožila doteraz. Nízkej sledovanosti nepomohli ani operatívne kreatívne zmeny, keď sa jednotlivé epizódy skracovali, zhustilo sa vysielanie a zo Survivora sa stala takmer denná reality šou v štýle Farmy.

darth vader, obi-wan kenobi, Čítajte aj Dokonalý seriálový máj je tu! Prichádzajú nenormálne dobré televízne hity

V lineárnom vysielaní pravidelne reality šou vypadávala aj z rebríčka TOP 10 najsledova­nejších nespravodajských programov, predbiehali ju akvizičné seriály na menších staniciach alebo kvízy. Sledovanosť v cieľovke 12 – 54 nedosahovala ani 2% a v tejto skupine sa počet divákov pohyboval pod hranicou 50-tisíc.

Teraz je Survivor na svojom konci, pre Markízu to značná úľava a je jasné, že to podobného formátu už viac nepôjde. Omnoho viac zabodovala lacnejšia reality šou Love Island, aktuálne sa pripravuje druhá séria, ktorá je primárne určená práve pre Voyo, no zostrihy sa dostanú aj do klasického vysielania.

Kto získa rozprávkovú výhru? Do rozhodujúceho boja ide Vladimír a Veve! Kto by čakal, že Survivor aspoň vo finále dostane lepší vysielací čas, tak sa mýli.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sledovanosť #TV Markíza #Survivor Česko a Slovensko