Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Veľká noc na RTVS: Zaujímavá alternatíva voči komerčnej Markíze a Jojke

Sviatočná nálada zavládne aj na verejnoprávnej RTVS. Už tradične telerozhlas ponúkne divákom a poslucháčom na Veľkú noc alternatívny program voči komerčným staniciam. Bude zameraný na dlhoročné klasiky, ale aj duchovno. Avšak v programe sa objavia aj zaujímavé premiéry.

07.04.2020 07:00
uzly a pomaranče, rtvs, Foto:
RTVS staví na alternatívu. Priestor dostanú duchovné programy, premiéru čaká film Uzly a pomaranče.
debata (2)

Veľkonočné sviatočné vysielanie sa RTVS naplno až v piatok. Vo štvrtok večer sa Jednotka bude držať štandardnej vysielacej štruktúry v zložení premiérovej časti talk-šou s Eňou Vácvalovou a jej hosťami v relácii Zlaté časy. Následne ponúkne nemecký film Žiť svoj sen.

Veľký piatok

Prvý ohruh televízie ponúkne od piatku do pondelka programové stálice, ktorými vypĺňa akékoľvek sviatiky . Ani počas tohtoročnej Veľkej noci nebudú preto chýbať Rozprávky bratov Grimmovcov, rozprávky z televízneho archívu, ako sú Dúhenka, Zlatý kolovrátok a filmy Takmer ružový príbeh a Veľká noc s Bonifácom. Chýbať nebudú ani nové detské seriály RTVS Hlavule a Econauti.

Jednotka odvysiela o 10:00 v priamom prenose evanjelické Služby Božie a v nedeľu 12. apríla o 10:00 Veľkonočnú svätú omšu z Trnavy a pápežské požehnanie Urbi et Orbi z Námestia sv. Petra vo Vatikáne.

Odštartuje aj štvordielna miniséria Karol, človek, ktorý sa stal pápežom, podvečer taktiež čaká štart štvordielnej minisérie Gróf Monte Christo. Oba menované programy odvysielajú po jednej časti každý sviatočný deň.

Večerný program na Jednotke vyplní dvojdielny životopisný film o pápežovi Volajte ma František. Dvojka v premiére uvedie ságu Mediciovci III: Vznešený rod.

Biela sobota

V sobotu napoludnie uvedie Jednotka nestarnúcu filmovú klasiku Búrlivé výšiny. V hlavnom vysielacom čase čaká divákov atraktívna premiéra v podobe slovensko-česko-nemeckej romantickej drámy Uzly a pomaranče režiséra Ivana Pokorného. Snímka zachytáva príbeh pätnásťročného Dareka, ktorému sa po smrti matky všetko obrátilo naopak. V jeho živote sa však objavia kone, ktoré ho sprevádzajú nielen počas krásneho obdobia zamilovanosti, ale dovedú ho až na prah dospelosti.

Nasledovať bude romantická komédia Love Song s herečkou Keirou Knightley, Markom Ruffalom, Adamom Levinom v ústredných úlohách.

Na Dvojke si diváci budú môcť znova pozrieť slovenský film Legendy o lietajúcom Cypriánovi s Markom Igondom od režisérky Mariany Čengel Solčanskej.

Veľkonočná nedeľa

„Rozprávkovochtiví“ diváci si prídu na svoje v nedeľu, keď Jednotka uvedie overenú stálicu Sokoliár Tomáš. Večer uvidia veselohru z roku 1958 Dáždnik svätého Petra. Na Dvojke o 15:20 môžu diváci v premiére vidieť prírodopisného dokumentu RTVS Motýle Slovenska – Hory a lesy nahliadnuť do skrytého a tajuplného života horských a lesných druhov motýľov. Ďalšou premiérou v nedeľu bude o 16:50 dokument o vynikajúcom americkom hercovi, spevákovi, tanečníkovi a choreografovi Genovi Kellym, ktorý vznikol s pomocou archívnych záberov i svedeckých výpovedí jeho dcéry a syna.

Aj večerný program Dvojky bude patriť premiére. O 20:10 uvedie záznam z predstavenia SĽUK-u k 70. výročiu jeho založenia. Jednotlivé bloky Triptychu SĽUK, nazvané Balady, Cifry a Tatry, sú predelené výpoveďami a spomienkami posledných troch žijúcich zakladajúcich členov tanečného súboru Hedou Melicherovou, Darinou Ťapákovou, Jurajom Kubánkom a súčasným riaditeľom SĽUK-u Jurajom Hamarom.

Veľkonočný pondelok

Práve v tento deň sa najviac prejaví alternatívnosť programu. Kým komerčné televízie vytasia do boja o diváka premiérové filmy a rozprávka, RTVS sa rozhodla ísť úplne inou cestou. Hudobnou. Diváci budú mať možnosť si pozrieť v premiére koncert Miro Žbirka: 40 rokov na scéne. Dvojka uvedie slovenskú drámu Domáca opatera, dokument The Beatles – roky na turné a televíznu premiéru slovenskej road movie z roku 2018 Lada svetom.

Na Dvojke uvidia diváci charitatívny koncert Mariána Čekovského pre Svetielko nádeje. Dvojdielny dokument Jack London: americké dobrodružstvo odkryje 13. a 14. apríla o 16:45 mimoriadny osud tohto svetoznámeho amerického spisovateľa. Film Čokoláda – nové čierne zlato v pondelok o 13:20 poodhalí zákulisie sveta obchodu s kakaom a čokoládou.

Rádio Slovensko

Počas Veľkej noci odvysiela Rádio Slovensko v rámci publicistiky viacero zaujímavých rozhovorov a zamyslení. Na Veľký piatok prinesie v relácii Hosť Andrey Poláčkovej rozhovor s Valérom Kováčom, jedným z najuznávanejších sklárov na svete. Do Nočnej pyramídy si Kata Martinková pozve rehoľnú sestru Bernadetu Staňovú, ktorá sa stará o bezdomovcov. Počas Veľkonočnej nedele odvysiela množstvo zaujímavých rozhovorov a zamyslení.

Od 9:05 si poslucháči môžu vypočuť prenos slávnostnej omše. Na Veľkonočný pondelok pripravilo do ranného vysielania premiéry dvoch miniatúr v interpretácii moderátorov Rádia Slovensko. O 10:00 odznie Desatoro od Stanislava Štepku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Veľká noc #oseriáloch #koronavírus