Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Autorka jojkárskej Nemocnice: Dokážeme sa s divákmi pohrať bez toho, aby si to uvedomili

Scenáristka a kreatívna producentka Danica Hričová má za sebou náročný, ale mimoriadne úspešný televízny rok. Jej seriál Nemocnica sa stal najsledovanejším seriálom televízie JOJ za posledné roky.

19.08.2022 06:00
debata (4)
Scenáristka a kreatívna producentka Danica... Foto: TV JOJ
danica hričová, Scenáristka a kreatívna producentka Danica Hričová vstupuje do druhého roku vysielania Nemocnice.

Televízia JOJ už o pár dní odštartuje novú televíznu sezónu 2022/2023 a do vysielania sa chystá veľké množstvo formátov. Popri novinkách sa diváci môžu tešiť, samozrejme, aj na overené hity. Od 30. augusta sa do hry o diváka vráti Nemocnica, ktorá počas minulej sezóny zvalcovala všetko, čo sa jej postavilo do cesty. S kreatívnou producentkou a scenáristkou Nemocnice sme sa rozprávali:

  • o zákulisí Nemocnice
  • o časovo náročnom nakrúcaní
  • ako vznikajú scenáre
  • koľko trvá nakrúcanie
  • čo nové uvidia diváci
joj, Čítajte aj Jeseň na Jojke: Návrat seriálových hitov, pripravte sa na premiéry nových formátov

Nemocnica od začiatku vysielania valcuje rebríčky sledovanosti a nedala šancu veľkým programom konkurencie. Zároveň sa pýši pozitívnymi ohlasmi zo strany divákov… Čakali ste až takýto veľký úspech tohto seriálu? Čo vás osobne najviac prekvapilo v rámci úspešného ťaženia Nemocnice?

Ambíciou televízie a všetkých tvorcov bolo vytvoriť originálny, úplne pôvodný slovenský seriál, v ktorom fungujú dôverne známe vzťahy a situácie a to sa nám aj podarilo. Verili sme od začiatku, že zafunguje zákon zachovania energie. Ak do práce vkladáte svoju vášeň, lásku, nadšenie a remeselnú zručnosť, prirodzene očakávate, že sa to len tak nevyparí. Dali sme divákom zo seba všetko a oni to prijali. A nás to nesmierne teší.

Skúsme čitateľom trošku priblížiť zákulisie tvorby seriálu. Čo je najťažšie pre vás? Je to udržiavanie atraktivity scenárov?

Naše postavy sú už dosť chytené a obľúbené, každá má svojho „pavúka,“ ktorý sa dá rozvíjať xy spôsobmi, je tam nekonečno možností, podobne ako v živote. Vždy si vyberieme pár postáv, na ktoré sa sústredíme a staviame ich do konfrontácie, alebo konfliktu s ďalšími. Konflikt je základom drámy a pravidlo je, ak sa postavám chvíľu darí, treba ich hneď zhodiť z útesu. Nie je problém vymýšľať dej, to ide rýchlo, pretože postavy už takmer hovoria samé za seba, sú už našou súčasťou, najťažšie je pre nás to šialené tempo.

Nemocnica sa na obrazovky Jojky vracia 30.... Foto: TV JOJ
danica hričová, Nemocnica sa na obrazovky Jojky vracia 30. augusta.
nemocnica, bárta, Čítajte aj Jojka vracia do hry svoj seriálový valec! Poznáme detaily o novej sérii Nemocnice

Aktuálny trend výroby seriálov hovorí jasne, menej epizód, svižný dej, väčšia výprava. Nemocnica v tomto smere popiera tieto pravidlá, vysiela sa 2× do týždňa, čo musí byť nesmierny tlak na výrobu. Povedzme si, koľko trvá napísanie jednej epizódy. Koľko trvá nakrútenie jednej epizódy? Ako zvládate vy osobne toto vysoké pracovné tempo?

Je to tlak, na výrobu a na scenáre, pretože od nás závisí celý plán výroby a podobne. Musíme dodať približne 6 – 7 scenárov za mesiac, tak podľa toho asi viete, ako dlho nám to trvá. Produkcia by privítala aj viac, ale fyzicky ani mozgovo-kapacitne sa to nedá.

Je nás málo, máme úzky tím, ale paradoxne sme zistili, že je to takto rýchlejšie, pretože každý v danej chvíli vie čo robí, čo ten druhý práve píše, komunikácia je svižnejšia a sme na tie postavy doslova napojení. Prežili sme ťažký rok plný kovidu, keď vypadávali herci, zo dňa na deň sa diali veľké zmeny, škrty, menili sme veci v scenároch, nebol žiaden výrobný predstih a tak sa nedalo nič odkladať. Ak by sme sa neuchýlili k náhradným riešeniam a kompromisom, jednoducho by sa nevysielalo.

Pán profesor, Výnimočná Nikol, Nemocnica Čítajte aj Nemocnici budú konkurovať dva silné seriály. Markíza verí, že budú mať úspech

Televízia Joj oficiálne potvrdila, že s Nemocnicou ráta aj v novej televíznej sezóne, čo nie je prekvapenie, vzhľadom na výšku sledovanosti. Viete už teraz prezradiť, čo všetko sa chystá? Udržať pozornosť publika nie je ľahké…

Cieľom je stále hľadať nové diagnózy, byť možno aj trochu osvetový, aj keď s ľuďmi ide tá osveta trochu ťažšie v dnešnej dobe. Nechystáme žiadne experimenty, verím, že ľudí zaujímajú životné zvraty svojich obľúbených postáv, aj keď pár nových postáv pribudne. Je to na oživenie deja, na vznik nových vzťahových interakcií a podobne. Aj to však treba robiť citlivo, aby divák nemal pocit, že im berieme obľúbené postavy. Nový vietor je ale vždy potrebný, potrebujete spolu s ním nové osudy.

Prekvapenie pre divákov! Autorka Nemocnice sa... Foto: TV JOJ
danica hričová, Prekvapenie pre divákov! Autorka Nemocnice sa objaví v malej úlohe v jednej z epizód.

Máte nejaké vysnívané dejové zápletky, ktoré by ste chceli reálne dostať do seriálu? Respektíve počúvate aj hlas publika a zmenili ste niekedy osud vybraných postáv podľa toho, čo si diváci pýtali?

Nájdu sa aj diváci, ktorí sa v neľahkej dobe potrebujú vybúriť a vyjadriť, a to práve na našej stránke. Ale pravda, je, že často a pozorne vnímame, ako diváci reagujú na postavy. Nepíšeme podľa toho, no sú našou skúškou správnosti, či ideme pred diváka zaujímavým smerom. Zoberme si napríklad charakter Zuzy, len my sme vedeli, že spočiatku nesympatická lekárka sa má časom prejaviť ako jedna z najobľúbenejších postáv. Napísali sme ju tak – a Zuzana Kanócz ju tak zahrala – aby ju diváci spoznávali postupne, prijali jej chyby a poklesky a zamiloval si ju.

Často sa takto s divákom dokážeme pomerne dobre pohrať bez toho, aby si to uvedomil. Všetko je to o tom, čo okolo postavy vyrobíte a do akých situácii ju postavíte, a kedy ako na čo zareaguje. Všetko viete vymyslieť tak, aby sa postava zapáčila alebo znepáčila. Cítili sme smerom od diváka veľký tlak, keď z deja načas odišiel Marián Mitaš, ktorého sme ale časom plánovali vrátiť, no práve v tom čase mal iné záväzky. Vtedy ten jeho odchod valcoval sociálne siete.

Samozrejme, že sme ho vrátili, ale to by sme boli urobili tak či tak, pretože jeho postava vždy fungovala. Čo sa týka vysnívaných dejových zápletiek, to je otázka rozpočtu a nás drží výrobný plán, ateliér a minimum exteriérov. Aj z toho sa snažíme vyťažiť, čo sa dá. Aj tak je najdôležitejšie to čo sa deje, aj keď je to v kulisách.

Dráčik Čítajte aj Dráčik neoddychuje ani v lete. Obviňuje politikov a médiá zo zabíjania civilistov

Každý seriál má nejakú životnosť, kým príde k vyčerpaniu námetu. Koľko sezón ešte môže, podľa vás, Nemocnica vydržať vo svojej top forme? Pri lekárskych drámach je jedno pozitívum, že ponúkajú väčšiu možnosť na vytvorenie relevantných zápletiek…

Nemocničné seriály sú obľúbené po celom svete aj preto, lebo sa v nich dejú katastrofy a dráma, postavy zažívajú vypäté situácie, ktoré ľudia s napätím sledujú, veľa vecí sa im v živote pokazí, sú tam zvraty. A to je niečo, čo diváka prirodzene priťahuje. Neviem, koľko sérií bude mať naša Nemocnica, ale tie námety okolo nej sú v podstate nevyčerpateľné. Ja osobne som však hrdá na to, že mám možnosť a schopnosť písať svoje vlastné originálne veci, som vďačná TV JOJ, že mi dáva priestor a dôveru.

Neviem si predstaviť, že by som pracovala iba na adaptáciách zahraničných formátov, asi by ma to frustrovalo. Naša práca je v tomto ohľade omnoho ťažšia, idete z totálnej nuly, bez akejkoľvek záruky ničoho. O to väčší je to adrenalín, ale záruku, že niečo vyjde, nemáte nikto a nikde. Ale ak niečo len adaptujem, nemôžem udávať trend, môžem svetové trendy iba nasledovať. Takto je to omnoho ťažšie, ale je to jediná šanca, ako rásť.

Prekvapenie pre divákov! Autorka Nemocnice sa... Foto: Marian Datko
danica hričová, Prekvapenie pre divákov! Autorka Nemocnice sa objaví v malej úlohe v jednej z epizód.
Susedia, Horná Dolná Čítajte aj Markíza si necháva zadné dvierka otvorené. Nad Susedmi a Hornou Dolnou nevyniesla definitívny verdikt

Prekvapením je, že si nových častiach zahráte postavu lekárky. Je to vaša prvá skúsenosť alebo ste už hrali? Ako k tomu prišlo? Koho to bol nápad? Ako sa píše postava na telo scenáristky? Ako ste sa cítili na pľaci medzi skúsenými hercami?

Hrávala som na strednej škole v Londýne, mali sme hodiny drámy, účinkovala som v jednom londýnskom mládežníckom divadle, potom neskôr v Luduse a roky som robila redaktorku, takže kamera ma úplne nedesí. Bola to viacmennej stávka alebo výzva. Keď ma navliekli do operačných vecí, natiahla som si rukavice a dala rúško, vstúpila do operačky, zrazu som dostala pocit, že je to naozaj a všetko bolo celkom prirodzené. Dokonca som zistila, že vyzliecť sa na chvíľu zo svojej kože a byť „doktorkou“ je akýsi druh terapie a v pohode by som si to hocikedy zopakovala.

Môžu sa diváci tešiť aj na nejaký iný seriál z vašej dielne alebo ste plne zamestnaná tvorbou Nemocnice a na nič ostatné nezostáva čas?

Pripravujem dve nové veci. Asi sa to už o mne vie, že som workoholik a že svojou prácou žijem. Každý projekt ma posúva ďalej, napadajú mi ďalšie veci, nabaľujú sa a rastú do nových tvarov. Je to váš nekonečný priestor, kde sa môžete vybúriť.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #Danica Hričová #seriál Nemocnica #televízna sezóna 2022/2023