Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vianoce na RTVS: Bohatá ponuka premiérového programu a koniec Márie Terézie

Svoje sviatočné plány predstavila aj verejnoprávna RTVS. Tento rok sa diváci môžu tešiť na veľmi zaujímavú ponuku zloženú s očakávaných premiér a obľúbených klasík.

08.12.2021 07:00
mária terézia 5, mária terézia, Foto:
Jedným z hlavných ťahúňov Vianoc na RTVS bude posledná časť minisérie Mária Terézia.
debata (6)
popelka, tri oriešky pre popolušku, Čítajte aj Vianoce na Jojke: Ponúkne najväčší divácky valec sviatkov, mix filmov a rozprávok

Jednotka

Na Štedrý večer odvysiela Jednotka v premiére o 19:00 vianočnú rozprávku Ako si nezobrať princeznú. Princ Leopold a princezná Jozefína sa v nej netradične postavia svojmu osudu a rozhodnú sa, že svadba nebude. Po novej rozprávke odvysiela Jednotka kultovú Princeznú so zlatou hviezdou na čele, ktorú vystrieda slovenská klasika ako Rysavá jalovica a Vianočné oblátky. Štedrý deň tradične uzavrie Polnočná svätá omša.

25. decembra o 20:30 Jednotka divákom ponúkne dlho očakávanú premiéru záverečnej časti výpravnej historickej minisérie Mária Terézia. 26. decembra nebude chýbať obľúbená slovenská klasika Pacho, hybský zbojník, na ktorú bude vzápätí nadväzovať aj trilógia Sváko Ragan v hlavnom vysielacom čase.

mrázik, Čítajte aj Vianoce na Markíze: Bez Popolušky, experiment so Slunce, seno a obľúbené klasiky

Tohtoročné Vianoce na Jednotke prinesú od 23. decembra až do 2. januára v hlavnom večernom programe zakaždým československú pôvodnú tvorbu. Lákadlom Vianoc bude množstvo nestarnúcej československej klasiky ako Krakonoš a lyžníci, trilógia titulov s detskou hviezdou Tomášom Holým a tradične komédiami ako „Marečku, podejte mi pero“, „Vrchní, prchni“, „Sněženky a machři“, „Jak utopit Dr. Mráčka“ či „Vesničko má středisková“. Divákov iste potešia aj obľúbené historické príbehy Sissi, Gróf Monte Christo, Hrbáč, Kapitán, V službách kráľa či Traja mušketieri. Chýbať nebudú ani rozprávky „Byl jednou jeden král“, Kráľ Drozdia brada, „S čerty nejsou žerty“, Láska na vlásku či Pávie pierko. Jednotka prinesie aj klasiky „Pod jezevčí skálou“, „Na pytlácke stezce“, „Za trnkovým keřem“ či duchovné príbehy Dieťa menom Ježiš a Svätá Barbora.

Dvojka

Posledná adventná nedeľa bude patriť premiérovému vianočnému koncertu Márie Čírovej. V adventnom čase počas piatkových večerov vysiela Dvojka súťaž mladých inštrumentalistov a interpretov z krajín V4 a Chorvátska Virtuózi. Záver jubilejného televízneho roka bude patriť aj trom častiam série Bratislavské pondelky a premiérovým štyrom častiam dokumentárnej série Na programe televízia.

Matrix Čítajte aj Pokračovanie kultového Matrixu sa blíži. Pozrite si najnovší trailer!

Na Štedrý deň, 24. decembra ponúkne Dvojka divákom premiérový dokument Poklady Jeruzalema, zvykoslovné programy z archívu Slovenskej televízie – Zďaleka ideme, novinu nesieme, Čas dohviezdny, čas ľúbezný a televíznu klasiku podľa Ferka Urbánka Kamenný chodníček.

Sviatočný Večerníček deťom prinesie premiérovú časť koprodukčného animovaného seriálu RTVS Websterovci a akvizičný animovaný film pre deti Tichá noc. Po Sviatočnom slove sa bude niesť Štedrý večer na Dvojke v ľudovom duchu – na úvod s Radošincami v legendárnom predstavení Jááánošííík po tristo rokoch a po ňom s televíznou inscenáciou Kubo. Nasledovať bude Dlhá cesta domov – do súčasnej podoby pretvorená televízna klasika Rysavá jalovica.

film 300 Čítajte aj Päť filmov, v ktorých môžete vidieť najväčšie bitky

Prvý sviatok vianočný vo vysielaní Dvojky prinesie zvykoslovné dokumenty Vianoce na Liptove, Koledníci idú… a neskôr aj Služby božie – 1. slávnosť vianočná. Večer otvorí Sviatočné slovo, nasledovať bude pokračovanie pôvodného televízneho seriálu Vivat Beňovský (uvádzaný je v obnovenej premiére po 45 rokoch a digitálne retušovaný).

26. decembra je predpoludním pre divákov pripravená 2. časť dokumentu Poklady Jeruzalema, nasleduje zvykoslovie – Vianoce na Honte, spomínanie na Vianoce s Radošincami – Spomienky na spomienky a televízna klasika Rozmajrín.

Dominantou večera bude repríza úspešného hudobného dokumentu ABBA-Víťaz berie všetko. Nedávno zosnulú československú legendu Miroslava Žbirku si pripomenieme premiérovým koncertom zo synagógy v Liptovskom Mikuláši – Mosty Gesharim- Miroslav Žbirka a záver sviatočného Štefanského večera bude patriť francúzskej romantickej komédii o možnosti zopakovať si najkrajšie momenty života – Zažiť to znovu.

Trojka

Trojka v tomto roku niektoré archívne formáty obliekla do súčasného šatu a špeciálne koncipované časti z nich sa objavia aj v sviatočnej štruktúre. V stredu 22. decembra odvysiela pokračovanie relácie Kde bolo, tam bola. Tentokrát si v nej na medzníky populárnej hudby v 65-ročnej histórii Slovenskej televízie zaspomína Stanislav Štepka. Na podvečerný čas Štedrého dňa je zaradený vianočný špeciál Vianoce, Vianoce už sú tu znova, v ktorom sa Zuzana Kronerová, František Kovár a Peter Nagy vrátia k najkrajším momentom Vianoc a ich rozprávanie bude doplnené vianočnými pesničkami.

Oravský hrad Čítajte aj Máme tu miesta, ktoré zaujali filmárov zo sveta. Ktoré zahraničné filmy sa nakrúcali u nás?

Večerný program Prvého sviatku vianočného obohatí výber klipov a ukážok najkrajšej vianočnej klasickej hudby v relácii Clippato 2. Druhý sviatočný večer spestrí výber kolekcie vtipov z kedysi obľúbeného Vtipnejší vyhráva – tentokrát s Rasťom Piškom vo Vtipnejší zostáva.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Vianoce #Mária Terézia #televízna sezóna 2021/2022 #Vianoce 2021