Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Komerčné televízie nič nepochopili. Nemožno všetko merať peniazmi, hovorí český veľvyslanec o vypínaní českých TV na Slovensku

Prečítajte si exkluzívny rozhovor s českým veľvyslancom na Slovensku Rudolfom Jindrákom na tému vypínania českých staníc u nás.

02.06.2023 06:00
debata (18)

Téma vypínania českých televízií na Slovensku opäť naplno ožila pred niekoľkými týždňami, keď jeden z televíznych operátorov definitívne vypol menšie tematické stanice Primy, ale aj ČT Šport, ČT Déčko/Art. Kým slovenské komerčné stanice hovoria o náprave protiprávneho stavu, postupne sa začínajú ozývať hlasy, že tento krok môže mať ďalekosiahle a vážnejšie kultúrne dôsledky. „Ak sa bude vnímať iba cez ekonomickú prizmu, tak potom sa naozaj môžu zajtra televízie vypnúť a hotovo,“ hovorí v exkluzívnom rozhovore Rudolf Jindrák, český veľvyslanec na Slovensku.

V rozhovore sa dočítate:

  • či si naozaj Slováci a Česi prestávajú vzájomne rozumieť,
  • kedy nastal zlom v televíziách,
  • ako by sa mohol problém vypínania českých staníc riešiť,
  • či táto téma zamierila aj do najvyššej politiky.
Český veľvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák. Foto: Twitter Rudolfa Jindráka
rudolf jindrák, jindrák, Český veľvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák.

Slováci a Česi aj po desiatkach rokoch stále tvrdia, že sme bratia a máme výnimočné vzťahy, či už medziľudské, ekonomické aj medzištátne. Čo môže spôsobiť vypnutie českých staníc na Slovensku a opačne? Pretože táto iniciatíva hovorí o presnom opaku a vzďaľovaní sa…

Mám bohužiaľ pocit, že sa tak deje, od rozdelenia predsa len ubehlo 30 rokov. Tento čas sa podpísal na vzťahoch, blízkosti našich dvoch národov. Spolupatričnosť Čechov a Slovákov bola daná generačne.

Staršia generácia zažila spoločný štát, má prežité zážitky, cíti ešte spojenie. O mladšej generácii to dnes už neplatí, predsa len národy sa vzďaľujú. Aj preto sme radi, že u nás študuje veľa slovenských študentov, pretože to prináša a udržuje prepojenie medzi oboma štátmi. Zároveň chcem podotknúť, že nie je pravda, že väčšina študentov zostáva u nás, ale mnohí sa vracajú domov na Slovensko.

Čo sa týka vysielania televízií alebo všeobecne masmediálnych prostriedkov, zohrávajú v tomto smere kľúčovú úlohu. Pretože majú široký záber a ľudia môžu slobodne sledovať české televízie na Slovensku a opačne, čo prispieva k zmieňovanej spolupatričnosti. Obyvatelia oba jazyky stále poznajú a krajiny sa jedinečným spôsobom držia pohromade.

zaklínač, henry cavill, the witcher, Čítajte aj Seriálový jún: Toto bude najlepší začiatok leta, aký si dokážete predstaviť!

Slováci s češtinou nemajú problém, čítajú veľa kníh v češtine, pozerajú filmy a seriály. To sa o Čechoch nedá povedať. Kde si myslíte, že sa začal tento problém? Myslíte si, že je to chyba českých televízií alebo celej spoločnosti? Hovoria, že slovenčinu majú radi, aj slovenských hercov a nakoniec ich predabujú do češtiny.

V tomto prípade si dovolím trochu oponovať. Myslím si, že najväčší zlom v tejto celej problematike nastal z môjho pohľadu v roku 1995, keď na Slovensku bol prijatý zákon o používaní slovenského jazyka. Samozrejme, boli v ňom výnimky, pre češtinu. Avšak český jazyk týmto krokom bol postupne vytlačený zo slovenských televíznych obrazoviek. Spomeňme si na prípad, keď jedna zo slovenských televízií dostala pokutu za odvysielanie rozprávky, ktorá bola v češtine.

Bol to akýsi psychologický zlom, keď sa z nejakého dôvodu tento zákon prijal. Bol to začiatok aj toho, že Česká republika sa začala od slovenčiny postupne odkláňať. Je to dané aj asymetriou oboch krajín. Predsa len Česko má dvakrát viac obyvateľov, je to väčší trh. Z toho vyplýva, že dopyt po slovenskom jazyku je, bohužiaľ, u nás malý. To ide ruka v ruke aj so znalosťou slovenčiny medzi českými obyvateľmi.

Osobne som veľmi rád, keď v českých televíziách zaznie slovenčina. V Českej televízií aktuálne pôsobia dvaja slovenskí redaktori a vôbec nevnímam fakt, že zrazu počujem slovenčinu. Nejde o žiadny rušivý element. To isté platí aj pri čítaní kníh alebo novín, slovenčinu vnímam akosi automaticky. To sa však generačne výrazne mení.

dunaj, Čítajte aj Dunaj sa rozlúčil ako najsledovanejší seriál tejto jari. Dojímavé finále otvorilo nové príbehy, diváci si však musia počkať

Nie je ničím výnimočným, že mladá generácia Čechov reálne prestáva rozumieť slovenčine. Ako sa dá zvrátiť tento proces, pretože sa deje niečo, čo pre staršiu generáciu je nepredstaviteľné…

O to viac je významnejšia úloha štátu alebo kultúry, aby sme zostali spolu, čo najviac prepojení. Je potrebné, aby oba jazyky zostali medzi krajinami stále živé. Kedysi bolo normálne, že sa v škole v Čechách vyučovali základy slovenčiny. Možno aj toto by bola cesta, pozrieť sa detailnejšie na osnovy, ale nerád by som v tomto smere špekuloval. Týmto by sa mali zaoberať odborníci.

Mal by vzniknúť vzájomný pocit, nechcem povedať povinnosť, aby sa ľudia vzájomne zaujímali o oba jazyky. Preto je dôležité udržať štandard, ktorý teraz funguje v televíziách alebo rádiách a to je práve vysielanie českých programov na Slovensku a naopak. Mal by sa určiť rámec, do akej miery by sa mali na tom podieľať štáty, samosprávy alebo nevládny sektor.

Maciej Podwojski, Primark Čítajte rozhovor Šéf Primarku: Slovensko je pre nás nový trh. Dlho sme hľadali vhodnú lokalitu, napokon sme ju v Bratislave našli skôr ako v Maďarsku

Nie ja na to už neskoro? U nás je proces vypnutia českých staníc dlhodobo rozbehnutý a všetko nasvedčuje tomu, že niet cesty späť…

Dúfam, že ešte nie je neskoro. Iste, ide o prirodzený vývoj, ktorému sa nedá zabrániť, čo nikomu nevyčítam. Nastupujúca generácia a generácie za ňou prirodzene inklinujú k západu a radšej idú tam, ako keby sa mali obzrieť na východ. To sa týka jazykov, štúdia, cestovania. Avšak zodpovednosťou štátu je zachovanie stavu, aby zostalo nadštandardné prepojenie. V súčasnej dobe nikto nechce žiť oddelene a to platí aj v prípade Česka a Slovenska.

Na Slovensku vypínanie českých televízií nie je politická téma. Iná situácia je v Čechách. Je teda možnosť, že by popud na zastavenie prišlo práve z Čiech?

O to je väčšie prekvapenie pre slovenských politikov, keď som aktuálne rozbehol rokovania o tejto problematike. Túto tému mnohí nevnímajú a ani ju nezaregistrovali. Tento problém tu však a je značný, nedá sa mu vyhnúť. To isté platí aj pre Česko, keď pred desiatimi rokmi došlo k odpojeniu slovenských televízií.

Action Čítajte aj Superlacný reťazec berie Slovensko útokom: Rozširuje sa rýchlym tempom, predajne otvára v ďalších dvoch mestách

Pre komerčné televízie ide o zastavenie protiprávneho konania, teda pirátskeho vysielania. Tento krok môže mať aj kultúrno-ľudské dopady. Aké dopady na obyvateľstvo môže mať pretrhnutie „televíznych“ vzťahov?

Či chceme alebo nie, je to kultúrny problém, ale aj dokonca politický v širšom zmysle. Súhlasím, že ide o právny problém, stretáva sa tu náročná téma nákupov vysielacích práv. Do veľkej miery je to problém nekonania televíznych operátorov, ktorí šíria vysielanie na Slovensku.

Avšak narážame na mimoriadne špecifický problém, ktorý málokto vo svete chápe a najmä sa nedá definovať peniazmi. Je to česko-slovenský problém. Ide o to, že môže úplne vymiznúť český jazyk zo slovenských televíznych obrazoviek a všetci vieme, že naše televízie sú u vás mimoriadne sledované a sú pevnou súčasťou kultúry.

A práve nadštandardné vzťahy medzi nami spočívajú v tom, že sa vzájomne, bez väčších problémov, dorozumieme. Obávam sa, že komerčné televízie akoby vôbec nepochopili, v čom spočíva tento kultúrny problém, ktorý treba citlivo vyriešiť.

Samozrejme, je to právny problém. Pre mňa ako právnika je ťažké obhajovať súčasné nastavenie, pretože je to jednoznačne protiprávny stav a akýkoľvek súd dá za pravdu slovenským televíziám, že sa tú šíria české programy, ktoré nemajú ošetrenú licenciu. Dá sa predpokladať, že súd vydá okamžitý rozsudok, aby slovenskí operátori zastavili šírenie signálu.

Stále však zdôrazňujem, že ide o nepochopenie toho, čo všetko je v stávke a čo obe krajiny pre seba znamenajú. Ak sa to bude vnímať iba cez ekonomickú prizmu, tak potom sa naozaj môžu zajtra televízie vypnúť a hotovo.

Oficiálne stanovisko televízie Markíza

„V súčasnosti vyhodnocujeme všetky aspekty porušenia našich výhradných vysielacích práv ku konkrétnym programom nadobudnutým pre územie Slovenska. Markíza nikdy nepožiadala slovenských operátorov, aby prestali vysielať akékoľvek české programové služby. Markíza požiadala slovenských operátorov len o to, aby neporušovali jej výhradné licenčné práva k špecifikovaným programom nadobudnutým pre územie Slovenskej republiky. Markíza v tejto veci koná nezávisle a autonómne a v súlade s právnymi predpismi,“ uviedol pre Mediaklik generálny riaditeľ skupiny Markíza Matthias Settele.

  • Televízia JOJ sa k tejto téme dlhodobo odmieta oficiálne vyjadriť.

Existuje nejaký legislatívny proces, ktorý by to dokázal zastaviť, respektíve možnosť nejakej dohody medzi oboma krajinami?

Som zástancom toho, že všetko sa dá vyriešiť. Iste, aktuálny stav je neudržateľný, ale nie je nový. Tento problém je živý viac ako desať rokov. Spomeňme si na rok 2017, keď vtedajšia Rada pre vysielanie a retransmisiu (dnes Rada pre mediálne služby) usporiadala „zmierovacie“ stretnutie, na ktorom sa stretli všetky zúčastnené strany a mali sa dohodnúť, ako sa bude tento problém ďalej riešiť. Nevyriešil sa.

Stratili sme ďalších drahocenných takmer sedem rokov, keď sa tým nikto nezaoberal. Avšak riešenia existujú, hoci mi neprináleží, aby som vynášal o tom súdy, ktoré z nich sú lepšie alebo horšie. Možno riešením je vznik medzinárodného kanálu Českej televízie, ktorý by fungoval podľa predpisov a vysielal by programy, ktoré majú ošetrené vysielacie práva, avšak Slováci by zostali v kontakte aj s českým spravodajstvom.

Mojou iniciatívou však je vytvorenie spravodlivého systému, aby na Slovensku zostali zachované české televízie a zrkadlovo v Česku by pôsobili slovenské televízie. Samozrejme musí byť v súlade s právom. To isté platí aj o verejnoprávnych televíziách, ktoré by vytvorili stanice pre medzinárodné vysielanie, tie by boli automaticky dostupné v neplatenej forme, aby mal každý prístup k informáciám.

sex v meste, Čítajte aj Nemysliteľné sa stane skutočnosťou: Do Sexu v meste sa naozaj vráti...

Poslednými televíznymi veteránmi boli spoločné česko-slovenské šou (Superstar, Talent), rozbiehajú sa spoločné seriály. Myslíte si, že toto je ešte posledná šanca ako udržať živé oba jazyky na oboch stranách rieky Moravy? Skrz zábavné formáty?

Osobne ma mimoriadne prekvapilo, ako Slováci intenzívne sledovali a vnímali napríklad české prezidentské voľby. Toto nie je vyslovene len o tej zábavnej časti televízneho vysielania. Dnes je mimoriadne dôležitá dostupnosť spravodajstva. Naozaj ma veľmi potešil záujem Slovákov o politiku v Čechách a platí to aj opačne. České médiá sa intenzívne venujú Slovensku, nielen nadchádzajúcim predčasným voľbám. To je takisto znak toho, že ľudia a národy majú prirodzene o seba záujem a nedá sa len tak pretrhnúť.

Vnímam spoločné zábavné relácie, ktoré komerčné stanice vysielali. A áno, toto je takisto cesta. Avšak z dlhodobého hľadiska sa ponúka cesta intenzívnejšieho vyrábania koprodukčných filmov a seriálov, pretože tie prirodzene zasiahnu veľký počet ľudí. Nakrúcať česko-slovenské filmy a seriály a nepredabovať hercov a ponechať pôvodné znenie, aby Slováci počuli češtinu a Česi slovenčinu.

Netreba zabúdať na fakt, že v Čechách žije do 400-tisíc Slovákov, čiže to je veľmi silná komunita, ktorá pochopiteľne vyhľadáva svoj materinský jazyk. O to viac je dôležité zabezpečiť vysielanie, minimálne slovenských spravodajských televízií, v Českej republike.

Prirodzene, je nemožné, aby štát určil komerčným televíziám akúkoľvek kvótu, čo majú vysielať, alebo, aký by mal byť pomer českých a slovenských hercov. To je neaplikovateľné v praxi. Je to nezmysel. Myslím si však, že je nutné vytvoriť mediačnú rolu štátu, aby sa našlo riešenie a vyriešil sa súčasný stav. A v neposlednom rade, aby sa zachovala aspoň minimálna miera informovanosti obyvateľov oboch štátov, čo sa týka spravodajstva, ale aj pôvodnej tvorby, na ktorú sa nevzťahujú zahraničné vysielacie práva. Kľúčové je, aby sa vysielali v pôvodnom znení a nepredabovali sa herci. Ideálne by bolo, aby takýto projekt bol vzájomný a fungoval by z iniciatívy oboch štátov.

Ako vy vnímate problematiku vypínania českých staníc na Slovensku?

Prestaneme si vzájomne rozumieť. Už teraz sa slovenčina zamieňa s poľštinou. Ak nastane čierny scenár a všetko zlyhá, tak tých nedorozumení bude čoraz viac. Teraz máme niekoľko stoviek slov, ktoré sú úplne iné a je normálne, že musíme rozmýšľať, čo znamenajú. Ubehnú roky a budú ich tisíce, až napokon to budú pre oba národy cudzie jazyky. O to viac je našou povinnosťou bojovať za udržanie nadštandardných vzťahov.

Nechcem byť úplný pesimista, ale 30 rokov je veľmi dlhý čas, počas ktorého znalosť jazykov mohla vyzerať omnoho horšie. Na druhej strane je pravda, že generácia, ktorá vnímala a ovládala slovenčinu u nás, už pomaly odchádza. Keď nadobro zmizne generácia, ktorá slovenčinu prakticky aplikovala, tak to celý problém ešte viac prehĺbi.

Aj preto je v našom záujme, aby slovenskí študenti boli aktívni u nás, ale zároveň, aby väčší počet českých študentov prišiel na Slovensko. Pretože to je úplne najprirodzenejšia cesta, aby bolo možné zachovať väzby, zoznámiť sa s jazykom, nejakým spôsobom sa ho naučiť, a aspoň pasívne ho ovládať, zoznámiť sa s kultúrou.

Vypínanie ďalších českých staníc sa už rozbehlo, o ich úplnom odstránení všetkými operátormi sa hovorí týždne. Máte nejaké konkrétne informácie, kedy by tak museli televízni operátori spraviť?

Začala to byť konečne téma, ktorá zamierila aj do politických kruhov. Rozbehol som aktívnu komunikáciu s českou a slovenskou stranou. Prvý úspech je, že sa podarilo získať nejaký čas a oddialilo sa definitívne vypnutie českých staníc na Slovensku.

Vypnutie českých televízií na Slovensku

Iniciatíva Markízy a Jojky hovorí o vypnutí problematických českých staníc: Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Star, Prima Max, Prima Krimi, ale aj o ČT Šport, ČT Déčko/Art či spravodajskú CNN Prima News. České televízie šíria svoj obsah na Slovensku podľa nich nelegálne, pretože kupujú práva len pre svoje územie, pričom slovenské televízie vraj prichádzajú o divákov a zisky, keď vysielajú program, ktorý majú o krátky čas prichystaný pre svojich divákov.

Pôvodné požiadavky hovorili o tom, aby operátori poskytujúci televízne vysielanie blokovali vybrané programy, filmy a seriály, ktoré nemajú vyriešené vysielacie práva na našom území. Na televíznej obrazovke by zostalo svietiť iba oznámenie, že daný program nie je možné vysielať na Slovensku. V praxi to Slováci vidia, napríklad, vo vysielaní Nova International počas športových správ. Vybrané reportáže sú prekryté spomínaným oznamom a dostupný je iba zvuk.

Ako by to vyzeralo v praxi, keby vysielanie českých staníc bolo niekoľkokrát denne prerušované, si nevedia predstaviť samotní operátori. Tvrdia, že by to odradilo aj samotných divákov. Tohto názoru bol aj Orange a preto „problematické“ české televízie vypol úplne. Ďalší operátori naďalej ponúkajú české televízie.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #TV Markíza #blokovanie českých televízií