Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zachraňuje Markíza na poslednú chvíľu Teleráno? Začína sa ostrá vojna s Jojkou

Naše dve komerčné televízie, prirodzene, medzi sebou bojujú o priazeň divákov a predbiehajú sa v sledovanosti svojich programov. Primárne sa boj sústredil na prime-time, avšak počas augusta sa začal vyostrený boj o prvenstvo ranných šou.

10.08.2020 07:00
Lucia Hlaváčková, Dominik Matulaj, Ivana... Foto:
Lucia Hlaváčková, Dominik Matulaj, Ivana Krejčová a Vratko Sirági - nový tím Ranných Televíznych novín.
debata (4)

Teleráno neodmysliteľne patrí k Markíze už od jej začiatkov. Ranná relácia sa postupne vyvíjala, no vždy zostávala rovnaká pointa, ponúknuť ľahší formát, ktoré spríjemní vstávanie a najmä dodá aktuálne informácie o počasí, prípadne aktuálne správy. Všetko to doplnili recepty, rozhovory na rôzne témy. Dlhodobo táto relácia kraľovala obrazovkám a v čase najväčšej slávy nemala problém dosahovať 40 a viac percentné podiely na trhu.

Konkurencia v tomto smere nemala šancu. Verejnoprávna televízia buď klasickú rannú šou nemala alebo, ako v súčasnosti, ponúka ranné správy. Oproti tomu televízia JOJ sa viackrát pokúšala vytvoriť konkurenciu pre markizácke Teleráno, no vždy bez väčšieho úspechu. Prirodzený zvyk divákov pustiť si automaticky ráno Markízu bol veľmi silný. Jojka to skúšala s veľmi podobným formátom – Raňajojky, prípadne spojila sily s niekdajšou rannou šou Adely a Sajfu alebo bola aj fáza rezignácie a ráno sa vysielali reprízy z predchádzajúceho dňa. Približne pred dvoma rokmi nastala zmena a televízia etablovala Ranné noviny.

Vizuálne sú iné ako Teleráno, vysielajú sa zo spravodajského štúdia, odkiaľ moderátori uskutočňujú rôzne rozhovory, avšak gro stojí na aktuálnom spravodajstve. Markíza má pre Teleráno zriadené vlastné veľkú štúdio so spravodajským kútikom, veľkou zónou pre rozhovory a kuchyňu. Nie je tajomstvom, že výkon Telerána postupne klesal, počas najväčšej koronakrízy až rapídne, keďže formát postavený na live interakciách nemohol logicky pokračovať v takej forme, na akú boli diváci zvyknutí. Pozornosť sa upriamila na viac spravodajské formáty a rástla sledovanosť RTVS, ale najmä Jojke, ktoré sa viackrát pochválila, že pokorila neporaziteľné Teleráno.

Zmeny na seba nenechali dlho čakať a začiatkom augusta vyrukovala Markíza s výraznými kreatívnymi zmenami, ktoré sa však naplno prejavia až na jeseň. V prvom rade sa mení štúdio Telerána, ktoré by sa malo predstaviť v septembri. Výrazne sa posilňuje spravodajská časť relácie, výrazne sa posilňuje spravodajská zložka relácie. Je to zrejmá odpoveď na meniace sa preferencie divákov, či to bude stačiť na to, aby sa Teleráno vrátilo na piedestál sa uvidí až na jeseň.

Lucia Hlaváčková, Dominik Matulaj, Ivana... Foto: TV Markíza
Lucia Hlaváčková, Dominik Matulaj, Ivana Krejčová, Lucia Hlaváčková, Dominik Matulaj, Ivana Krejčová sa budú striedať pri moderovaní správ.

„Ranné Televízne noviny, ktoré sa vysielajú v Teleráne v pravidelných polhodinových blokoch, majú od 3. augusta stabilný tím moderátorov – Ivana Krejčová, Lucia Hlaváčková a Dominik Matulaj. Trio moderátorov ale nie je jedinou novinkou ranného spravodajstva. Správy počas Telerána budú pestrejšie, budú obsahovať viac informácií a živé vstupy z aktuálneho diania. Navyše, Teleráno sa od 3. augusta bude vysielať zo štúdia Televíznych novín, keďže pôvodné štúdio Telerána prejde rekonštrukciou a dostane modernejší vzhľad. Moderátorský tím Predpovede počasia v Teleráne posilní Vratko Sirági, ktorého doteraz diváci poznali z dopravného servisu,“ hovorí televízia v oficiálnom stanovisku.

Či sa zmeny dotknú aj dlhoročných moderátorov rannej relácie je nateraz otázne. Isté je však jedno, začína sa súboj o top rannú reláciu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #sledovanosť #Teleráno #oseriáloch #televízia Markíza