Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ruská propaganda sa otriasa v základoch: Útok hackerov na televízie, stopnuté príjmy z reklamy

Rusko sa očividne prepočítalo s inváziou na Ukrajinu. Vojna nie je len o zbraniach, prebieha aj kybernetický zákopový súboj.

27.02.2022 10:12 , aktualizované: 10:48
debata
televízia, televízor, sledovanie televízie, seriály, filmy, online televízie, online, nelegálne sledovanie, piráti, pirátske sledovanie, Čítajte aj Koniec propagandy: Slovenskí operátori vypli vysielanie ruskej televízie

Kým sa Rusko snaží od štvrtka zlomiť Ukrajinu vojenskou silou, bojuje sa aj na iných frontoch, nielen na diplomatickom, finančnom, ale aj na mediálnom. Ten nie je o nič menej dôležitý. Ruské média sú drvené kritikou, že poskytujú divákom a čitateľom dezinformácie. Ruská televízia RT postupne dostáva stopku naprieč svetom. V Európe viaceré krajiny zablokovali vysielanie, Slovensko nie je výnimkou. Viacerí slovenskí operátori vyradili RT zo svojej ponuky. Dá sa očakávať, že sa pripoja aj ostatní, aby táto televízia vymizla naprieč celým televíznym trhom.

SLEDUJTE OVERENÉ SPRAVODAJSTVO O UKRAJINE NA PRAVDA.SK: Boje pokračujú, zásah dostali ropný terminál aj plynovod

Čaputová Čítajte aj Muž sa Čaputovej vyhrážal popravou. NAKA po ňom pátra

Slovenské dezinfo weby sú konečne obmedzené

Zdá sa, že expresne prijatý zákon zamedzujúci šíreniu hoaxov, sa už uplatňuje. Nová legislatíva zároveň zavádza nový inštitút „blokovania“, ktorým sa má zamedziť šíreniu škodlivého obsahu na internete. Okrem toho, že Polícia SR zverejnila a neustále aktualizuje zoznam dezinformačných profilov a stránok na Facebook. Neslávne známe dezinformačné weby ako Infovojna alebo Zem a vek sú buď nedostupné alebo majú významné problémy s pripojením. Infovojna je úplne offline.

kyjev Čítajte aj Vojenský expert: Výsledok Ruska na Ukrajine? Žiadna sláva

Polícia varuje, že aktuálne aj u nás prebieha hybridná online vojna a zverejnila na svojom profile postup, ako majú užívatelia internetu postupovať, aby sa dostali k relevantným informáciám.

DÔLEŽITÉ RADY POLICAJNÉHO ZBORU:

  • 1. Preverte si, od koho vám príšla správa alebo e-mail, či má odosielateľová adresa/meno autentickú podobu, či neprehodil jedno písmeno a podobne.
  • 2. Nikdy neklikajte na www odkazy od neznámych odosielateľov.
  • 3. Ak vás aj váš priateľ nabáda a tlačí na to, aby ste klikni na odkaz, ktorý vám poslal, buďte obozretní – hekeri možno napadli jeho konto a zavírovaný odkaz posielajú v priateľovom mene.
  • 4. Všade tam, kde je to možné, používajte dvojfaktorové overenie pri prihlasovaní. To znamená, že po zadaní e-mailovej adresy a hesla budete aplikáciou vyzvaní na zadanie kódu, ktorý vám príde na vaše telefónne číslo.
  • 5. Ak spravujete stránky na Facebooku, administrátorské práva udeľujte čo najmenšiemu počtu ľudí a nech všetci z nich majú zapnutú dvojfaktorovú autentifikáciu.
  • 6. Ak ste zamestnancom firmy/inštitúcie s právom posielať finančné prostriedky, opakovane si overte pravosť faktúry a pravosť odosielateľa.
  • 7. Sledujte našich kolegov pre viac informácií o dezinformáciách na Hoaxy a podvody – Polícia SR.

Zdroj: Polícia SR

hacker, útok, internet, bezpečnosť, hackeri, dáta, krádež, malvér Čítajte aj Rusko bojuje aj v kyberpriestore. Na Ukrajinu nasadilo ničivý malvér, ktorý maže dáta

Ruský mediálny trh v slepej uličke

Samostatný boj prebieha v Rusku. Okrem nekompromisných sankcií, ktoré majú za úlohu finančne odstrihnúť krajinu od zvyšku sveta, útočí sa aj mediálny svet, aby sa zastavila toxická propaganda. Hackeri zo skupiny Anonymous paralyzovali televízne štátne vysielanie. Vyradili aj viaceré kremeľské štátne internetové stránky. V televíznom vysielaní sa objavili viaceré ukrajinské štátne symboly – hymna, vlajka. Navyše sa zdieľali reálne zábery z invázie z Ukrajiny, ktorú Rusko nazvalo mierovou misiou.

konflikt Rusko-Ukrajina, vojna, hranica, prechod, utečenci, Vysne Nemecke migranti Čítajte aj Kto pomôže Ukrajine?

Ďalšou ranou pre nebezpečnú propagandu je rozhodnutie Googlu, ktorý stopol reklamy na svojich platformách. Ruské média sú odstrihnuté aj tohto zdroja príjmov. Google upresnil, že bude brániť ruským štátnym médiám v tom, aby používali jeho reklamnú technológiu na generovanie príjmov na ich vlastných stránkach a v aplikáciách. Médiá okrem toho už nebudú mať možnosť kupovať reklamu prostredníctvom nástroja Google Tools a umiestňovať reklamu na platformách internetovej spoločnosti.

Ukrajina chce vlastnú IT armádu

Ukrajinský minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov v sobotu na sociálnej sieti Twitter informoval, že vláda v Kyjeve „vytvára IT armádu“, aby „pokračovala v boji na kybernetickom fronte“.

Ako v noci na nedeľu uviedla spravodajská televízia CNN, Fedorov zverejnil toto oznámenie aj v aplikácii na odosielanie správ Telegram, pričom nabádal hackerov na kybernetické útoky na kľúčové ruské energetické firmy a finančné firmy.

Navrhovaný zoznam cieľov zahŕňa plynárenský gigant Gazprom a veľké ruské banky – Sberbank a VTB.

Kybernetické útoky zohrávajú významnú rolu vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Tesne pred touto inváziou zaplavila webové stránky ukrajinskej vlády séria takzvaných distribuovaných útokov na zamedzenie služby (DDoS).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ruská propaganda #konflikt na Ukrajine #vojna na Ukrajine