Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nový šéf Rádia Slovensko: Hýbeme s moderátorskou základňou a meníme aj hudobný profil

Roman Bomboš hovorí o svojich plánoch na čele hlavnej stanice Slovenského rozhlasu.

23.01.2023 06:00
Roman Bomboš Foto:
Novým intendantom Rádia Slovensko sa stal Roman Bomboš.
debata (1)
Ľuboš Machaj Čítajte rozhovor Ľuboš Machaj: Rokovania o náhrade koncesií sú turbulentné. Nechceme len kúriť a svietiť

„Nechcem stratiť kontakt s mikrofónom, aby som nestratil cit pre to, akým spôsobom kreovať relácie. Pretože vedenie rádia nie je len administratívna práca,“ hovorí Roman Bomboš, ktorý sa stal novým šéfom Rádia Slovensko. V Slovenskom rozhlase pracuje ako moderátor a hudobný dramaturg od polovice 90. rokov, svoje skúsenosti chce teraz využiť vo vedení hlavnej stanice Slovenského rozhlasu.

Slovensky rozhlas Čítajte viac Ďalšia zmena v RTVS. Končí šéf Rádia Slovensko, viesť ho bude známy moderátor

Poslucháči vás dlhé roky poznajú ako moderátora Slovenského rozhlasu. Od začiatku roka ste sa však stali novým šéfom Rádia Slovensko. Je to veľká zmena?

Vedením Rádia Slovensko som poverený od 4. januára a je to úplne nová situácia. Na druhej strane však môžem využiť to, že toto prostredie za tých takmer tridsať rokov veľmi dôverne poznám, vyskúšal som si všetky relácie a poznám všetkých kolegov.

Budeme vás ešte počuť v éteri?

Nechcem stratiť kontakt s mikrofónom, aby som nestratil cit pre to, akým spôsobom kreovať relácie. Pretože vedenie rádia nie je len administratívna práca. Okrem toho moderátora robím takmer tridsať rokov, mám tú prácu veľmi rád a chýbala by mi. Zatiaľ si nechávam nedeľnú podvečernú reláciu To najlepšie z týždňa, ktorá bilancuje to najzaujímavejšie z celého týždňa. Takže v éteri zostanem aspoň takto a zároveň budem mať prehľad o tom, čo sa vysiela, lebo aj tak musím počúvať celý program. Už som dostal aj spätnú väzbu, že by som poslucháčom chýbal, tak sa budem snažiť, aby som im veľmi nechýbal, ale aby radi počúvali aj mojich kolegov, lebo to dobre nastavíme. (úsmev)

Aké zmeny plánujete zaviesť?

Prvé zmeny sa začnú objavovať už čoskoro. Od 1. februára to bude aj počuteľné, pretože trochu hýbeme s moderátorskou základňou. Moderátori sa objavia v iných časoch, ako boli ľudia doteraz zvyknutí a končíme tiež so spoločnými vysielaniami vo dvojici. Prechádzame na takzvaný ‚jinjang systém‘, čiže počas dňa sa v jednotlivých blokoch budú striedať mužské a ženské hlasy. Moderátorské dvojice sa vo vysielaní budú objavovať len počas sviatočného vysielania alebo pri špecializovaných typoch relácií.

Dlhé roky ste pôsobili tiež ako hudobný redaktor. Plánujete zmeny aj v tejto oblasti?

Postupne budeme meniť aj hudobný profil Rádia Slovensko. Nechceme byť úzko špecifikovaní len pre určitú skupinu poslucháčov, ale tým, že sme „rodinné striebro“ a máme veľmi širokú vrstvu poslucháčov, budeme aj takto pracovať s hudobným obsahom, aby ho ľudia radi počúvali. Jednotlivé časové bloky podrobíme analýze a budeme sa snažiť, aby hudba korešpondovala s cieľovou skupinou, ktorá sa v danom čase nachádza pri rádiách.

Plánujete aj nejaké úplne nové formáty?

Zmeny vo vysielaní by mali vždy prichádzať postupne. Máme konzervatívneho poslucháča, ktorý nie je pripravený na to, že si vo februári zapne rádio, ktoré sa mu odrazu bude prihovárať a hrať celkom inak, ako bol zvyknutý. Takže v prvom kroku etablujeme v nových časoch moderátorské hlasy a popritom pri vzájomných rozhovoroch s moderátormi budeme kreovať ich vysielacie bloky, aby sa aj oni cítili komfortne a príjemne. Jednu vec však prezradím – formát hodinového rozhovoru s hosťom sa čoskoro presunie do predpoludňajši­eho času.

Prečo nastala zmena vo vedení Rádia Slovensko?

Je to ako vo futbale – keď sa zmení tréner, tak sa aj hráči musia meniť. Súčasné vedenie RTVS má nejakú predstavu a chce sa orientovať na ľudí, ktorí vyrástli priamo v rozhlasovom prostredí. Ja som v rozhlase vyrástol a napriek rôznym ponukám som zostal lojálny a v rozhlase pôsobím nepretržite už takmer tri desaťročia. Poznám ho odhora až dolu, nielen štruktúru, ale aj ľudí. Na tom sa dá stavať, no viete, ako to je. Moderátor vždy vie, ako by to mal šéf nastaviť lepšie a teraz je to na mne, aby sa to podarilo aj zaviesť do praxe. Tak uvidíme.

Roman Bomboš v Slovenskom rozhlase pracuje ako... Foto: Facebook Romana Bomboša
Roman Bomboš Roman Bomboš v Slovenskom rozhlase pracuje ako moderátor a hudobný dramaturg od polovice 90. rokov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Rádio Slovensko #Roman Bomboš