Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hrozí kolaps internetu v Európe pre koronavírus? Youtube a Netflix robia šokujúce kroky

Nestabilná situácia v Európe pre neustále šíriaci sa koronavírus so sebou prináša stále nové a nové situácie, s ktorými nikto nikdy nerátal a neveril, že nastanú. Novovznikajúcim problémom je stabilita internetu, ktorý v posledných dňoch zažíva nevídanú záťaž.

23.03.2020 07:00
debata

Obyvatelia Európy sú v povinných karanténach alebo majú obmedzený pohyb a sú prinútení byť doma. Školy sú zavreté, deti sa musia učiť doma, rodičia majú homeoffice. Jediným spojením so svetom je preto internet a televízia, vďaka ktorej získavajú životne dôležité informácie, ale nachádzajú aj potreby oddych. Najmä pri filmoch a seriáloch, ktoré sú k dispozícii na online streamovacích platformách ako je Netflix, Youtube alebo HBO.

Obrovský nápor miliónov užívateľov bol spúšťačom pre zistenie ďalšieho negatívne dopadu súčasnej pandémie. Zvládne internet takúto záťaž? Európska únia začala preto konať a prišli prvé promptné výsledky. Zareagovala svetová jednotka Netflix, ale aj Youtube, ktorý patrí pod gigant Google. Videá na Youtube dočasne budú mať zniženú kvalitu, aby sa znížili nároky na prenos.

Takisto Netflix zníži kvalitu ponúkaných videí v Európe na 30 dní. Dôvodom je zredukovať zaťaženie poskytovateľov internetu v čase, keď v dôsledku obmedzení týkajúcich sa boja proti šíreniu koronavírusu množstvo ľudí zostáva v domácej karanténe. Firma uviedla, že kvalita streamovaných videí bude aj napriek tomu „dobrá“ a zabezpečí tak zníženie spotreby dát o 25 percent.

Rozhodnutie zverejnili po rokovaní s európskymi zástupcami. Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton predtým vyzval ľudí, aby „prepli na štandardné rozlíšenie, ak nevyhnutne nepotrebujú vysoké rozlíšenie“.

Breton pochválil firmu za „veľmi promptnú reakciu“, ktorá prišla len niekoľko hodín po telefonáte s výkonným riaditeľom spoločnosti Reedom Hastingsom. Dodal, že tak prispeli k „hladkému fungovaniu internetu počas krízy spojenej s ochorením COVID-19“.

Telekomunikačný gigant Vodafone tento týždeň oznámil 50-percentný nárast v používaní internetu v Európe. Šéf sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg v stredu povedal, že zaznamenali „veľký nápor“, keďže ľudia sa snažia zostať v kontakte s rodinou a priateľmi. S podobnou situáciou sa stretávajú počas silvestrovských osláv, no dodal, že nedávny dopyt to prekonal.

debata chyba
Viac na túto tému: #YouTube #netflix #oseriáloch #koronavírus