Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zosnulý Heriban v slovenských seriáloch: Nezabudnuteľný Brmbalík, dojímal v Červených páskach a Druhej šanci

Vo veku 43 rokov zomrel slovenský herec a hudobník Daniel Heriban. Mal zdravotné komplikácie, pre ktoré k nemu privolali záchranku.

24.05.2023 10:12
heriban, horná dolná, Foto:
Dano Heriban v seriáli Horná Dolná.
debata (2)

Zosnulý herec Dano Heriban patril medzi najobsadzovanejších hercov a pravidelne sa objavoval na televíznej obrazovke, či v seriáloch alebo zábavných programoch. Donedávna s Michalom Kubovčíkom bavili divákov v dnes už kultovej satirickej relácii Pumpa, v ktorej ich vymyslené postavičky trefne glosovali aktuálne udalosti, ktoré hýbali Slovenskom.

Dano Heriban v najsledovanejších seriáloch Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Dano Heriban v seriáli Druhá šanca.
Daniel Heriban Čítajte aj Šokujúca smrť herca a muzikanta Daniela Heribana. Jeho srdce nečakane dotĺklo. Mal 43 rokov

V rokoch 2020 a 2021 patrila Pumpa medzi najsledovanejšie víkendové programy verejnoprávne RTVS, keď relácia neraz atakovala 400-tisícovú hranicu. Absolútny rekord má epizóda so 438-tisícmi divákov. Formát postupne išiel do úzadia po kontroverznej epizóde, v ktorej sa tvorcovia a účinkujúci dotkli citlivej témy samovraždy Milana Lučanského. Epizóda s vtedajšou ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou sa dostala až na rokovanie Rady RTVS.

Video
Pozrite si posledné video Dana Heribana pre Pravdu. Hovorí v ňom o hudbe, divadle aj o svojej rodine. / Zdroj: TV Pravda

Heriban v posledných rokoch hviezdil v seriálovej tvorbe. Bol súčasťou najsledovanejších seriálov. Najznámejšou úlohou je jednoznačne Brmbalík z Hornej Dolnej. Zaujímavosťou je, že priezvisko svojej postave vymyslel sám herec pred začiatkom natáčania. Televízia Markíza nakrútila neuveriteľných 14 sezón Hornej Dolnej a seriál zo slovenskej netradičnej dediny sa udržal na obrazovkách osem rokov. Horná Dolná v čase vysielania patrila k televíznemu fenoménu, keďže v najlepších časoch patri medzi najsledovanejšie seriály na trhu a sledovali ju státisíce divákov. Posledná klapka padla presne pred rokom, 26. mája 2022.

Hornú Dolnú Markíza predala maďarskej RTL, ktorá si nakrútila vlastnú verziu, poľská televízia Plus zas uviedla pôvodnú slovenskú verziu so simultánnym dabingom.

Daniel Heriban Čítajte aj Jednou z posledných filmových úloh Daniela Heribana je Alexander Dubček

Heriban nezostal zaškatuľkovaný iba v komediálnej seriálovej podobe. Veľmi citlivo a presvedčivo stvárňoval aj dramatické úlohy, čo predviedol v dojemnej dráme Červené pásky, kde stvárnil ošetrovateľa a otca, ktorý každý deň bojuje o zdravie detí s rakovinou. Sám obetoval svoj život a neopustil svojho malého syna, ktorý ležal v nemocnici v kóme a každý deň dúfal, že malý Hugo otvorí oči a nočná mora sa skončí.

Lekársky plášť mu zostal aj v najsledovanejšom seriáli minulého roka, v Druhej šanci. Druhá šanca na jar dosahovala nadštandardné výkony, aké v tomto roku nemal žiaden iný program. Prekonala Nemocnicu aj Priznanie, v priemere si každú zo šestnástich epizód pozrelo až 585-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov, pričom pri piatich epizódach pokorila dokonca 600-tisícovú hranicu.

Heriban v seriáli stvárnil lekára a zároveň najlepšie priateľa hlavného hrdinu. Postupne sa jeho rola zväčšovala a v druhej sérii dostala aj osobnú linku, keď po dlhoročnej samote našiel šťastie po boku svojej kolegyne, ktorú stvárňovala Zuzana Norisová. Ich spoločný príbeh mal pokračovať aj v pripravovanej tretej sérii…

Heriban sa objavil aj v seriáli RTVS Hniezdo, ktoré sa stalo absolútnym diváckym trhákom v roku 2020. Seriál s prehľadom porazil aj komerčné televízie a finále seriálu prepísalo všetky rekordy, keď si ho pozrelo 643-tisíc divákov.

Podľa informácií TV JOJ mal zomrieť vo svojom dome vo Svätom Juri. Mal zdravotné komplikácie, pre ktoré k nemu privolali záchranku. Deň pred tým bol dokonca s bolesťami v nemocnici. Privolaní záchranári mu už, žiaľ, nedokázali pomôcť. U herca došlo k zástave srdca. Mal 43 rokov.

„V ranných hodinách sme k pacientovi vyslali posádku záchrannej zdravotnej služby, ktorá ho na mieste zásahu oživovala. Resuscitácia však bola neúspešná, preto bol následne na miesto vyslaný obhliadajúci lekár,“ uviedol hovorca záchranárov Martin Balko.

Einstein, Ďuro, Dubček: premeny Dana Heribana Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Jana Oľhová ako Lady Macbeth a Dano Heriban ako...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dano Heriban