Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Evita Twardzik: Na obrazovkách je podľa mňa všetko. Ale v rôznej kvalite

Novou posilou Markízy a Voyo sa stala od mája spisovateľka Evita Twardzik. Podieľa sa na vývoji nových hraných projektov.

24.08.2022 06:00
Evita Twardzik Foto:
Kreatívna producentka a scenáristka Evita Twardzik.
debata (1)
danica hričová, Čítajte rozhovor Autorka jojkárskej Nemocnice: Dokážeme sa s divákmi pohrať bez toho, aby si to uvedomili

Vývoj nových hraných projektov pre televíziu Markízu a Voyo posilnila od mája známa spisovateľka Evita Twardzik. Ako kreatívna producentka a scenáristka sa už má na konte seriál Výnimočná Nikol, ktorý je adaptáciou úspešného francúzskeho seriálu. „Tento seriál bol veľmi náročný aj vo forme spracovania, nie je to len lineárne rozprávanie príbehu,“ hovorí o práci na projekte. Spolupracovala na ňom s producentom Petrom Núñezom a režisérkou Martou Ferencovou, ktorí sa podieľali na jej všetkých troch úspešných filmoch.

Silvia Majeská Čítajte rozhovor Silvia Majeská: Na konci dňa všetci diváci po celom svete chcú dobrý a strhujúci príbeh

Od 1. mája sa podieľate na vývoji nových hraných projektov pre televíziu Markízu a Voyo. Čo to znamená? Čo je vašou prácou?

Mojou prácou je viesť tímy scenáristov, ktorí pracujú na rôznych projektoch pre televíziu. Prinášať nápady, námety, spracovať tie, ktoré prichádzajú do televízie z externého prostredia. Myslieť na to, čo má divák rád a na to, aby mal od nás pestrú ponuku. Je toho dosť.

S akými námetmi ako kreatívna producentka do Markízy prichádzate?

Sú to veci, ktoré sa len rodia a vie o nich len úzky okruh ľudí.

Na akých projektoch už pracujete?

Je ich viac, no nakoľko sú to projekty, ktoré ešte len vznikajú, konkrétna byť nemôžem.

Na aké projekty sa chcete v Markíze všeobecne zamerať?

V televíznom jazyku je to fiction, v ľudovom sú to seriály, filmy, všetky programy, ktoré majú scenár a sú hrané.

Čo podľa vás chýba na obrazovkách? Aký žáner má potenciál divákov zaujať?

Na obrazovkách je podľa mňa všetko. Ale v rôznej kvalite. Našou ambíciou je mať na obrazovke premyslené, prepracované a dobré projekty.

Ako scenáristka a kreatívna producentka ste pracovali na adaptácii francúzskeho seriálu HPI (Haut Potentiel Intellectuel, Markíza ho uvedie pod názvom Výnimočná Nikol, pozn. red). Aké je to adaptovať zahraničný seriál? Čo musíte prepracovať, aby fungoval na slovenských divákov?

Keď adaptujete zahraničný seriál, drží vás základná príbehová linka, ale zasadiť ju do slovenských reálií a do slovenskej mentality tak, aby sa páčil aj našim divákom, je výzva. Prácu na tomto seriáli som od prvého písmenka v scenári až po poslednú klapku milovala.

Zábery z nakrúcania seriálu Výnimočná Nikol Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Táňa Pauhofová stvárňuje v seriáli Nikol Tichú,...

Je to váš prvý seriál. V čom je to iné oproti práci na filme?

Vo všetkom. V tempe, v detailoch, ktoré musíte sledovať, v natáčacom pláne. Stane sa, že v jeden deň sa nakrúcajú na jednom mieste situácie z troch dielov. To musíte dávať pozor na následnosti, hercom pripomenúť, v akom štádiu sa ich postava nachádza, čo už vie a čo ešte nevie… Tento seriál bol veľmi náročný aj vo forme spracovania, nie je to len lineárne rozprávanie príbehu. Takže sme museli byť sústredení, aby nám nič neušlo.

Hlavnú úlohu stvárňuje Táňa Pauhofová. Kto bude jej partnerom?

Jej partnerom je Kamil Mikulčík, hrá človeka, ktorý je úplným opakom jej charakteru a chémia, ktorú sme chceli medzi nimi dosiahnuť, je hmatateľná . Keď sa na nich pozerám, spokojne sa usmievam.

zväčšiť Evita Twardzik s Táňou Pauhofovou. Foto: TV Markíza
Evita Twardzik a Táňa Pauhofová Evita Twardzik s Táňou Pauhofovou.

Režisérkou seriálu je Marta Ferencová, s ktorou dlhodobo spolupracujete, režírovala všetky tri vaše filmy. Bola vašou jednoznačnou voľbou pre tento projekt?

My s Martou tak nejako rovnako cítime veci. Jedna druhú rešpektujeme, dôverujeme si, načúvame sa, aj keď sme temperamentom a mnohými vecami odlišné a to je asi dobre. Ja sa od nej učím detailom, ktoré mi zvyknú uniknúť, či sa ona niečo učí odo mňa, neviem :-D. Čo máme spoločné, je, že sme náročné na svoju prácu, aj na prácu ostatných, nedokážeme hodiť rukou, že veď nejako to dopadne. Nepodceňujeme diváka, v tomto máme na vlas rovnaké nastavenie.

Českú verziu seriálu s Táňou Dykovou v hlavnej úlohe si pripravuje aj Nova. Aký je rozdiel v slovenskej a českej verzii?

Z českej verzie som videla len jeden diel. Je čarovné sledovať, ako sa dá k jednej predlohe pristúpiť s inou kreativitou. Sama som zvedavá, ako pôjdu ďalej.

výnimočná nikol, Čítajte aj Veľká seriálová novinka! Markíza na jeseň predstaví netradičný kúsok, ktorý tu doteraz nebol

Pripravujete aj nejaký denný seriál ako náhradu Oteckov?

Pracujeme na množstve námetov a rôznych typov formátov v oblasti hranej tvorby. Viac vám nemôžem prezradiť.

Čo si vy pozriete v televízii? Aký typ televíznej diváčky ste?

Ja mám rada dobré seriály, keď ma nejaký chytí, som verná od začiatku do konca a hlavne v zime si doma robievame seriálové maratóny, kedy pozeráme diel za dielom. Správy, to je jasné. A milujem Let's dance, to je krásna šou.

Máte talkšou v rádiu, vediete mesačník Evita, píšete knihy a scenáre pre filmy. K tomu máte veľkú rodinu. Váš time manažment musí byť prepracovaný do najmenších detailov. Je to tak?

Knihy a scenáre pre filmy som teraz zo zoznamu na chvíľu škrtla, to sa zvládnuť nedá, ak chcem aj normálne žiť s deťmi a svojím mužom a chcem, aby moja práca bola aj kvalitná. Nemám nijako špeciálne prepracovaný time manažment, vstávam skoro, lebo ráno, keď sú ešte ostatné kancelárie prázdne, sa mi robí najlepšie. Keď robím, nerobím nič iné, len robím, to je asi to najpodstatnejšie. A mám manžela, ktorý na mňa doma nečaká s otázkou, čo bude na večeru, ale buď on alebo staršie deti nejakú urobia.

Rozrobený máte aj film Hlavne veľa lásky, na ktorom spolupracujete s režisérom Braňom Mišíkom. Nebude to romantická komédia zameraná len na ženy, ale bude aj pre mužov, ktorých tento žáner obchádza. V akom je štádiu?

Celý tento projekt je ešte v procese, robí sa na tom, aby bol z toho pekný film. (úsmev)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #seriály #TV Markíza #Evita Twardzik #seriál Výnimočná Nikol