Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Posledná séria hitu od Netflixu nepríde načas: Kedy ju uvidia diváci nie je jasné

Na posledný návrat do Hawkinsu si budú musieť fanúšikovia počkať o čosi dlhšie.

12.05.2023 06:00
stranger things, Foto:
Piata a posledná séria by sa k divákom mohla dostať v priebehu roka 2024.
debata
Najvernejší, Juraj Ferko, Juraj Bača Čítajte aj Magazín Najvernejší neohúril sledovanosťou. RTVS ho považuje za úspešný a pripravuje pokračovanie

Po neúmerne dlho čakaní na štvrtú sériu Stranger Things, ktoré trvalo viac ako tri roky, to vyzeralo tak, že rozlúčkový príbeh príde omnoho skôr. Pôvodne to plánoval tak aj Netflix, ale aj samotní tvorcovia. Posledné časti smerovali k premiére v roku 2024. Teraz je všetko inak. Všetky plány padli. Dôvodom je štrajk scenáristov v USA, ktorý ochromil celý zábavný priemysel a v ohrození je aj štart televíznej sezóny v septembri.

markíza, tv markíza, logo, Čítajte aj Super správa pre televíznych fanúšikov: Vieme, aké seriály prinesie Markíza v roku 2024!

Aktuálne nepracuje 11 500 tvorcov, ktorých zastupuje združenie filmových a televíznych scenáristov (WGA). Scenáristi naposledy štrajkovali pred pätnástimi rokmi, kedy ich protest trval 100 dní a kalifornskú ekonomiku stál dve miliardy dolárov. Veľmi dlho trval aj štrajk v roku 1988, keď scenáristi nepísali skoro pol roka.

vinczeová Čítajte aj Z Hitu roka sa hit nestal. Relácia za takmer milión skončila na okraji diváckeho záujmu

Tentoraz WGA k štrajku pristúpilo po tom, keď ani po šiestich týždňoch nenašlo spoločnú reč so zástupcami filmových štúdií a streamovacích platforiem združených vo zväze producentov (AMPTP). Scenáristi okrem iného žiadajú vyššie odmeny, zvýšenie odvodov za zdravotné a sociálne poistenie, ale aj záruky ohľadom veľkosti tvorivých tímov alebo napríklad regulácie týkajúcej sa umelej inteligencie.

Bombastická 4. séria Stranger Things Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Herečka Millie Bobby Brown sa možno stane...

Scenáristi odmietajú pracovať s textami vytvorenými umelou inteligenciou a chcú štúdiám zabrániť, aby používali ich scenáre ako zdroj pre ďalšie generické texty, ktoré by umelá inteligencia vytvárala.

logo, Markíza, JOJ, RTVS Čítajte aj Televízie si medziročne polepšili. Markíza si výrazne posilnila pozíciu trhového lídra

Scenáristi tiež požadujú minimálnu početnosť televízneho personálu, ktorá by sa pohybovala od šiestich do dvanástich spisovateľov na reláciu v závislosti od počtu epizód. Tiež chcú mať garantovaný minimálny počet týždňov zamestnania za sezónu v rozmedzí od 10 týždňov do 52 týždňov. Štúdiá tieto návrhy odmietli, protiponuku však nepredložili.

Zábavný priemysel sa teda zastavil. A rokovania sú na mŕtvom bode a začína sa to prejavovať na jednotlivých produkciách. Najnovšie stopku dostala piata séria Stranger Things a nie je jasné, kedy sa nakrúcanie znova rozbehne.

The Clearing, Čítajte aj Máj na Disney+: Obľúbenú drámu čaká letná pauza. Nahradia ju iné zaujímavé novinky

„Písanie sa nekončí, keď sa začína natáčanie,“ napísali bratia Dufferovci, autori celého seriálu. „Aj keď sme nadšení, že môžeme spustiť produkciu s naším úžasným hereckým obsadením a štábom, počas tohto štrajku to nie je možné. Dúfame, že sa čoskoro dosiahne férová dohoda, aby sme sa mohli všetci vrátiť do práce."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Stranger Things