Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Unikátny slovenský projekt! Televízia TA3 spája sily s Divadlom Nová scéna

Televízia TA3 v spolupráci s Divadlom Nová scéna rozbiehajú ojedinelý projekt v slovenských podmienkach. Už ste niekedy videli spravodajstvo v divadelnej inscenácii? Teraz budete mať šancu.

15.02.2022 16:41
alfonz šuran, ta3, Foto:
Televízia TA3 bude súčasťou inscenácie Divadla Nová scéna. Vystúpi v nej aj stálica spravodajstva Alfonz Šuran.
debata (1)

To, že kreativite sa medze nekladú a tobôž vo svete kultúry, je známy fakt. Dôkazom je najnovšie spojenie, ktoré nielen na Slovensku, ale aj vo svete nemá obdobu. Televízia TA3 vstúpila do priamej spolupráce s Divadlom Nová scéna pri tvorbe inscenácie Elektrický anjel. Bude doslova jej súčasťou.

Ide o hru súčasného rumunského autora Radu Macriniciho, ktorá prináša tému duševného zdravia dnešnej mladej generácie. Daný problém reflektuje aj prostredníctvom mediálneho priestoru spoločnosti. V hre je to imaginárne televízne spravodajstvo, oznamujúce mystifikačnú správu absurdného znovuzavedenia trestu smrti. Od tejto "bežnej správy,, sa potom odvíja celý rad situácií, ktoré vyvolávajú množstvo otázok, najmä o nás samých. O strate morálnych hodnôt a istôt nielen mladej generácie.

Redaktorka domáceho spravodajstva televízia TA3... Foto: TA3
Lenka Ježová, Redaktorka domáceho spravodajstva televízia TA3 Lenka Ježová bude súčasťou unikátneho projektu.

Ktoré televízne tváre uvidíte?

Režisérom inscenácie je Svetozár Sprušanský, v hre účinkuje okrem profesionálnych hercov Divadla Nová scéna moderátor spravodajstva TA3 Alfonz Šuran a spravodajcovia Lenka Ježová a Patrik Jáger.

Čo hovorí Alfonz Šuran na svoju novú televíznu rolu? „Televízne spravodajstvo moderujem už takmer 30 rokov, ale v niektorých momentoch som sa pri tvorbe inscenácie doslova zapotil. Naplniť predstavy režiséra o emócii, jej vývoji vôbec nie je jednoduché. Je to niečo, s čím sa v reálnom spravodajstve dúfam ani nestretneme. Aj keď človeka to núti premýšľať, aký je dosah správ, ktoré oznamujeme. Aký obrovský vplyv na spoločnosť a jednotlivca majú. Hra nám aj pripomína, ako sa cez pandémiu z našich životov vytratila kultúra komunikácie a ľudskosť. Nahradila ju vulgarita, krutosť a povrchnosť. Dokážeme to ešte zvrátiť?, pýtam sa sám seba.“

Redaktor Patrik Jáger doplní svojich dvoch... Foto: TA3
Patrik Jáger Redaktor Patrik Jáger doplní svojich dvoch kolegov v divadelnej inscenácii.

O výsledku spolupráce televíznych moderátorov s divadelníkmi sa môžete presvedčiť aj sami, premiéra bude 24. februára 2022 v netradičnom hracom priestore Kotolne Fakulty architektúry a dizajnu STU, kde Divadlo Nová scéna bude inscenáciu aj pravidelne uvádzať.

Zábery z nakrúcania si môžu diváci pozrieť aj v Televízii TA3 vo viacerých formátoch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Nová scéna #TV TA3