Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Rubén Blades z FTWD: Zombie apokalypsa mi pripomína druhú svetovú vojnu

Rubén Blades je panamský herec, spevák, politik, aktivista, hudobný skladateľ. Posledné tri roky hviezdi vo Fear the Walking Dead, kde hraje Daniela Salazara. Daniel má komplikovanú minulosť, ktorá ho čoraz častejšie dobieha, z čoho plynie jeho násilné správanie. V exkluzívnom interview hovorí o svojom charaktere, ale aj o zákulisí zombie seriálu.

14.10.2017 07:00
ruben blades Foto:
Rubén Blades vo Fear the Walking Dead stvárňuje komplikovanú postavu Daniela Salazara, ktorý stratil všetko.
debata

Ako by ste opísali Daniela Salazara? Aká je osobnosť? Cítite s ním nejaké osobné prepojenie?

Daniel Salazar je v prvom rade prežívší. Má skúsenosti s apokalypsou v podobe vojny, ktorú prežil. Snažil sa zmeniť život. Hrôzy, ktoré prežil, chce aplikovať v živote, chce byť iným mužom, iným charakterom, ktorý sa zle cítil, keď bol príliš násilný.

Obaja sme ľudské bytosti a neviem povedať, ako by som sa zachoval v podobnej situácii. Spravil som rôzne životné rozhodnutia, ktoré sa nedajú porovnať so situáciou, ktoré Daniel prežil. To je to, čo som sa naučil počas účinkovania v seriáli.

Síce stvárňujem osobu, ktorá nie je mnou, ale musím sa zamýšľať, čo by som spravil v podobných situáciách, keby som sa v nich ocitol. Je to niečo podobné ako počas druhej svetovej vojny, keď sa ľudia správali diametrálne odlišne. A to preto, že boli pod tlakom. Robili to, čo by si povedali, že by nikdy nespravili, v čase, keď žili v pokojných časoch.

V reálnom živote ste umelec, hudobník. Aké to je stvárňovať ex-vojaka? Nie je to pre Vás ťažké?

Je to vždy veľká výzva hrať niekoho iného. Hrať správanie niekoho iného. Nikdy nie je ľahké hrať násilnika. Niekoho, kto má úplne iný rebríček hodnôt a vzorcov správania sa. Vlastne idem sám proti sebe, keď hrám diametrálne odlišnú náturu ako som ja sám. Ale myslím si, že sme všetci schopní zahrať niekoho, kým nie sme. Daniel je násilník kvôli tomu, čo všetko prežil. Hoci mne sa to hralo ťažko, keďže ním nie som.

Ovplyvnili Vás udalosti, ktoré ste zažili v seriáli?

Nie, snažil som sa všetko vnímať s potrebných odstupom a z inej perspektívy, než ako by som to prežil len z pohľadu seriálu. Myslím si, že väčšia hrozba je globálne otepľovanie a práve nato by sme sa mali pripravovať. V tom spočíva dobrý odkaz seriálu – mali by sme sa pripravovať na prežitie s rodinou.

Tretia séria priniesla vo Vašom prípade obrovský zvrat v deji. Tvorcovia navodili divákom v druhej sérii, že ste zaživa „uhoreli“. Lenže v najnovšej sérii ste sa vrátili a ukázalo sa, že celý požiar ste prežili a povstali ste z popola. Doslova. Aké to bolo, vrátiť sa naplno do deja?

Verím, že Daniel si musel týmto procesom prejsť. To, že sa pomiatol vyplýva z toho, že pred svojimi očami stratil milovanú ženu Griseldu, nemohol jej pomôcť. Jediné, čo mohol spraviť bolo ju pochovať.

V tretej sérii je rovnaká paralela s tým, že rovnako stratil dcéru Ofeliu, o ktorej verí, že žije, len ju nevie nájsť. Dostáva sa pod tlak. Griselda bola silno veriaca žena a on sa dostal do konfrontácie s tvrdou realitou, či existuje aj druhý život, alebo toto je všetko. Teraz je viac naklonený skúmať, či existuje posmrtný život, čo je len prirodzené po tom všetko, čo si prežil počas zombie apokalypsy.

Prinieslo Vám nakrúcanie aj priateľstvá v reálnom živote?

Áno, sme dobrí priatelia. Sme v pravidelnom kontakte, aj napriek tomu, že životy hercov sú komplikované a aj môj život ako hudobníka je komplikovaný na čas a tým aj tvorenie priateľstiev. Som rád, že nám sa to darí a som rád, že som mohol stretnúť prijemných a múdrych ľudí, ktorí sa pravidelne stretávajú a rozprávajú, aj keď sa vypnú kamery. Máme veľmi dobré medziľudské vzťahy.

Pochádzate z Panamy. Aké bolo pre Vás nakrúcanie v Strednej Amerike?

(smiech) Veľmi príjemné. Aj keď počasie nás občas poriadne vytrápilo. Ale vďaka štábu a miestnym obyvateľom bolo nakrúcanie príjemným zážitkom.

Vo Fear the Walking Dead nie je žiadna postava v bezpečí. Neobávate sa, že Vás skôr či neskôr stretne tragický koniec?

(úsmev) Riziko toho, že keď sa stanete súčasťou tohto seriálu je, že môžete prekvapujúco rýchlo skončiť. Každý jeden, kto účinkuje vo Fear the Walking Dead, ale aj v The Walking Dead, musí s tým rátať. Ale pre mňa ako herca je to veľmi zaujímavá a zábavná skúsenosť.

Nezmeškajte veľké finále 3. série Fear the Walking Dead už v nedeľu večer. Slovenskí diváci majú možnosť si ho pozrieť aj s českým dabingom v pondelok večer o 22.00 na AMC.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fear the Walking Dead