Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Človek alebo medveď – kto je viac? Tribula nakrúca seriál o premnožených medveďoch

Dokumentárny seriál o strete človeka s medveďom prinesie Voyo.

29.03.2023 06:00
Ján Tribula Foto:
Ilustračné foto.
debata (17)
na nože, Čítajte aj Nekompromisná kuchárska šou je na svojom konci: Lúči sa ako veľký jarný hit

Premnoženie zákonom chráneného medveďa hnedého je už niekoľko rokov témou, ktorá vždy od jari do jesene rezonuje v médiách. Počty medveďov rastú a ich zimný spánok sa vplyvom kratších zím skracuje. Útoky na človeka sú čím ďalej častejšie, zabíjajú hospodárske zvieratá, ničia majetky a ľudia sa boja vychádzať z domu. Strach robí z ľudí, ktorí by mohli byť priateľmi, cudzincov.

Kto je viac – človek alebo medveď? Zabíjať ich alebo chrániť? Je dôležitejší pokojný život zvieraťa alebo človeka? Spoločnosť je názorovo rozdelená. Jedni sú zástancami znižovania medvedej populácie, druhí by ju nechali na pokoji. Budúci rok sa situácia kvôli nulovej regulácii dramaticky zhorší a napäté vzťahy medzi odporcami a zástancami medveďov sa ešte vyostria.

pečie celé Slovensko, veľká noc 2023, Čítajte aj RTVS počas Veľkej noci s obrovským prekvapením: Markíza s Jojkou budú mať problém

Príbehy reálnych ľudí

Streamovacia služba Voyo nakrúca dokumentárny seriál s pracovným názvom Lebo medveď zasadený do nádhernej prírodnej scenérie CHKO Poľana. Prinesie šesť príbehov ľudí, ktorým cestu skrížil medveď hnedý. Obrazne i doslova. V emotívnych príbehov plných napätia, no často tiež absurdného humoru, je hlavným hrdinom i antagonistom práve medveď hnedý.

Nový šesťdielny dokument prinesie príbehy reálnych ľudí, ktorých život premnožený medveď ovplyvňuje: farmára, zásahový protimedvedí tím, ochrancu zvierat, človeka, ktorý prežil napadnutie medveďom, miestnych politikov, a tiež mladých mamičiek, ktoré bez sekery v kočíku do okolia svojich domovov ani nevychádzajú.

Seriálom bude sprevádzať známy reportér Ján Tribula, ktorý medvediu tému pokrýva už mnoho rokov v televízii Markíza. Pripravuje ho režisér Miro Remo, držiteľ mnohých ocenení z medzinárodných filmových festivalov. Jeho poslednými projektami sú Láska pod kapotou, Cooltúra alebo Richard Müller: Nepoznaný.

Iveta Bartošová Čítajte aj Iveta Bartošová ako ju nepoznáte. Nový dokument prinesie doposiaľ nezverejnené materiály

Dokumenty so silnými témami

Doposiaľ sa Voyo na dokumenty, až na pár výnimiek, príliš nezameriavalo. Dokumentárne pohľady na témy, ktoré hýbu spoločnosťou, sú ďalším zo strategických krokov v programovom smerovaní, kde doplnia pestrú žánrovú ponuku hranej tvorby, zábavných formátov a reality šou. Už v tomto roku streamovacia služba ponúkne dokumentárne zmapovanie kariéry speváčky Ivety Bartošovej, ktorej sa venuje mimoriadne úspešná hraná miniséria Iveta. Druhú sériu prinesie čoskoro a už sa pripravuje aj záverečná, tretia séria.

„Dokument celkom určite do komerčnej televízie patrí, rovnako tak patrí aj na jej online platformu. Myslím si, že v súčasnej dobe si už nikto nevie predstaviť napríklad Netflix bez dokumentárneho obsahu, hovorí dokumentaristka a režisérka Erika Hníková, ktorá posilnila tím kreatívnych producentov Voyo. „Kľúčový je pre mňa výber tém, ktoré musia byť nejakým spôsobom exkluzívne: teda silné témy, veľmi dobrá filmárčina a nebulvárne spracovanie. Bola by som rada, aby bol každý dokumentárny seriál alebo film udalosťou,“ dodáva.

Čím zaujme dokumentárny seriál o premnožených medveďov divákov, ktorí medveďa väčšinou stretnú len v ZOO? „Absurdným humorom, veľkým napätím, ale tiež príbehmi obyčajných dedinských ľudí, ktorých životy začali medvede ovplyvňovať. Seriál bude mať tiež českú stopu, nechajte sa prekvapiť akú. Podstatným je pre mňa tiež režisér Miro Remo, ktorý svojou doterajšou tvorbou dokázal, že humor je mu vlastný, samozrejme, okrem neoddiskutovateľnej filmárskej kvality,“ uzatvára Hníková.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Voyo