Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Toto bolo expresné! Prvé jesenné zlyhanie je známe, Jojka rýchlo koná

Televízny svet sa vracia pomaly do normálu. Nová sezóna naplno odštartovala a ruka v ruke prichádzajú aj prvé výsledky diváckych ohlasov. Pozitívne, ale hlavne aj tie negatívne, ktoré sú pre každú televíziu veľmi dôležité, aby vedela pružne reagovať na divácke chute.

14.09.2020 07:00
slunečná, Foto:
Prvé rýchle zmeny vo vysielaní. Jojka sťahuje z vysielania seriál Slnečná.
debata (3)

Preto nie je prekvapením, že prvý odpadlík pozná svoje meno. Pričom nie je nič zvláštne, že programové zmeny prichádzajú hneď skraja sezóny. Prvý divácky prepadák má na konte televízia JOJ, tá sa opäť pokúsila etablovať český seriál v hlavnom vysielacom čase. Výber padol na obrovský hit Slnečná z dielne televízie Prima, s ktorou dlhodobo úzko spolupracuje, pričom prvotné plány hovorili o tom, že na Slovensko príde lekárska dráma Modrý kód.

Je pomerne zvláštne, keď sa Jojka rozhodla ísť touto cestou, české seriály u nás už dlhší čas nefungujú a tobôž nie v hlavnom vysielacom čase, ktorý je plný vlastnej pôvodnej tvorby a neexistuje dôvod vyrábať si barličku v podobe českého počinu. Hoci je veľkým hitom, ktorý po 15 rokoch dokázal poraziť konkurenčnú Ordináciu v ružovej záhrade na Nove a zatlačiť ju na minimá v koláči sledovanosti. Kedysi neprekonateľná lekárska dráma sa skĺzla po rokoch dominancie pod miliónovú hranicu, kde sa trvalo stabilizovala. Naproti tomu Slnečná je vysoko nad ňou.

Navyše premiérové epizódy vysiela u nás slovenská mutácia českej Primy, tým pádom diváci, ktorí sú „hladní“ po nových častiach českých seriálov ich dostávajú hneď s premiérou v krajine pôvodu. Preto tvrdohlavé presvedčenie o tom, že plnoformátové televízie dokážu ešte nalákať hojné publikum je skôr sci-fi. Na Jojke zafungovali jedine Čierne vdovy a to len preto, že ich Prima Plus nemohla vysielať na Slovensku, pretože vznikli na základe zahraničnej licencie. Nezafungoval dokonca ani kultový Most! od Českej televízie.

Časy, keď Slováci hltali české seriály vo veľkom a boli jedným z pilierov prime-timu sú dávno preč a treba sa s tým zmieriť a dať týmto nezmyselným pokusom zbohom. Čoho dôkazom je aj výkon Slnečnej. Jojka ju zaradila do vysielania počas posledného augustového týždňa a to rovno do prvého večerného pásma. Následne od septembra, po nabehnutí štandardnej jesennej ponuky sa seriál ocitol v druhom slote. Od začiatku však český seriál u nás nefungoval. Pravidelne sa hýbal v hlbokých podpriemeroch pod 10% trhového podielu.

Jojka preto Slnečnú poslala na striedačku a to len po niekoľkých epizódach. Najprv vsunula do vysielania filmy, teraz sa našlo trvalé riešenie. Od minulého týždňa sa počas utorkov bude vysielať repríza obľúbeného akčného seriálu 911, ktorého tretia séria toto leto zabezpečila televízia nadpriemernú sledovanosť a bol to jednoznačný hit tohto obdobia. Ak by sa televízia rozhodla ponechať seriál dlhodobo vo vysielaní, tak má k dispozícii až 54 epizód. V stredu sa vráti seriál Delukse, ktorý zabodoval počas minulej jesene a stanica potvrdila vznik ďalších častí v budúcnosti.

„Seriál Slnečná dostane iné nasadenie do programovej štruktúry, o čom budeme včas informovať. Namiesto Slnečnej si diváci môžu pozrieť v utorky seriál 9–1–1 a v stredy seriál Delukse,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa Jojky Lucia Kulihová.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sledovanosť #televízia JOJ #oseriáloch #Delukse #seriál 9-1-1 #Slunečná #televízny reštart