Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Programový riaditeľ RTVS: Pripravujeme už Pečie celé Slovensko aj nový historický seriál

Programový riaditeľ Vincent Štofaník hovorí novinkách, ktoré budú mať na Jednotke a Dvojke premiéru v tomto roku.

08.02.2023 06:00
Vincent Štofaník Foto:
Vincent Štofaník, riaditeľ Sekcie programových služieb STV
debata

Televízie už naplno odštartovali novú sezónu a premiéru majú za sebou viaceré novinky. S programovým riaditeľom RTVS Vincentom Štofaníkom sme sa rozprávali, ako sú spokojní s ich sledovanosťou, aké prekvapenia majú ešte pre divákov pripravené a kedy sa môžu diváci tešiť na ďalšie nové seriály.

Pressburg Čítajte aj RTVS pripravuje viacjazyčný seriál. Bude prvým maďarským seriálom zo Slovenska

Prvé novinky jarnej sezóny už majú za sebou premiéru. Ako ste spokojný s ich doterajším výkonom a sledovanosťou?

RTVS od začiatku roka postupne predstavuje nové televízne formáty, predovšetkým z oblasti zábavy. Nová zábavná televízna relácia na Jednotke Hit roka sa teší veľkej obľube u divákov RTVS. Prvá časť, odvysielaná ešte počas zimných prázdnin, dosiahla nadpriemerný podiel na trhu až 18,8 % v cieľovej skupine 12+.

Dennú zábavno-vzdelávaciu súťažnú šou Traf to! vysielame každý deň v mimoriadne silnej konkurencii v podvečernom čase. Program kladie dôraz na väčšiu kultivovanosť obsahu a vyššiu náročnosť na výkony súťažiacich, v porovnaní s predchádzajúcim programom 5 proti 5, a jeho výsledky sú stabilné. Tento typ programov má dlhší nábeh a očakávame, že divácky návyk narastie a relácia ešte posilní svoj výkon. Veľmi nás teší aj divácky ohlas na novú sériu šou Fenomén 21, ktorá je najsledovanejším pondelkovým programom na Dvojke a patrí medzi najúspešnejšie formáty stanice.

Ďalší nový program na Jednotke, kuchársku šou Pravidlá mojej ženy, vysielame v premiére v nedeľu podvečer. Vo svojom slote nahradila dlhoročnú stálicu programovej štruktúry Jednotky a veríme, že postupne si získa záujem väčšieho počtu divákov.

Prime-time zábavné programy sa dlhodobo tešia mimoriadnemu záujmu divákov a RTVS pokračuje vo vysielaní premiérových častí divácky obľúbených relácií. Cez víkend, na konci januára, boli trhovou jednotkou v sledovanosti v prime-time práve cyklické zábavné relácie. V piatok večer sa najsledovanejšou nespravodajskou reláciou dňa stala súťažno-zábavná šou Milujem Slovensko a v sobotu sa šou Záhady tela stala celkovo najsledovanejšou reláciou dňa. Jednotka doteraz dokázala pravidelne zaujať najväčší počet divákov na Slovensku najmenej dva dni v týždni v hlavnom vysielacom čase – v piatok a v sobotu, ale aj v iných vysielacích časoch.

Porotkyňa Petra Tóthová Čítajte aj Pečie celé Slovensko: Pre Petru Tóthovú sa začína jedna z najkrajších etáp šou

Aké novinky máte pre divákov ešte v jarnej sezóne pripravené?

V jarnej sezóne Jednotka odvysielala prvýkrát v nedeľu 29. januára podvečer v mimoriadne silnej konkurencii nový rodinný magazín Najvernejší o súčasnom spoločenskom fenoméne, spolužití s domácimi miláčikmi, hlavne psami a ich výchove. Prvá epizóda prilákala k televíznym obrazovkám 163-tisíc divákov pri trhovom podiele 9,8 % v cieľovej skupine 12+.

Diváckemu záujmu sa tešia aj premiérové epizódy cestovateľskej relácie Cestou necestou, ktorá sa po dvojročnej pauze spôsobenej pandémiou vrátila na televíznu obrazovku s veľkým diváckym ohlasom. Od februára máme naplánované aj vysielanie premiérovej koprodukčnej slovenskej doku-série Fetiše republiky k 30.výročiu vzniku SR. RTVS pripravila aj refreš vlastných programov pre deti, ktoré vysiela Jednotka v rannom bloku počas víkendov.

Dvojka má 15 stried vyhradených pre nové prírodopisné série RTVS. Po Pralesoch Slovenska príde v druhej polovici februára na rad 9-dielna séria o krásach prírody Národných parkov Slovenska, za ktorou stojí mladý dokumentarista a cestovateľ Patrik Paulínyi. Ten patrí aj medzi výrazných slovenských influencerov, jeho tvorbu sledujú desaťtisíce ľudí. Jeden z jeho dokumentov zaujal niekoľko svetových portálov, vrátane kanálu National Geographic. Na Dvojke bude rezonovať aj 70. výročie Československej televízie, pri príležitosti ktorého odvysielame štyri premiérové dokumenty zo série Bratislavské pondelky.

Roland Kubina Čítajte rozhovor Programový riaditeľ Jojky: Pri Ivete sme so zatajeným dychom čakali na reakcie, teraz je v hre pokračovanie

A čo sa týka zahraničných seriálov?

V jarnej sezóne pripravuje Jednotka vysielanie premiérového výpravného talianskeho 12-dielneho seriálu Hotel Portofino. Aktuálne ponúkame divákovi premiéru šesťdielneho kriminálneho seriálu produkcie Českej televízie „Devadesátky“, ktorý mal u našich západných susedov mimoriadny úspech. Medzi novinky patrí aj 6-dielny rodinný dramatický seriál z obdobia rozdeleného Nemecka Palác. Nadštandardný záujem dosahuje aj denne vysielaný podvečerný taliansky seriál Don Matteo a v stredu večer premiérové diely obľúbeného francúzskeho seriálu Vraždy v …

Seriálovou udalosťou jarnej sezóny na Dvojke bude premiérová III. séria neapolskej ságy Geniálna priateľka, ktorá je dlhodobo očakávanou televíznou udalosťou u našich divákov.

Ktoré programy budú ťahákmi jesennej sezóny?

Jednotka pripravuje nakrúcanie 3. série úspešnej talentovej zábavnej šou Pečie celé Slovensko. RTVS ako najväčší slovenský koproducent hraných filmov pripravuje tiež televízne premiéry úspešných hraných filmov Piargy, Indián, Svetlonoc, Čierne na bielom koni, Obeť, Konečne máme republiku a ďalších. Vo vývoji máme ďalšie projekty, bolo by však predčasné teraz o nich hovoriť.

Highlightmi Dvojky budú na jeseň nové dokumentárne série: 5-dielny Dialóg s planétou 3 v réžii Pavla Barabáša, 8-dielna Architektúra ČSSR 1958–1989 a 6-dielny Československý vesmír.

logo, Markíza, JOJ, RTVS, TA3 Čítajte aj Skupina Markíza je naďalej trhovým lídrom, polepšila si skupina Joj aj TA3

Kedy diváci uvidia nový historický seriál Niekde v Európe?

Historický seriál s pracovným názvom Niekde v Európe pokračuje nakrúcaním zimnej a jarnej etapy a Jednotka ho plánuje zaradiť do vysielania na prelome rokov 2023 a 2024.

Pripravujete už aj nejaký ďalší seriál?

RTVS vyvíja ďalšie vlastné i koprodukčné hrané seriály v hlavnom vysielacom čase a tiež krátku hranú koprodukčnú minisériu Pressburg. V príprave je aj množstvo hraných koprodukčných filmov, vrátane hraných rozprávok a spolupráce s Českou televíziou.

Plánujete aj denný seriál?

RTVS zatiaľ neplánuje výrobu denného seriálu vzhľadom na predpokladanú nízku efektívnosť. RTVS nemôže a nechce rozdeľovať program reklamnými prestávkami. Z finančného hľadiska je výroba kvalitného denného seriálu pre RTVS nerentabilná, keďže jeho výrobu nemôže pokryť čiastočne aj príjmami z reklamy. Toto je model, ktorým dokážu finančne náročnú výrobu pokryť komerčné televízie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #RTVS #Vincent Štofaník