Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Simona Frantová o novej relácii na ta3: Dnes už ľudia nechodia do reštaurácie len preto, aby sa najedli, ale vyhľadávajú zážitok

Nová relácia Chutné Slovensko na ta3 prináša jedinečné kulinárske špeciality aj krásy regiónov. Simona Frantová ukazuje, že varenie je zážitok.

10.02.2025 10:16
Simona Frantová - Chutné Slovensko Foto:
Natáčanie relácie Chutné Slovensko ta3
debata (1)

Slovenská kuchyňa v tradičnom aj modernom prevedení, špičkoví šéfkuchári, ale aj recepty starých mám – to všetko prináša nová relácia televízie ta3 Chutné Slovensko. Moderátorka Simona Frantová v nej objavuje jedinečné kulinárske špeciality, varí v prestížnych reštauráciách aj v domácich kuchyniach a zároveň približuje krásy jednotlivých regiónov.

Každá epizóda ponúka nielen gastronomické inšpirácie, ale aj zaujímavé tipy na výlety a zážitky. Reláciu môžete vidieť na obrazovkách ta3 raz do mesiaca, vždy prvý utorok o 15:30. Viac o jej príprave a zákulisí prezradila pre Mediaklik Simona Frantová.

Čo si sľubujete od novej relácie Chutné Slovensko?

Teším sa, že televízia ta3 dala priestor novej relácii, ktorá verím, že bude mať u divákov úspech. V relácii Tajomstvá Slovenska tiež, aj keď v malom rozsahu, varíme a ľudia mi často hovorili, že tá časť ich baví najviac. A tak vlastne vznikol nápad vymyslieť nový formát z prostredia gastronómie. Varenie je súčasť nášho každodenného života, a preto si myslím, že si v relácii každý nájde to svoje a môže to byť milou inšpiráciou.

Natáčanie relácie Chutné Slovensko Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Natáčanie relácie Chutné Slovensko

Čo je zámerom relácie?

Dlhšie som rozmýšľala, ako uchopiť obsah relácie, aby som sa čo najviac priblížila k ľuďom. Nakoniec som sa rozhodla rozdeliť ju ako keby na dve časti. V tej prvej varím so šéfkuchármi v luxusných reštauráciách. Pripravujeme degustačné menu podľa aktuálnej sezónnej ponuky. Je to doslova umenie na tanieri. Takéto gastrošpeciality si však ľudia nevedia a ani nemajú čas pripraviť doma, a tak je to akási pozvánka do reštaurácie, kde ich čaká divadelný zážitok.

Aby sme ich však inšpirovali, v druhej časti relácie navštevujem so štábom tradičnú reštauráciu, kde spoločne so šéfkuchárom pripravujeme nejaký zaujímavý recept, ako sa hovorí, starých mám. Väčšinou sú to jedlá, ktoré sme poznali ako deti.

Prvú časť relácie sme vysielali počas vianočných sviatkov, takže sme varili pôstnu kapustnicu a v ďalších dieloch napríklad šúľance, džatky, či dukátové buchtičky. Takže zámerom relácie Chutné Slovensko je, aby si v nej každý našiel to svoje. Či už si spolu s nami diváci vyskúšajú nejaký recept, alebo navštívia zážitkovú reštauráciu.

Špeciality a jedlá starých mám - Chutné Slovensko Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Špecialita z natáčania relácie Chutné Slovensko...

Čo okrem varenia relácia prináša?

Každú časť relácie nakrúcame v inom regióne, ktorý vždy predstavím. Zameriavam sa na rôzne aktivity, ktoré ponúka a mohli by byť pre ľudí zaujímavé. Aby im trošku vytrávilo po všetkých tých dobrotách.

Napríklad, keď sme nakrúcali na Donovaloch, popri varení som si vyskúšala ranný Fresh Track a ľadové korčuľovanie. Vo Vysokých Tatrách to bola sánkovačka na Hrebienku a návšteva Tatranského ľadového dómu. Na Kopaniciach si pre nás na Gazdovskom dvore pripravili folklórne vystúpenie. Čo región, to iné kulinárske špeciality a zážitky, a práve o tom je relácia Chutné Slovensko.

Vy ste v TA3 povedali, že veľmi rada varíte. Skúšali ste nejaké recepty, ktorým ste sa priučili v relácii aj doma?

Priznám sa, že na varenie doma mi neostáva veľa času. Pripraviť scenár na reláciu trvá niekoľko dní a po nakrútení má čaká čas strávený v strižni. Okrem toho tvorím aj reláciu Tajomstvá Slovenska, takže doma si zväčša pripravujem len jednoduché recepty. Napríklad tie tradičné, ktoré ukazujem aj s kuchármi. Zatiaľ som vyskúšala dukátové buchtičky, ktoré mi pripomínajú moje detstvo. Alebo skôr školskú jedáleň. Pozvala som na obed aj rodinu a povedali, že sa môžem vydávať (smiech). Tak asi im chutilo.

Čo vás, zatiaľ, z doterajších natáčacích dní prekvapilo najviac? (nejaký recept, zvyk, iné…)

Celkovo ma prekvapuje, že aj tradičná gastronómia sa dá robiť netradične. Dnes už ľudia nechodia do reštaurácie len preto, aby sa najedli, ale vyhľadávajú zážitok. Ja tomu hovorím pohladenie všetkých zmyslov. Zatiaľ sme nakrútili štyri časti, poslednú ešte len strihám, ale vždy ma prekvapila vynikajúca úroveň našej slovenskej kuchyne. Už dávno to nie je len o bryndzových haluškách a pirohoch, aj keď aj tie vieme pripraviť vynikajúco. Môžeme však konkurovať svetovým reštauráciám, a to vďaka šikovným a kreatívnym kuchárom, ktorí sa inšpirujú práve v zahraničí.

Má slovenská gastronómia čo divákom ukázať? Nie sú to všetko len prebraté jedlá (recepty) z iných krajín?

Áno, práve o tom hovorím. Inšpirovať sa v zahraničí nie je žiadna hanba, práve naopak. Častokrát sa šéfkuchárov pýtam, odkiaľ majú takýto vynikajúci recept. Mnohí z nich absolvujú rôzne kurzy, ktoré vedú michelinskí kuchári. A keď prídu na Slovensko, ozvláštnia recept o niečo svoje. Takto vznikajú nové jedlá a prepájajú sa chute krajín.

Hovoríte o michelinských kuchároch. Slovensko však zatiaľ toto prestížne ocenenie nemá. Zaslúžime si ho podľa vás? Pritiahlo by to turistov?

Určite by nám to ako krajine pomohlo, pretože je veľa turistov, ktorí cestujú po svete a vyhľadávajú reštaurácie ocenené Michelinskou hviezdou. Dokonca sú ochotní zaletieť do krajiny len kvôli tomuto kulinárskemu zážitku. Často sa o tejto téme rozprávam s majiteľmi prevádzok a musím uznať, že to nie je také jednoduché, ako sa môže na prvý pohľad zdať.

Ide o zdĺhavý proces schvaľovania, ktorý je náročný aj po finančnej stránke. Michelinská kuchyňa je skutočne o zážitku, o divadle a myslím si, že máme reštaurácie, ktoré by si toto ocenenie zaslúžili. Slovenská gastronómia je veľmi pestrá, varíme z vlastných regionálnych produktov a ja sama som mala možnosť vďaka relácii Chutné Slovensko ochutnať gastronomické špeciality. Preto verím, že inšpirujeme nielen divákov, ale aj majiteľov reštaurácií, aby sa o toto prestížne ocenenie uchádzali.

Exkluzívne zábery z relácie Chutné Slovensko Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Exkluzívne zábery z natáčania relácie Chutné...

Pôjdete do všetkých regiónov SR, kde ukážete tradičné recepty, zvyky, tradície a kultúru?

Zatiaľ máme v pláne nakrútiť 12 častí, z toho štyri sú už na svete. Postupne sa chystáme navštíviť všetky regióny a ukázať tak nielen spomínanú pestrosť našej gastronómie, ale tiež krásu regiónov. Športy, kultúru, históriu a tiež prírodné bohatstvo. Slovensko má byť na čo hrdé.

V akom vysielacom čase a s akou frekvenciou bude relácia uvádzaná?

Relácia Chutné Slovensko je mesačník a vysiela sa prvý utorok v mesiaci o 15:30. V ten deň o 20:30 si môžu diváci pozrieť aj reprízu.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #varenie #Televízia #relácia #TV TA3 #chutné slovensko