Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Patrik Herman: Na obrazovku sa čoskoro vrátim, diváci RTVS sa môžu tešiť na novú reláciu

Známy moderátor sa po rokoch v Markíze potreboval niekam posunúť, RTVS mu to umožnila.

19.01.2023 06:00
Patrik Herman Foto:
Patrik Herman na podujatí RTVS, počas ktorého televízia predstavila novinky vo vysielaní.
debata (3)

Patrik Herman na jeseň minulého roka ukončil svoje pôsobenie v televízii Markíza, ktorej súčasťou bol už od jej vzniku v roku 1996. Prestúpil do RTVS, kde bude pôsobiť ako moderátor, zapojí sa do prípravy nových formátov, vzdelávania nových redaktorov a moderátorov a pracovať bude aj na charitatívnych projektoch. Kedy ho diváci uvidia na obrazovke? A čo ho presvedčilo na prestup z Markízy do RTVS?

Slovensky rozhlas Čítajte aj Ďalšia zmena v RTVS. Končí šéf Rádia Slovensko, viesť ho bude známy moderátor

Kedy vás uvidíme na obrazovke RTVS?

Na to sa ma všetci pýtajú, všetci sú netrpezliví. Na vysvetlenie musím povedať, lebo to nezaznelo v mediálnom priestore, že pri prestupe do priamej konkurencie, najmä v prípade moderátorov, platia isté pravidlá, ktoré bývajú upravené napríklad konkurenčnými doložkami. To sa dotýkalo aj mňa. Plynula ochranná lehota, ktorá mi zatiaľ nedovoľovala pôsobiť na obrazovke konkurenčnej televízie. Tá vypršala 1. januára, kedy som oficiálne nastúpil do RTVS.

Čo vás po nástupe čakalo?

Ako každého zamestnanca ma najprv čakali také tie bežné záležitosti „smrteľníkov“, ako sú napríklad školenie BOZP a iné formality. Dnes som v RTVS aj s cestou dva týždne a tie veci, čo sa už dali nejakým spôsobom rozbehnúť, sme rozbehli.

Aké napríklad?

Týka sa to najmä mentorovania mojich kolegov a zapojenia sa do procesu výberu nových redaktorov do spravodajstva a publicistiky. Dlhé roky pôsobím ako vysokoškolský pedagóg a to, že sa môžem začať venovať ľuďom, ktorí už pracujú v novinárskej branži a odovzdávať im svoje skúsenosti, je pre mňa veľmi dôležité a napĺňa ma to.

Na plné obrátky sú tiež rozbehnuté charitatívne projekty, čo bola jedna z ďalších vecí, ktorá ma do RTVS pritiahla. Môžem pokračovať vo svojich srdcovkách a povýšiť ich na vyššiu úroveň. Zatiaľ len opatrne naznačím, že RTVS bude pomáhať vo väčšej miere ako doteraz. Čoskoro však oznámime verejnosti aj poslucháčom a divákom, že RTVS bude mať niečo svoje, vlastné, čo bude zastrešovať už existujúce krásne charitatívne projekty a vytvárať nové.

A kedy vás diváci uvidia na obrazovke a v akom formáte?

Čo sa týka návratu na obrazovky, pracujeme už na posledných detailoch nového projektu. Dúfam, že ľudí poteší. Zatiaľ však nemôžem prezradiť viac, len že to bude publicistický formát a bude sa vysielať na Jednotke. Bude súčasťou ďalších programových zmien v televíznej časti spravodajstva a publicistiky RTVS, ktoré sú naplánované na marec, kedy by som sa mal aj objaviť na obrazovke. Keďže si naozaj ctím dohody a pravidlá, ponechávam oficiálne oznámenie nového formátu aj môjho oficiálneho pôsobenia na televíznej obrazovke na vedenie RTVS.

Čo vás presvedčilo po toľkých rokoch na prestup z Markízy do RTVS?

Jednou z troch vecí bola už spomenutá charitatívna oblasť a mentoring mladých novinárov a tretí rozmer je moderátorský. Prezradím vám vec, ktorú som možno ešte nikomu nepovedal. Hoci som spájaný s Markízou, ešte v študentských rokoch, od roku 1993 do roku 1996, som pôsobil ako spravodajca Rádiožurnálu za Trnavu. Možno som jedným z najmladších spravodajcov Slovenského rozhlasu. Takže sa dá povedať, že sa vlastne do RTVS len vraciam. (úsmev)

Bolo pre vás ťažké odísť z Markízy?

Hovorí sa, že zamestnanie by sa malo meniť každých 6 – 7 rokov, a tento limit som prekročil niekoľkonásobne (úsmev). Rozhodnutie odísť však bolo pre mňa veľmi ťažké kvôli medziľudským vzťahom. Mal som naozaj skvelé vzťahy s mojimi kolegami – redaktormi, moderátormi, tvorcami… A to sa veľmi ťažko opúšťa. Nevedel som si predstaviť, že sa tie priateľstvá popretŕhajú, zrazu sa už nebudeme denne stretávať a stratíme sa z dohľadu.

Nechcel som však, aby mi život upadol a skončil som ako Larry King, s veľkými okuliarmi a trakmi na nohaviciach. Chodil som dlhých 26 rokov do práce každý deň okolo krematória. Bál som sa, že raz už iba skôr odbočím. (úsmev) S nadsádzkou môžem povedať, že v Markíze som poznal každý fľak od kávy na zemi, vedel som, keď tam nejaký fľak pribudol a kedy ho vyčistili.

Potreboval som nejaký nový podnet, niekam sa posunúť a v Markíze bola programová ponuka obmedzená. Vďačím jej však za veľmi veľa, len vďaka nej som tým, čím som. Verím, že som jej to aspoň čiastočne vrátil.

Patrik Herman na podujatí RTVS, počas ktorého... Foto: RTVS
Patrik Herman Patrik Herman na podujatí RTVS, počas ktorého televízia predstavila novinky vo vysielaní.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Patrik Herman