Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Režisér Druhej šance: Neviem si predstaviť, že by „Doka“ hral niekto iný ako Janko Koleník

Režisér Peter Hoferica hovorí o zákulisí natáčania Druhej šance.

20.11.2022 06:00
Druhá šanca Foto:
Ján Koleník ako charizmatický „Dok“ v seriáli Druhá šanca.
debata
Tri oriešky pre Popolušku Čítajte aj Nórsku Popolušku uvedie na Vianoce Jojka: Nové spracovanie prinieslo aj bozk dvoch mužov

Druhá šanca je najúspešnejším seriálom tohto roka. Už pri uvedení na začiatku roka si získal množstvo televíznych divákov, ktorí mu zostali verní aj na jeseň pri druhej sérii. Režisérom je Peter Hoferica, ktorý v rozhovore hovorí, ako sa dostal k príležitosti režírovať seriály pre najväčšiu slovenskú televíziu, či bolo obsadenie Jána Koleníka do hlavnej úlohy jednoznačnou voľbou a tiež, v čom sa seriál líši od svojej talianskej predlohy.

Režisér Peter Hoferica. Foto: TV Markíza
Peter Hoferica Režisér Peter Hoferica.

Druhá šanca je len váš druhý seriál, vaším debutom bol minulý rok Najhorší týždeň môjho života. Ako ste sa dostali k takejto príležitosti režírovať seriály pre najväčšiu slovenskú televíziu?

Začínal som malými krokmi, ako klapka na seriáli Rex, kde som neskôr dotáčal niekoľko drobných scén so psom (to bola moja prvá „televízna réžia“ :-)). Boli to jednoduché situácie, v podstate banálne: vlčiak donesie hračku dieťaťu, vlčiak uteká, ale minimálne mi to dalo istú predstavu ako sa pracuje v tíme, so štábom a ako funguje celá seriálová dynamika.

Následne som pracoval s komparzom, potom ako asistent réžie na Oteckoch, Sestričkách a tam som sa zoznámil s producentom Petrom Kelíškom, s ktorým sme si padli do oka a našli spoločnú reč – vzájomne nám vyhovovalo naše pracovné tempo, dôraz na emóciu a prácu s hercom. Obaja sme mali silnú chuť a vášeň vytvoriť čo najlepšie dielo a možno vďaka tomu nám to zafungovalo. Nevnímame to ako prácu, ale ako poslanie. Následne som s ním natočil Najhorší týždeň a odvtedy to spolu ťaháme.

V obidvoch seriáloch hrajú výrazné herecké osobnosti. Ako sa vám s nimi spolupracuje?

So skúsenými hercami sa pracuje inak ako s nováčikmi. Skúsený herec rozumie textu, rozmýšľa nad svojou postavu, drží si charakter a riešime už skôr len mieru prejavu. Menej skúsených hercov a nehercov treba častokrát naviesť. U niekoho fungujú technické pokyny ako „pozri sa doprava“, „rátaj v tichosti do desať“, niekoho treba naštartovať, nechať ho si to niekoľkokrát povedať a potom zachytiť tú jednu klapku, kde je uveriteľný. Samozrejme, na každého funguje niečo iné a nedá sa to zovšeobecniť. Mnoho nováčikov dokáže príjemne prekvapiť. Základ je každého správne namotivovať a udržať tvorivú energiu.

Režisér Peter Hoferica (prvý sprava) na... Foto: TV Markíza
Peter Hoferica Režisér Peter Hoferica (prvý sprava) na natáčaní seriálu Druhá šanca.

Čím ste si získali ich rešpekt?

Myslím si, že mojou mladíckou energiou a pracovným nasadením. S každým kolegom jednám slušne a snažím sa ho namotivovať tak, aby sme mali pocit, že všetci ťaháme za jeden povraz. Zároveň som vždy pripravený a zorientovaný v príbehu.

Obidva seriály sú adaptáciou zahraničnej predlohy. V čom spočíva vaša príprava?

Príprava je rovnaká ako pri pôvodnej tvorbe. Akurát si môžem na predlohe overiť, čo funguje a vidím ako sa režisér vysporiadal s komplikovanými situáciami. Inak ide o jednoduchú činnosť: prečítam si scenár, absolvujeme poradu, kde si povieme o problematických pasážach a ako si s nimi poradiť a následne si vždy deň pred natáčaním naštudujem, čo točíme, zorientujem sa v priestoroch a v dejových líniách. Takáto príprava mi zaručuje, že na pľaci netápem a viem, čo od danej scény chcem.

Snažíte sa striktne držať štýlu predlohy?

Pri predlohe má režisér o niečo jednoduchšiu prácu. Vidí na originálnych dieloch, ako sa vyvíja humor, kde je aký temporytmus a kde je najsilnejšia emócia. Taliani, ktorí natočili pôvodnú predlohu Druhej šance, urobili najmä pri prvej sérii absolútne precíznu robotu. V takom prípade sa snažím držať toho, čo funguje a prerábam len tie miesta, pri ktorých mám pocit, že ich viem pozdvihnúť.

V čom sú rozdiely medzi slovenskou a pôvodnou verziou?

Pri druhej sérii sme museli byť o niečo tvorivejší: pôvodná verzia je chladnejšia a viac objektívna. My sme sa držali štýlu prvej série a snažili sme sa podporovať emóciu a prežívanie postáv. Vždy sme si v jednotlivých situáciách museli povedať, koho príbeh práve prežívame.

Režisér Peter Hoferica (prvý zľava) na natáčaní... Foto: TV Markíza
Peter Hoferica Režisér Peter Hoferica (prvý zľava) na natáčaní seriálu Druhá šanca.

Seriálová nemocnica na Bezručovej je vzdialená od reality v slovenskom zdravotníctve. Neobávali ste sa kritiky divákov?

Uvedomujeme si, že naša seriálová nemocnica je vzdialená realite, ale nerobíme dokumentárny seriál. Sústredíme sa na ľudské príbehy a tie sú pre nás dôležitejšie. Takýto seriál slúži pre diváka na to, aby na chvíľu zabudol na šedivú realitu a ponoril sa do fiktívneho sveta, v ktorom si prežije osudy postáv, ktoré má rád. Na moment zabudne na svoje bežné starosti a keď všetko vyjde, dôjde ku katarzii a jedinečnému zážitku.

Bolo obsadenie Jána Koleníka do hlavnej úlohy jednoznačnou voľbou?

Jano je profesionál a casting zvládol na výbornú. Dnes si neviem predstaviť, že by sa úlohy zhostil niekto iný. Jano má v sebe veľmi silnú energiu, ktorá celé oddelenie spojila. Andrej v jeho podaní je empatický sympoš s veľkým srdcom a to je dôležité.

Môžete prezradiť, či ešte čakajú divákov v druhej sérii prekvapivé dramatické zvraty?

Tak ako v prvej sérii aj v tejto sa dozvieme mnoho prekvapení. Na povrch vyjdú veci z covidovej minulosti, riaditeľ Bednár bude naďalej spriadať voči Andrejovi plány a naše postavy budú nútené konať a ukázať, na koho sú strane. Šťavu tejto sérii dodáva Diana v podaní Moniky Hilmerovej a Daniel v podaní Karola Tótha. To sú takí dvaja nečitateľní osamelí jazdci, od ktorých divák ani postavy netušia, čo môžu očakávať. A to vytvára napätie a drámu.

Druhá šanca je najúspešnejším seriálom tohto roka. Foto: TV Markíza
Druhá šanca Druhá šanca je najúspešnejším seriálom tohto roka.

Na akých ďalších projektoch pracujete?

Momentálne roztáčam dobový seriál. Detaily zatiaľ nemôžem prezradiť, no pôjde o rozsiahly, prepletený príbeh viacerých postáv, v ktorom sa ukáže naozaj pestrý ansámbel hercov, od tých najznámejších až po úplne nové tváre. Takáto dobovka tu za posledné roky myslím nebola, takže to vnímam ako obrovskú výzvu a príležitosť ukázať schopnosti celého nášho tímu – od kostymérov, maskérov až po výpravu, herectvo a réžiu.

Kto je režisér Peter Hoferica: Jeho prvý seriálom bol Najhorší týždeň môjho života, následne pre televíziu Markíza pracoval na seriáloch Oteckovia, Svätý Max a Druhá šanca. Momentálne pre Markízu režíruje dobový seriál o prvom obchodnom dome na Slovensku, ktorý sa odohráva na konci tridsiatych rokov minulého storočia. Vyštudoval hranú réžiu na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave, popri réžii sa venuje aj písaniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #seriál Druhá šanca #Peter Hoferica