Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS stojí za Pumpou s ministerkou Kolíkovou. Relácia sa dotkla smrti Lučanského

V sobotu večer RTVS uviedla ďalšiu epizódu svojho satirického seriálu Pumpa, ktorý glosuje udalosti uplynulých dní. Hosťom bola ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. V rámci obsahu sa účinkujúci dotkli témy smrti Milana Lučanského.

19.01.2021 07:00
pumpa, seriál pumpa, Foto:
Najnovšie vydanie satirickej Pumpy sa dočkalo negatívnych reakcií od vybraných divákov.
debata (1)

Následne sa rozbehla obrovská vlna polemiky a kritiky na sociálnych sieťach a televízie čelila skôr atakom dotknutých divákov. Na situáciu sa verejnoprávna inštitúcia rozhodla reagovať. V priloženom stanovisku sa divákom ospravedlňuje, avšak za spracovaním témy si stojí a popiera pochybenie.

Stanovisko RTVS

Relácia Pumpa sa, v rámci žánru politickej satiry, vždy venuje aktuálnym udalostiam a témam rezonujúcim v spoločnosti. Z hľadiska aktuálnosti sú do relácie pozývaní aj hostia z rôznych oblastí spoločenského života. Hostia, ktorí prijmú pozvanie na účinkovanie v relácii, majú vždy vopred k dispozícii scenár.

Výnimkou nebola ani ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková, ktorá sa objavila v epizóde odvysielanej v sobotu 16. januára. Jej účinkovanie bolo spojené s aktuálnymi témami, ktoré rezonujú medzi verejnosťou. Jednou z nich je aj vystupovanie pani ministerky. Všetci hostia, vrátane pani ministerky, sú uzrozumení s humorom spojeným s ich osobou. Humor je vždy vnímaný subjektívne a uvedomujeme si, že niektorých divákov mohli vyjadrenia na adresu pani ministerky pobúriť. RTVS nechcela v žiadnom prípade dehonestovať osobu ministerky spravodlivosti SR Márie Kolíkovej ani žiadnych iných osobností spomínaných v relácii.

K aktuálnym témam patrí aj tragická udalosť smrti generála Milana Lučanského. RTVS si uvedomuje, že táto udalosť polarizuje spoločnosť a tento fakt bol znázornený aj ústrednými postavami seriálu, ktoré reprezentovali oba názorové póly. Téma bola hereckými protagonistami prezentovaná argumentačne vyvážene. Úmyslom RTVS nebolo v žiadnom prípade dehonestovať osobu generála Milana Lučanského ani jeho tragické úmrtie. RTVS sa ospravedlňuje divákom, ktorých sa vyjadrenia, ktoré odzneli v sobotnej epizóde, dotkli.

„Pozvanie ministerky spravodlivosti SR Márie Kolíkovej vyplynulo z dramaturgie relácie, ktorá reflektuje aktuálne dianie na Slovensku. Keďže bola počas uplynulých týždňov politicky exponovanou postavou, jej pozvanie bolo jednoznačnou dramaturgickou voľbou. Ceníme si, že pani ministerka bola ochotná zniesť komentáre na svoju adresu a v rámci žánru relácie si dokázala udržať nadhľad. Ako všetci hostia relácie, aj pani ministerka dostala priestor prezentovať svoje osobné názory a postoje bez cenzorského zásahu. Relácia Pumpa sa snaží na obrazovky vrátiť žáner politickej satiry, ktorá v televíznom vysielaní dlhodobo absentovala. Divákom prinášame program, v ktorom sa otvorene rozpráva o všetkom, čo trápi spoločnosť a scenáristicky odráža aktuálnu verejnú diskusiu či už v oblasti médií, sociálnych sietí alebo verejného priestoru. Našou snahou je v rámci dialógov ústredných postáv predstaviť všetky názorové fronty a tému odprezentovať vyvážene, konečný názor na prezentované problémy nechávame na diváka. Rovnako sme pristupovali aj k téme tragického úmrtia Milana Lučanského v rámci ostatnej epizódy. Mrzí nás, že spracovanie tejto témy vnímajú niektorí diváci ako urážku jeho pamiatky alebo výsmech tragického úmrtia, čo v žiadnom prípade nebolo našim zámerom. Ospravedlňujeme sa divákom, ktorých sa spracovanie tejto témy v rámci relácie dotklo,“ vyjadril sa producent a režisér seriálu Pumpa Peter Begányi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #pumpa #oseriáloch #Mária Kolíková