Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Koniec propagandy: Slovenskí operátori vypli vysielanie ruskej televízie

Poslanci v piatok na mimoriadnej schôdzi schválili novú legislatívu týkajúca sa šírenia hoaxov. Zákon reaguje na aktuálny nepriaznivý vývoj na Ukrajine.

26.02.2022 09:20 , aktualizované: 11:34
debata

Nová legislatíva zároveň zavádza nový inštitút „blokovania“, ktorým sa má zamedziť šíreniu škodlivého obsahu na internete. Prináša to úprava zákona o kybernetickej bezpečnosti. Inštitút „blokovania“ má platiť do konca júna 2022, rozhodovať o ňom má Národný bezpečnostný úrad. Predkladatelia upozorňujú na rast sofistikovanosti útokov.

SLEDUJTE ONLINE DIANIE Z UKRAJINY: Bojuje sa o Kyjev, je kľúčom k Ukrajine

Úrad bude môcť na základe žiadosti Polície SR “blokovať škodlivý obsah a škodlivé aktivity na internete”. V krajnom prípade bude môcť konkrétnu webstránky alebo odkaz zablokovať – na základe blokovania konkrétnych IP adries a webových stránok.

Tomáš Maštalír Čítajte aj Slovenskí filmári na Ukrajine: Lákajú ich silné témy, ale aj výhodnejšie podmienky pre nakrúcanie

„Škodlivým obsahom sa rozumie programový prostriedok alebo údaj, ktorý zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident. Škodlivou aktivitou sa rozumie akákoľvek činnosť, ktorá zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident, podvodnú činnosť, odcudzenie osobných údajov alebo citlivých údajov, závažné dezinformácie a iné formy hybridných hrozieb,“ uvádza sa v zákone.

Počúvajte pravdu, víkendový podcast Čítajte aj Vojenská konfrontácia NATO s Ruskom je nereálna. Vyvolala by jadrovú vojnu

Polícia SR navyše zverejnila zoznam konkrétnych profilov a skupín, ktoré na Facebooku šíria propagandu. V Čechách v piatok zablokovali viacero internetových stránok šíriace nepravdivé informácie. Ide o domény Aeronet, Protiproud, Ceskobezcenzury, Voxpopuliblog, Prvnizpravy, Czechfreepress, Exanpro a Skrytapravda.

Televízni operátori, ktorí čelili v ostatných hodinách tlaku zo strany divákov pristúpili k ráznemu kroku. Zo svojich ponúk vyškrtli a zablokovali vysielanie ruskej televízie RT, ktorá preukázateľne šíri vlastnú propagandu so skreslenými informáciami o vojne na Ukrajine. RT zmizlo z ponuky Telekomu a spoločnosti Swan. Očakáva sa, že k tomuto kroku sa pridajú aj ostatní operátori.

Oslovili sme ďalších televíznych operátorov, aktuálne čakáme na ich oficiálne vyjadrenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ruská propaganda #konflikt na Ukrajine #vojna na Ukrajine