Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Dušan Cinkota a jeho meganávrat na obrazovky: Na všetko sa pozerám z lepšej stránky

Rok 2021 bude pre Dušana Cinkotu v znamení veľkého návratu na televízne obrazovky. Bude súčasťou veľkých televíznych projektov - uvidíme ho v seriáloch Červené pásky, Slovania či v rukojemníckej dráme Ultimátum a v šou Tvoja tvár znie povedome bude dokonca spievať a tancovať. Porozprával nám o tom, ako prežil prvý rok pandémie, o svojich pracovných plánoch aj prianiach.

28.02.2021 07:00
debata (16)
Iný pohľad na Dušana Cinkotu, v Slovanoch si... Foto: TV JOJ
dušan cinkota, slovania, Iný pohľad na Dušana Cinkotu, v Slovanoch si zahrá negatívnu postavu.

Vráťme sa ešte k roku 2020, ktorý bol pre mnohých mimoriadne ťažký. Aký bol pre vás?

Naučil som sa na všetko pozerať z tej lepšej stránky. Takže nebudem riešiť, čo mi rok vzal. V prvom rade mi dal trošku iný postoj k práci. Aj prácu trošku inú. A viac času pre rodinu. Uvedomil som si, že by sme mali spomaliť.

Pandémia azda každého vykoľajila, žiť v úplne nových podmienkach nie je úplne ľahké…

To teda nie je. Ale človek zvládne všetko, ak chce. Ja som už pár drastických zmien zažil, takže môžem povedať, že toto je „brnkačka“. Buďme radi, že nie je vojna.

Čo ste si želali do roku 2021?

Práve sa začínajú vysielať projekty, ktoré som urobil v posledných dvoch rokoch a robím na ďalších. Takže to je to, čo som si vždy prial – pracovať, nakrúcať, dabovať, hrať a priebežne sa z toho tešiť, ale najmä tešiť svojou prácou divákov. A okrem najnovšieho projektu by som rád stihol nejaký film. Júj, prianí by bolo…

Vy sa tento rok výrazne vraciate na televízne obrazovky. Opäť sa bude vysielať markizácky seriál Červené pásky, objaví sa seriál Slovania, zrejme na jeseň príde Ultimátum na JOJ, čoskoro budete jednou z hviezd šou Tvoja tvár znie povedome na Markíze. Takže „nezídete“ z obrazovky počas celého roka?

Neviem, či je najvhodnejšie, že všetko sa vysiela takmer naraz, no zariadil to tak osud, nie dramaturgia, takže pre niečo to tak je a mne ostáva len tešiť sa, že sa mnohé podarilo.

Veríte na druhé šance? Je evidentné, že televízie vám ju dali.

Je to úžasné a veľmi si to vážim a, pravdaže, som neskutočne vďačný. No tiež dúfam a verím, že v našej brandži je a stále bude viac prajných ľudí ako hejterov. Ja som nikdy nezávidel a z úspechov každého kolegu som sa naozaj tešil. Veď to je náš spoločný úspech.

Mali ste plán B, keby návrat k herectvu po rokoch nevyšiel?

Pravdupovediac nemal, no naučil som sa robiť všeličo a tiež som zistil, že sa práce nebojím. Rodinu jednoducho treba uživiť a ja mám malé dieťa, takže si nenavyberám. Musím fungovať naplno.

Začnime Červenými páskami. Ako sa vám nakrúcal tento srdcervúci seriál o onkologicky chorých deťoch? Museli ste sa naň nejako špeciálne pripravovať?

Nemusel. Je to vážna a smutná téma, pre čoraz viac ľudí je súčasťou života. Treba sa s tým naučiť žiť a treba o tom hovoriť a nakrúcať. Boj s rakovinou sme ako ľudstvo, myslím, len začali.

Veríte, že sa diváci k Červeným páskam po roku vrátia? Nezlomí pandémia väz tomuto formátu?

Škoda, že televízia s vysielaním toľko čakala, iste však na to bol nejaký dôvod a špekulovať o tom je zbytočné. Myslím si, že je to čoraz aktuálnejšia téma a ľudia si, dúfam, teraz viac vážia zdravie. A úžasné na tomto seriáli je to, že zachytáva tie bežné, normálne, pekné veci v životoch chorých ľudí. Aj oni majú svoje radosti, lásky, plány… presne ako všetci ostatní ľudia. Treba im to dopriať.

V seriali Slovania hrá šamana, liečiteľa, ktorý... Foto: TV JOJ
dušan cinkota, slovania V seriali Slovania hrá šamana, liečiteľa, ktorý ľuďom pomáha aj ich ničí.

Prejdime k Slovanom, ktorí budú seriálovou udalosťou posledných rokov. Prečo ste kývli na túto ponuku? Čo vás lákalo?

Práve som sa vrátil domov, mal som čerstvo narodeného syna, zomrel mi otec a práce nebolo. Tá ponuka prišla ako blesk z neba. Vesmír to dobre vyrátal. Potreboval som taký projekt ako soľ. A to, že som nemal inú prácu, zas určite vyhovovalo produkcii, lebo som bol bezproblémový herec s kopou času. Takže super na oboch stranách. A na druhej strane taký zaujímavý projekt by som neodmietol ani vtedy, keby som naň nemal čas. Dúfam, že sa bude ľuďom páčiť.

Postava, ktorú v Slovanoch hráte, nebude úplne pozitívna. Je to pre vás herecká výzva ukázať sa v inej polohe?

Áno, veľa negatívnych rolí som v živote nemal a táto je o to zaujímavejšia. No je to žrec, taký obecný šaman, liečiteľ. Ten, ktorý má moc ľuďom pomáhať, ale aj ich ničiť. A komunikuje s inými svetmi, bytosťami a intriguje, ale v podstate len hľadá pokoj. Rozporuplná postava.

Aké bolo nakrúcanie? Veľkosť produkcie nemá v našich končinách obdobu…

Nakrúcanie bolo fantastické, filmové, profesionálne! Úžasné to zažiť. A tá krajina, panenská príroda, čisté lesy! Ukrajina je úžasná, ešte taká nepokazená svetom. Hneď by som sa tam vrátil a nakrúcal tam čokoľvek.

Dušan Cinkota v televíznych projektoch Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Iný pohľad na Dušana Cinkotu, v Slovanoch si...

V Slovanoch sa zmení aj vaša vizáž, ako dlho trvalo vaše namaskovanie?

Minimálne hodinu som strávil v maskérni a po celý čas ma domaskovávali, buď farbami, alebo krvou. Maskérky sa pri mne nenudili.

Skúste nalákať divákov na sledovanie Slovanov. Prečo by im mali dať šancu a nepodľahnúť klasickej negatívnej kritike slovenských seriálov?

Pretože je to o nás, o našich predkoch. Takto sme žili, trpeli a nakoniec všetko zvládli a nevyhynuli, aj keď boli všetci naokolo mocnejší, lepšie vyzbrojení a dravší. Mali by sme si tú silu našich predkov pripomínať a oslavovať ju. Ale hlavne si vážiť život. V tých časoch veľkú cenu nemal.

Nakrúcate aj seriál Ultimátum. Televízia JOJ avizuje nový level kvality a vizuálu. V čom teda bude seriál iný?

Je to rukojemnícka dráma s politickým pozadím, také sa u nás veľmi nenakrúcajú. Navyše sa dotýka ešte stále horúcej témy. V každom prípade je super, že sa točia aktuálne témy, že sa už tak nebojíme, že sa dožadujeme odpovedí. Len by to mohlo ísť rýchlejšie. Režíroval to sám autor, čiže to bolo o to živšie a prekvapujúcejšie, lebo to vznikalo akoby práve počas nakrúcania. Pre mňa veľmi zaujímavá skúsenosť a tiež som za ňu nesmierne vďačný.

Akú postavu tam hráte?

Ambiciózneho lekára, ktorý si politicky vydupal vlastnú kliniku. Mám dojem, že nie celkom čisto, tomu nasvedčuje jeho charakter, ktorý postupne prejavuje. No, silné ambície vedia zamiešať karty.

Najnovšie ste kývli aj na ponuku Markízy na účasť v jej ťažiskovej šou Tvoja tvár znie povedome. Váhali ste, keď vás televízia oslovila?

Váhal, lebo som sa bál. Každý týždeň sa naučiť spievať aj tancovať novú pieseň, to je naozaj náročné, a to 10 týždňov v takom kole. Veľký rešpekt mám pred tým projektom. Ako sme začali trénovať, strach trošku opadol, no naozaj len trošku. Popritom sa skutočne nedá robiť nič iné. Zároveň sa veľmi teším, lebo je to práca z úplne iného súdka a hlavne je to šou, čiže ide o zábavu a to, že to beriem príliš vážne. Dúfam, že ma to časom prejde.

Nie je vôbec ľahké prejsť veľkou fyzickou premenou, tancovať, spievať a pritom robiť šou pre divákov… Je to výzva?

Pravdaže je. Navyše vôbec nie som tanečník a dnešní speváci sú väčšinou aj výborní tanečníci, s novými prúdmi, pohybmi, niektoré sú až proti fyzike. Máme však výborných učiteľov a práca je to síce ťažká, ale o to zaujímavejšia. Verím, že sa budeme nakoniec všetci dobre zabávať.

Venujete sa aj dabingu. Váš hlas neodmysliteľne patrí k mnohým filmom a seriálom. Najmä Chandlerovi z Priateľov. Mnohí hovoria, že ste ho nadabovali ešte lepšie, ako znie v originálnom zne­ní.

Ďakujem, to je veľká pochvala. Celé to obdobie bolo úžasné, silné, plné tvorby a Priatelia sa nám všetkým dabovali výborne. Sadli sme si hneď od začiatku a boli sme, myslím si, aj dobrá partia. A tá skvelá nálada v štúdiu sa odzrkadlila na obrazovke. Všetkých nás ten seriál mimoriadne bavil. Režisérka Štefánia Gorduličová vedela všetko fantasticky obsadiť a to je prvá polovica úspechu.

Dušana Cinkotu uvidíme aj v rukojemníckej dráme... Foto: TV JOJ
dušan cinkota, seriál ultimátum, Dušana Cinkotu uvidíme aj v rukojemníckej dráme Ultimátum.

Ste fanúšikom dabingu? V posledných rokoch silnejú hlasy, že dabing by mal ísť do úzadia a je nekvalitný. Čo vy na to?

Som fanúšikom a obdivovateľom dabingu. Musíme si ho strážiť a zachovať. Ide o národnú záležitosť. Pozrite sa na Čechov a Nemcov – tí si vážia dabing asi najviac zo všetkých národov. Vôbec to nesúvisí s tým, že chceme deti učiť cudzím jazykom. Skúste Čechom povedať, aby púšťali slovenský dabing – pre nich absurdná požiadavka.

U nás stále diskutujeme, koľko percent vysielania by malo byť v češtine. Tu však ide o peniaze. Slovenským dabingom zarobia naši ľudia a tu ich aj minú a tak všetci spolu bohatneme. No za český dabing idú peniaze do Čiech a už sa nevrátia.

Možno málokto o tom vie, že ste režisérom dabingu viacerých seriálov a rozprávok. Je pre vás táto pozícia režiséra zaujímavá aj do budúcnosti, keby náhodou herecké príležitosti neprichádzali?

Dabingová réžia ma veľmi baví. Réžia všeobecne. A keď si ešte môžem vybrať projekt. Režíroval som pekné a divácky veľmi úspešné divadelné hry a tiež aj dosť dabingov, z ktorých medzi posledné patrí aj nový Pinocchio s Robertom Benignim v úlohe Geppetta. Takže áno, určite by som už rád hranie s réžiou striedal rovnomernejšie.

Aký typ postavy sa vám najlepšie dabuje? Mnohí si užívajú poriadnu negatívnu postavu, kde sa môžu vybúriť. Je to tak aj u vás?

Nepostrehol som, že by ma nejako škatuľkovali. Každý režisér obsadzuje podľa svojho vzorca a iných princípov. Ja dostávam väčšinou náročnejšie roly, na presnosť, na emócie, a to je super. Som šťastný, lebo mi to nedovolí „zaspať“ a každú rolu, väčšiu či menšiu, beriem ako výzvu.

Ste skôr filmovým alebo seriálovým fanúšikom?

Tak to je nesprávne položená otázka. Som fanúšikom dobrej a kvalitnej tvorby. Donedávna to boli iba filmy, no v posledných rokoch obrazovky valcujú seriály a minisérie, ktoré predbiehajú filmy, takže moja odpoveď je stále aktuálna: podporujem dobrú tvorbu, na ktorej tvorcom záleží a robia ju naplno. Je fajn, že dobrých vecí pribúda a je ich čoraz viac. Kvalita prudko stúpa a to je úžasné. No u mňa stále víťazí Hra o tróny.

Aké sú vaše herecké sny? Máte nejaké alebo ste ten typ, ktorý žije prítomnosťou?

Prítomnosťou žijem rád a oddávam sa jej úplne, no bez snov si to vôbec neviem predstaviť. Neustále snívam o plných hľadiskách nadšených divákov a o mne nádherne unavenom na klaňačke po krásnom, ťažkom predstavení.

Vždy som si rád záverečný potlesk zaslúžil. Chcem dať divákom počas predstavenia všetko. Oni mi to potom vrátia tým potleskom. Táto výmena energií je tou najúžasnejšou na svete. A čo chcem hrať?

Hlavne chcem hrať. Čo presne to bude, závisí na dohode všetkých spolutvorcov daného projektu. Ale chcem, aby to boli aj filmy, aj seriály, aj dabingy, rozhlasy, audioknihy, ale najmä divadlo. Veľké, silné, nádherné divadlo.

Okrem už spomenutých televíznych projektov, črtajú aj nejaké ďalšie? Budete nakrúcať aj nejaké iné seriály, ktoré sa napríklad objavia neskôr?

Tak v to môžem len dúfať a veriť… a chcieť a túžiť a byť na svoju prácu neustále pripravený plný síl a lásky. Pretože ja svoju prácu naozaj milujem.

Dušan Cinkota

Narodil sa 13. októbra 1970 v Banskej Bystrici. Po absolvovaní VŠMU pravidelne účinkoval v Radošinskom naivnom divadle, SND alebo na Novej scéne. V televízii účinkoval vo viacerých seriáloch ako Zita na krku, Odsúdené, dokonca moderoval reality šou Vyvolení. Neodmysliteľne sa s ním spája jeho dabingová činnosť. Spája sa s ním Tom Hanks, ale najmä Matthew Perry alias Chandler z Priateľov. V roku 2021 sa dočká plnohodnotného televízneho návratu. Predstaví sa v šou Tvoja tvár znie povedome a seriáli Červené pásky na Markíze. Na JOJ je súčasťou seriálu Slovania a nedávno dotočil aj drámu Ultimátum.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #Dušan Cinkota #Tvoja tvár znie povedome #oseriáloch #televízia Markíza #seriál Slovania #seriál Červené pásky #seriál Ultimátum