Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hviezda Titanicu Kate Winslet v novom seriáli: Mala som obrovské šťastie, že mi túto úlohu ponúkli

Oscarová herečka Kate Winslet je novou hviezdou minisérie Mare z Easttownu, ktorú HBO odpremiéruje už v pondelok 19. apríla. Televízia aj počas tejto jari nadväzuje na tradíciu produkcie kvalitatívne prvotriednych minisérii. Počas minuloročnej jesene to bola, napríklad, séria Undoing (Mala si to vedieť) s Nicole Kidman a Hughom Grantom. Nezabudnuteľná je aj miniséria Shapr Objects (Ostré predmety) s Amy Adams. Seriál Mare z Easttownu bude dostupná aj na online platforme HBO GO.

18.04.2021 07:00
mare of easttown, kate winslet, Foto:
Kate Winslet sa predstaví v novej seriálovej úlohe. Novinka Mare z Easttownu má premiéru 19. apríla na HBO a HBO GO.
debata

Ako ste sa dostali k seriálu Mare z Easttownu?

Stalo sa to v celkom bizarnom čase. V septembri 2018 som nakrúcala v Británii a počas jedného mesiaca sa mi do rúk dostal scenára k filmu Amonit a prvým dvom dielom Mare z Easttownu. Na oba tieto obrovsky náročné projekty som kývla. Naozaj veľmi som sa tešila, že opäť budem spolupracovať s HBO. Skôr som hrala v inom ich seriáli, Mildred Pierceová, a veľmi ma to bavilo.

Prečítala som si scenár a okamžite mi bolo jasné, že toto je pre herečku v stredných rokoch doslova sen. V skutočnosti tú frázu „stredný vek“ neznášam, ale už nemám dvadsať, mám 45 rokov. Keď som si čítala svoju rolu Mare, vedela som, aké mám šťastie, že mi tú rolu vôbec ponúkli, keď mohli osloviť nejakú americkú herečku. Tá postava je napísaná úplne realisticky a skvele, úplne som sa v tom texte videla.

Pre mňa je to vždy jasný signál, keď si scenáre skúšam prečítať nahlas a zahrať. Zavolám syna alebo dcéru: „hej, poď sem na chvíľku, prečítame si jednu scénu.“ A potom príde ten pocit, "hmm, toto bude dobré. Toto bude moc fajn. "U Mare som ten pocit mala okamžite. Takže tá ponuka mi naozaj polichotila, ale bolo mi jasné, že to bude veľmi náročné.

Náročné v akom zmysle?

Seriál sa odohráva v Delaware County (Delco), čo je okres kúsok od mesta Filadelfia v Pensylvánii. Pre mňa je to samozrejme cudzia krajina a miesto s úplne odlišným charakterom, na aký som zvyknutá a v ktorom som sa kedy pohybovala.

V Delaware County som pred týmto projektom nikdy nebola. V Delco, ako tomu okresu miestni hovoria, majú veľmi zvláštny dialekt, čo bol ďalší dôvod, prečo ma projekt zaujal – páni, musím sa opäť naučiť celý nový americký prízvuk! Strašne rada sa učím cudzie prízvuky, ale tento bol obzvlášť náročný.

wonder woman, friends, Čítajte aj Špeciálny televízny deň je tu! Slováci sa dočkajú kultového sitkomu, ale aj filmového hitu

Aká je Mare Sheehanová?

Je to osoba, ktorá je už niekoľko rokov oporou miestnej komunity. Je policajnou seržantkou, detektív, a je v tom veľmi dobrá. Lenže pred rokom sa stratila dvadsaťročná dievčina menom Katie Baileyová.

Katie bola dcéra miestnej ženy, s ktorou je Mare dobrá kamarátka. Všetci v Easttowne sa navzájom poznajú, takže sa na Mare spoliehali, že Katie nájde. Jej sa to však nepodarilo. Nikto nevie, či ešte žije alebo čo sa s ňou stalo. Tápu. Keď Mare mala 16 rokov, dala na dievčenskom basketbalovom zápase víťazný kôš. V jej meste je to slávna udalosť. A aj keď už ubehlo 25 rokov, každý rok sa to tam oslavuje ako výročie.

Mare je v meste považovaná za legendu a každý ju oslavuje ako miestnu hrdinku, ona sama sa tak vôbec necíti. Polovicu času by sa chcela najlepšie schúliť pod dekou a zmiznúť, ale zatne zuby a ide ďalej.

O čom ten príbeh je, v zmysle deje a tém?

Je to krimi príbeh o vražde na malom meste, takže na konci každého dielu prichádza dramatický moment. Každý diel mi prišiel veľmi napínavý. Je tam to, ako sa chcete cítiť, keď sledujete krimi seriál, kde sa rieši vražda, pátranie po páchateľovi, kto za to môže – to všetko tam funguje skvele. Osobne mi prišlo, že dej a zápletky sú veľmi inteligentne podané.

Nie je to len krimi. V skutočnosti má dôležitejší rozmer obecnej spolupatričnosti, zľutovania, súcitu a zármutku. Toho, ako sa skutoční ľudia vyrovnávajú s vecami, ktoré sa naozaj dejú a ktoré nie sú vždy šťastné. Často ide o veľmi náročné problémy. Vzťahy v rodine sa premieňajú v závislosti na veciach, ktoré sa odohrali dávno v minulosti alebo sa odohrávajú práve teraz.

Mare je bývalá športovkyňa a policajtka. Ako ste sa na túto rolu pripravovali fyzicky?

Vedela som, že to bude veľmi náročné, natáčanie bolo masívny projekt. Prebiehalo 124 dní a v polovici do toho vstúpila pandémia. Tú postavu som hrala viac ako rok, a k tomu treba pripočítať päť mesiacov prípravy. Musela som sa udržiavať v dobrej kondícii. Ani nie tak kvôli tomu, že by na obrazovke bolo treba vidieť, že som fyzicky fit, ale pretože v seriáli celkom často moja postava behá.

Musela som zvládať veľa chvatov a boj zblízka, napríklad pri zatýkaní, keď musíte na zem zložiť obrovské dospelých chlapov. Ale aj kvôli dĺžke toho nakrúcania som stále bola trochu ako športovec, ktorý trénuje na veľký závod. Tým nechcem povedať, že by som neustále fyzicky cvičila, ale veľa som jazdila na bicykli, napríklad 20 kilometrov denne alebo tak. Samozrejme to nie je nič extrémne, zase tak dlho vám to nezaberie.

ally mcbeal, ally mcbealová, Čítajte aj Jeden z najlepších komediálnych seriálov sa zrejme vráti! Na koho sa môžete tešiť?

Hlavné bolo udržať si zdravie a kondičku. Je zaujímavé vnímať, ako postava cíti, že bola v mladosti v skvelej forme, ktorú teraz už úplne nemá. Nechcela som, aby Mare pôsobila ako nerealisticky zdatná štyridsiatnička. Väčšina žien to tak nemá. Robíme, čo sa v tom životnom frmole dá stíhať. Takže som chcela, aby to zodpovedalo realite. Ako herečka som sa musela držať vo forme, aby som to vôbec všetko zvládla, pretože tá práca bola náročná.

Ako ste sa na rolu pripravovali, čo sa týka vedomostí reálií?

Strávila som veľa času na policajnej stanici v skutočnom Easttowne a v meste Marple, ktoré spolu susedia. Je tam kolektív detektívov a policajtov, ktorí mi naozaj veľa pomohli. Najviac však pani menom Christine Blaylor. Tá je skutočný fenomén. Drobná, výnimočná, nespútaná detektívka.

Jej život sa Mare v niektorých ohľadoch trochu podobá. Aj ona mala dieťa veľa skoro, nemala príliš dobré vyhliadky a potrebovala nájsť nejaké povolanie, ktoré by jej dodalo sebaistotu a zmysel života. Dvadsaťdva rokov bola s dieťaťom v nákupnom stredisku a narazila na známeho, ktorý jej povedal, že práve úspešne dokončil štúdium na policajnej akadémii. „Hm, to by som mohla tiež,“ povedala si.

gilmore girls, ženy z rodu gilmorovcov Čítajte aj Tak toto je bomba! Nádej, že sa obľúbené Gilmorky niekedy vrátia, je obrovská...

"Som fit, som silná. Dieťa má skoro tri, za rok už bude dosť staré a môžem to skúsiť. "A tak sa do toho pustila. Z päťdesiatich piatich ľudí v ročníku bola jednou z iba dvoch žien, ktoré odpromovala. Odvtedy pracuje ako detektív, a to je skoro rovnako stará ako ja. Bola mi neuveriteľne nápomocná.

Kedykoľvek sme točili nejaké scény týkajúce sa policajnej či detektívnej práce, kde bolo potrebné poznať detaily, alebo keď som musela strieľať z pištole a podobne, vždy bola blízko, aby mi poradila. „Tak je to správne, teraz to vyzerá vierohodne. Takto sa to robí.“ To presne som potrebovala počuť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba