Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Moderátor Dírer z ta3: O čom by som sa bavil s extrémistami? To by museli mať nejaký program

Moderátor relácie V politike Richard Dírer je v diskusiách s politikmi otvorený. V rozhovore hovorí aj o tom, ako vníma politický vývoj na Slovensku.

09.09.2022 06:00
richard dírer, Foto:
Moderátor relácie V politike na TA3 Richard Dírer.
debata

Richard Dírer sa v apríli 2022 vrátil do televízneho prostredia ako moderátor relácie V politike na ta3. Diváci sa s ním na obrazovke stretávajú každý druhý víkend. Jeho štýl moderovania a komunikácie s politikmi sú odlišné v porovnaní s ostatnými moderátormi politických diskusií.

Naposledy sa stalo virálnym video z úvodu relácie v Politike, kde vtipným spôsobom zhodnotil najdôležitejšie udalosti týždňa. V rozhovore hovorí aj o tom, ako vníma komunikáciu politikov a tiež politický vývoj na Slovensku.

Pozrite si zostrih úvodu relácie V politike:
Video

Nedeľnú politickú reláciu ste uviedli vtipným zhodnotením politickej situácie, z ktorej sa stalo virálne video. Ako vznikol tento nápad?

Úvod relácie vznikol ako ktorýkoľvek iný. Vždy v sobotu si robím prípravu: čítam si rešerš, pozerám statusy politikov na sociálnych sieťach, čítam aktuálne správy i komentáre. Snažím sa pritom rozmýšľať a písať si nielen otázky na politikov s rôznymi scenármi, že ako by mohli odpovedať a ako by sa teda mohla relácia vyvíjať, ale zamýšľam sa špeciálne vždy aj nad úvodom relácie. Považujem ho za dôležitý a snažím sa v ňom zhrnúť podstatné udalosti, aj keď pripúšťam, že trochu glosovitým spôsobom.

Bola televízia otvorená takémuto osvieženiu, aj v porovnaní so štýlom ostatných politických relácií?

Máme zhodu s vedením televízie, že chceme, aby relácia vyzerala inak ako ostatné politické debaty. Konkurencia je veľká, ale najmä sme mali jasno v tom, že tradičný výzor politickej debaty by sa mal zmeniť, aby bol pre diváka zaujímavejší. Za to som vďačný ta3, že mám tú slobodu a voľnosť v kreativite.

Ako vnímate medializáciu vašej osoby, ktorá nastala po tomto úvode relácie aj nedávno po relácii s Györgyom Gyimesim? Nevadí vám to? Stretávate sa aj s negatívnymi reakciami?

Keďže si žijem svoj spokojný gay život už 30 rokov, nejak výrazne to môj život nezmenilo. Okrem klasických hejtov na sociálnych sieťach som, našťastie, negatívnu reakciu tvárou v tvár nezažil, čo však neznamená, že niekde za mojím chrbtom sa to neudialo. Mne je skôr smutno z toho, že som vôbec „takúto vec“ musel urobiť na Slovensku v roku 2022.

Pozrite si zostrih relácie V politike s Györgyom Gyimesim:
Video

Váš štýl je celkovo v porovnaní s ostatnými politickými moderátormi otvorenejší a čo je tiež nóvum, už viackrát ste vyjadrili aj svoj názor. Je evidentné, že ste liberál. Viete sa odosobniť, keď máte v štúdiu ultra konzervatívnych politikov?

Ľudia si často mýlia nestrannosť s prejavením názoru. Som presvedčený, že som sa nikdy nespreneveril princípu nestrannosti voči politickým stranám. Ale áno, svoj názor som prejavil pri téme univerzálnych hodnôt, ktoré sú pre mňa nespochybniteľné a nemenné. Či už je to, že Rusko zabíja na Ukrajine, že s krajnou pravicou sa nespolupracuje, že liberálna demokracia ako ústavné zriadenie, holokaust, rovnosť a práva žien sú nespochybniteľné či menšinové práva sú ľudské práva.

Je vhodné, že politická scéna sa presunula na sociálne siete a žargónom pripomína suterén?

Pre mňa ako moderátora jej presun na sociálne siete znamená rýchlejšiu informáciu a pohotovejšiu. Napriek tomu nám každý deň ukazuje, že presun nielen politiky ale aj bežného života na sociálne siete má ďalekosiahlejšie dôsledky ako sme si mysleli. Dochádza už k spochybňovaniu pomaly všetkého, o čom sme doteraz nepochybovali. Mám pocit, že ak to pôjde takto ďalej, tak si o chvíľu budem musieť hľadať protistranu do štúdia aj v tom, či je Zem guľatá a točí sa.

Richard Dírer Čítajte aj Dúhové tričko moderátora V politike má dohru. Rada riešila sťažnosti divákov

Kam podľa vás smeruje politický vývoj na Slovensku?

Dúfam, že nie k definitívnemu prelomeniu tabu v spolupráci s extrémistami a otvoreniu tak cesty k presadzovaniu ich názorov na Slovensku.

Čo hovoríte na jeden z nápadov ministra financií, aby bolo určené kľúčom, ktorí politici a v akej frekvencii majú chodiť do politických diskusií?

Jasné NIE som prezentoval otvorene aj v úvode jednej z relácii a snáď tento nápad skončil v koši.

Blížia sa komunálne voľby, ste zástancom toho, aby do politických diskusií chodili aj kandidáti „nesystémových“ politických strán a hnutí?

Ak myslíte extrémistov, tak ich zástupcom sa v predvolebných diskusiách nevyhnem. Ale nevidím dôvod ich pozývať do bežnej diskusie, keďže ich snahou je o.i. podkopanie ústavného zriadenia. A o čom by som sa s nimi asi tak bavil? O školstve, doprave, riešení energetickej krízy? To by najskôr museli mať program či návrhy v týchto oblastiach.

Richard Dírer Čítajte aj "Niečo by ste pre nás mohli urobiť," odkázal Gyimesimu moderátor na margo zákazu dúhových vlajok

Prečo ste pred časom stiahli z médií do štátnej správy?

Po rokoch v médiách som potreboval zmenu. Štátna správa ju ponúkala. Išiel som robiť na zlepšovaní služieb pre štát. Každý, kto potrebuje niečo vybaviť, vie, že to dokáže byť hrôza. A ja naozaj verím, že služby štátu sa dajú zlepšiť. Len potrebujú nakopnúť od niekoho, kto príde zvonku a v spolupráci s ostatnými už pôsobiacimi úradníkmi to spraví.

Prečo ste sa rozhodli vrátiť a čím vás oslovila práve ta3? Dostali ste ponuky aj z iných televízií (napríklad z RTVS)?

Po odchode z finančnej správy som mal polročný sabbatical. Na jeho konci som sa v rámci štandardného hľadania zamestnania ozval do RTVS, odkiaľ však neprišla žiadna odozva. Dnes, keď si to tak spätne premietnem, dobre sa stalo, lebo na môj štýl by RTVS v tom čase nebola pripravená. A úprimne dodám, že ani ja. Preto som rád, že prišla ponuka z ta3 na moderovanie V politike, teda relácie, ktorú som niekoľko rokov robil. Ani to však neznamená, že by som nemal niekoľko dní alebo nocí, počas ktorých by som sa nezamýšľaľ, či sa chcem vrátiť späť do toho kolotoča zháňania hostí, hádania sa, vyčkávania, naťahovania. Ale rozhodol som sa správne, aspoň ja mám taký pocit.

Keby ste porovnali štýl komunikácie politikov pre vaším odchodom z médií a teraz, nastala zmena?

Problémy vidím dva: že sa výrazne obmedzil počet relevantných hostí a druhý, väčší, že najmä novším stranám chýba aparát, ktorý by zabránil v ich zlyhaniach v komunikácii. Niekedy mám pocit, že ako by tam chýbal niekto, kto by vyhodnotil reálne následky rozhodnutia alebo ne-rozhodnutia potreby komunikovať.

Máte dvojicu politikov, ktorých by ste chceli mať v kreslách hostí a doteraz sa vám to nepodarilo?

Asi každý z moderátorov sníva o dueli Matovič – Fico.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #V politike #TV TA3 #Richard Dírer