Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Je mladý, talentovaný a okúsil aj herectvo v zahraničí: Spoznajte herca Romana Hargaša

Mediaklik dáva šancu neopozeraným talentom! Prečítajte si rozhovor s nádejným hercom Romanom Hargašom.

30.01.2022 07:00
roman hargaš, Foto:
Roman Hargaš má za sebou kurz na prestížnej American Academy of Dramatic Arts v New Yorku.
debata

Kedy prišiel prvý impulz a zistili ste, že chcete byť hercom?

Herectvo ma začalo lákať počas strednej školy, keď som pozeral veľa filmov a postupne som si v nich začal viac všímať herecké schopnosti jednotlivých hercov. Chcel som si hranie fiktívnych postáv a príbehov vyskúšať a tak som sa stal členom ochotníckeho súboru DS Javorina v Novom Meste nad Váhom, ktorý viedol dnes už zosnulý Štefan Psotný spolu s Máriou Kubovicovou. Vďaka nim som v sebe objavil lásku k divadlu a môj záujem o herectvo začal rásť do takej miery, až som nabral odvahu si podať prihlášky na vysoké školy s hereckým odborom.

To však bol iba začiatok vašej cesty…

Nakoniec to vyšlo a bol som prijatý na Akadémiu umení v Banskej Bystrici. Tu boli mojimi ročníkovými pedagógmi herectva doc. Mgr. art. František Výrostko a Mgr. art. Tomáš Mischura ArtD. Im sa vo mne podarilo vznietiť veľkú zvedavosť a túžbu po poznávaní zahraničných hereckých metód, s ktorými nás zoznamoval na škole najmä pán doktor Mischura.

Aké to bolo stráviť istý čas v New Yorku? A nielen tam…

Začal som vyhľadávať možnosti štúdia v zahraničí, kde by som sa mohol hlbšie ponoriť do poznávania hereckých techník a napokon ma prijali na letný program na American Academy of Dramatic Arts v New Yorku. Dostal som tu mnoho cenných rád a odporúčaní pre môj ďalší herecký vývin a preto po návrate z USA som vedel, že najlepším riešením pre zlepšovanie mojich hereckých schopností bude nájsť si študijný program, ktorý systematicky a postupne prevádza študenta jednotlivými štádiami a krokmi jednej konkrétnej hereckej techniky.

Takýmto spôsobom si ju dokáže herec najlepšie osvojiť a keď s ňou dostatočne dlho pracuje, stáva sa jeho prirodzenou súčasťou. Tento raz som nemusel cestovať za veľkú mláku, ale stačilo ísť „len“ do Berlína. Tu som mal šťastie študovať u medzinárodne uznávaného učiteľa Jörga Andreesa, ktorý ma učil hereckú techniku Michaila Čechova.

Michail Čechov bol slávny ruský herec, synovec spisovateľa Antona Pavloviča Čechova. Kvôli prenasledovaniu vtedajším politickým režimom musel utiecť z Ruska a jeho vynútená „cestovateľská púť“ sa nakoniec skončila v Hollywoode. Tu pracoval ako herec, ale najmä ako učiteľ herectva a jeho učenie bolo vyhľadávané vtedajšími hollywoodskymi hviezdami ako napríklad Marilyn Monroe, Anthonny Quinn, Gary Cooper, Beatrice Straight a mnohými ďalšími.

Roman Hargaš chce priniesť unikátnu výučbu... Foto: Archív Romana Hargaša
roman hargaš, Roman Hargaš chce priniesť unikátnu výučbu herectvu spropagovať aj na Slovensku.

Chcete túto techniku priniesť aj na Slovensko?

Po dokončení hlavného študijného programu na Michael Chekhov International Academy v Berlíne sa mi podarilo získať aj kvalifikáciu pre učenie tejto techniky. Jedným z mojich cieľov do budúcna je začať ju vyučovať aj u nás na Slovensku. Funguje na psycho-fyzickom princípe, čo veľmi zjednodušene možno vysvetliť tak, že učí herca ako využívať pohyb na ovplyvnenie svojho vnútorného, emočného stavu. Taktiež sa však zameriava na prácu s hercovou predstavivosťou a zosilňovanie jeho koncentrácie, ktorá je nevyhnutnou súčasťou nielen tejto techniky, ale samozrejme aj hercovej práce ako takej.

Kde vás môžu diváci vidieť?

Ako herec v súčasnosti účinkujem v predstavení Pocta Štefánikovi. Je to hudobno-poetické pásmo, ktoré bolo venované Roku generála Milana Rastislava Štefánika. Autorom námetu a scenáru je zaslúžilý umelec Juraj Sarvaš, ktorý sa v tomto predstavení zhosťuje hovoreného slova spolu s Máriou Schlosserovou a mnou. Naše poetické výstupy dopĺňajú operní sólisti zo Štátnej opery Banská Bystrica, ale taktiež sme uviedli niekoľko predstavení v spolupráci s mužským speváckym oktetom Danubius Octet Singers.

Keďže ide o poetický prednes, mohol som napriek svojej výške mať tú česť stvárňovať postavu Štefánika a recitovať jeho listy. Toto predstavenie zožalo veľký úspech a prešli sme s ním od Košíc cez Banskú Bystricu, Žilinu, Bratislavu až do Viedne. Neskôr sme s ním cestovali aj do menších slovenských miest, až kým nás nezastavila pandémia, ktorá nám mnohé termíny zrušila. Verím však, že sa po zlepšení situácie opäť budeme môcť vrátiť s týmto krásnym predstavením na javisko a pripomínať tak Slovákom nášho veľkého hrdinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Hargaš