Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kľúčový krok proti propagande: EÚ zakázala na svojom území prokremeľské médiá RT a Sputnik

Európska únia prijala sankcie proti Rusku v oblasti dezinformácií a manipulácií s informáciami.

02.03.2022 14:44
Leyenová Foto: ,
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
debata
kyjev Čítajte aj Brutalita Putina nedosiahla vrchol, bude horšie, varujú Briti

Členské krajiny eurobloku sa s platnosťou od stredy rozhodli zablokovať na území celej EÚ prístup k štátom vlastneným dezinformačným médiám – televízii RT (predtým Russia Today) a agentúre Sputnik. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR na základe informácií zverejnených na stránke Európskej komisie.

SLEDUJTE OVERENÉ ONLINE SPRAVODAJSTVO O UKRAJINE NA PRAVDA.SK: Ruská invázia na Ukrajinu si vyžiadala životy 2-tisíc civilistov

Toto opatrenie sa opiera o nedeľňajšie vyhlásenie predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej, ktorá okrem iného uviedla, že v čase vojny „záleží na slovách“ a pripomenula, že Európania čelia masívnej propagande a dezinformáciám ohľadom ruskej invázie na „slobodnú a nezávislú“ Ukrajinu.

Robert Fico Čítajte aj Časť slovenských europoslancov žiada vyhodiť Smer. Šíri kremeľskú propagandu, tvrdia

„Nedovolíme, aby podporovatelia Kremľa vylievali svoje jedovaté lži ospravedlňujúce Putinovu vojnu a aby rozdeľovali našu Úniu,“ konštatovala šéfka EK.

Šéf diplomacie EÚ v tejto súvislosti uviedol, že Únia robí dôležitý krok a „zatvára kohútik ruským štátom kontrolovaným médiám“.

t Russia Ukraine Invasion211821848463 Čítajte aj Európska únia znova útočí na Rusko. Odstrihla viacero ruských bánk od SWIFTU, Sberbank a Gazprombank ušetrila

Podľa EK televízny kanál RT a agentúra Sputnik sú nápomocné pri presadzovaní a podpore ruskej agresie proti Ukrajine, čo EÚ vníma ako významnú a priamu hrozbu pre verejný poriadok a svoju bezpečnosť.

Sankcie proti uvedeným médiám sa vzťahujú na všetky prostriedky prenosu a distribúcie, teda aj na káblové rozvody, satelitné vysielanie, IPTV, internetové platformy a webové stránky a aplikácie. Všetky príslušné licencie, povolenia a distribučné dohody sú od stredy pozastavené. Tieto opatrenia sa vzťahujú na všetky členské štáty EÚ a sú uplatniteľné okamžite.

debata chyba
Viac na túto tému: #ruská propaganda #vojna na Ukrajine