Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Je malý, roztomilý a všetci ho milujete! Toto ste o Krtkovi určite nevedeli...

Je veľmi málo rozprávkových postavičiek, ktoré si dokážu udržať slávu celé desaťročia. Krtko medzi ne určite patrí. A ešte veľmi dlho bude. Detská televízia Jojko prináša malým, ale aj veľkým neopakovateľné rozprávky o Krtkovi

09.05.2020 07:00
debata
Krtko je jednoducho rozprávková ikona, ktorú... Foto: TV JOJ
krtko, krtek, Krtko je jednoducho rozprávková ikona, ktorú všetci milujú.

Obľúbenú postavičku stvoril výtvarník Zdeněk Miller v roku 1957, Krtko má teda už 63 rokov. Prvé dielo – Ako Krtko k nohaviciam prišiel, je prvý a poslednýkrát v histórii českého Krtka, keď (čínska verzia je nahovorená) postavička aj hovorí – nahovoril ho vtedy 5-ročný dabingový herec Jiří Práger (pravnuk Aloisa Jiráska). Táto snímka bola aj uvedená v Benátkach, kde získala cenu, okrem toho získala cenu aj v Montevideu

V ostatných epizódach Krtko používa už iba citoslovcia – aha, jéé, hele, ach jo – ktoré z väčšej časti nahovorili práve Millerove dcéry: „Nechal som pustený záznam a svojim dcéram som hrozne nadával. Ony na to neboli zvyknuté, vždy sme mali veľmi pekný vzťah. A tak z toho boli prekvapené a začali plakať. Ak niekedy započujete usedavý plač Krtka, verte, že sú to moje dve naozaj nešťastné dcéry,“ prezradil v minulosti Miller.

Séria sa vytvárala od roku 1957 až do roku 2002 a vzniklo 49 dielov . Miller údajne vymyslel Krtka v roku 1954, keď náhodne zakopol o krtinec, okrem toho krtka ako jedno z mála zvieratiek nepoužilo štúdio Walt Disney, aj to môže byť jeden z dôvodov, prečo si ho tak veľmi obľúbili deti a chytil popularitu nielen v ČSR.

Ťažko si predstaviť príbeh s Krtkom bez jeho... Foto: TV JOJ
krtko, krtek, Ťažko si predstaviť príbeh s Krtkom bez jeho verných zvieracích priateľov.

Krtko sa počas svojej existencie výrazne menil – na začiatku mal chvost, vyššie čelo a menšie oči, menia sa aj iné zvieratká, asi najväčšiu vizuálnu premenu mal ježko, ktorému sa zmenila tvár aj farba bodliakov – z čiernej na šedé a modré.

V cykle Večerníček bol Krtko prvýkrát uvedený v roku 1975. Skladateľ hudby bol Vadim Petrov, ktorý je oceňovaný hudobný skladateľ a autor mnohých skladieb českých rozprávkových filmov. Príbehy o Krtkovi trvajú od 5 min až po 28 minút.

Plyšová figúrka sa stala symbolom poslednej vesmírnej misie Endeavour, ktorá propaguje vedu a vesmírny výskum všetkých detí sveta. Misia začala v roku 2011, Krtko v skutočnosti letel do vesmíru na návrh kozmonauta A.J. Feustela, ktorý mal českých predkov. Okrem vesmíru prešiel Krtko po celom svete – dobrodruhovia Pavel Zrzavý a Martina Libřická si ho zobrali ako maskota pre projekt Naša cesta okolo sveta, kde prešli 22 krajín za 527 dní a spoznávali spoločne s krtkom kopec nových kultúr a ľudí

Po veľkom úspechu rozprávok vzniklo veľa knižiek, digitálnych verzií a rôznych vecičiek s merchom Krtka. Krtko je veľký bojovník za ekológiu, napríklad v dieli Krtko v meste ukazuje výstavbu veľkomesta, ktorá má ničivý vplav na prírodu, v Krtko filmová hviezda ukazuje lesk i biedu šoubiznisu a pokoj nachádza v prírode.

Nepodarené pokračovanie

V roku 2014 uzavrela vnučka Zdeňka Millera zmluvu s čínskou televíziu CCTV o novom natáčaní dielov s Krtkom. V čínskej verzii má Krtko priateľa Pandu a hovorí. Vadim Petrov bol proti a neskladal ani hudbu, tvrdí ako blízky priateľ Millera, že by bol proti. Reakcie fanúšikov boli rozporuplné. Na podpise zmluvy sa zúčastnili vtedy čínsky aj český prezident Zeman.

Po odvysielaní však všetci tvrdili, že Krtko stratil charakter a vôbec to nebol on. Bol vyrobený v 3D verzii, podoba rovnaká, no iná povaha, veľmi politizovaná. V marci 2019 pražský súd rozhodol, že Millerova vnučka nemá právo uzatvárať ďalšie kontrakty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #oseriáloch #televízia Jojko #Krtko #rozprávka o Krtkovi