Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Koniec ruskej propagandy v Británii: Regulátor odobral licenciu RT

Ruská štátom podporovaná spravodajská televízia RT už v Británii nemôže vysielať. Britský mediálny regulátor Ofcom jej totiž s okamžitou platnosťou odobral vysielaciu licenciu. V piatok o tom informovala britská spravodajská televízia Sky News.

18.03.2022 10:53
debata

Predstaviteľka RT Anna Belkinová v reakcii pre agentúru Reuters označila toto rozhodnutie Ofcomu za nespravodlivé a obvinila tento úrad, že „nie je ničím iným ako nástrojom britskej vlády“. Vyhlásila tiež, že Ofcom odobratím licencie televízii RT „okradol britskú verejnosť o prístup k informáciám“.

Vladimir Putin Čítajte aj Exodus novinárov a známych tvárí! Ruská štátna televízia zápasí s vlnou výpovedí

Ofcom na sociálnej vysvetlil, že pri svojom rozhodovaní vzal do úvahy skutočnosť, že RT financuje ruský štát, ktorý začal inváziu na územie inej krajiny a prijal nové zákony, ktoré „v podstate stavajú mimo zákona akúkoľvek nezávislú žurnalistiku s naratívom odlišujúcim sa od štátneho“.

Sky News pripomenula, že podľa nového zákona sa o invázii ruských jednotiek na Ukrajine má v médiách informovať ako o „špeciálnej vojenskej operácii“.

rtvs, 24, :24, Čítajte aj RTVS chce natrvalo zachovať spravodajskú stanicu, požiada o licenciu

Ofcom dodal, že sloboda prejavu je hodnotou, ktorá si v Británii veľmi strážia a „latka pre činnosť vysielateľov je správne nastavená veľmi vysoko“.

RT v súčasnosti v Británii nevysiela kvôli sankciám uvaleným Európskou úniou po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu, takže najnovší krok Ofcomu je skôr symbolický, konštatovala britská spravodajská stanica Sky News.

Šírenie tejto stanice a webu Sputnik už kvôli ich dezinformačnému obsahu zakázala Európska únia v rámci sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #ruská propaganda #vojna na Ukrajine