Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tvorcovia Ivety pripravujú nový seriál. Prinesie boj otca za spravodlivosť pre vraha svojho syna

Šesťdielna miniséria podľa skutočnej udalosti vzniká pod značkou Voyo Originál.

22.03.2023 06:00
kladivo, súd, justícia, váhy, právo, notár, zákon Foto:
Ilustračné foto.
debata

Predstavte si, že sa s vami rozlúči váš syn, než odíde na diskotéku, a to je naposledy, kedy ste ho videli živého. A predstavte si, že jeho vraha chytia a oslobodia. Čo ako otec urobíte? Režisér a scenárista Michal Samir po úspešnej minisérii Iveta prichádza s mimoriadne silným príbehom muža, ktorý sa nevzdal.

Klamstvo & Liar Čítajte aj Neskutočná podoba: Ako vyzerá predloha Klamstva? Toto je „britský“ Maštalír

Tvorcovia úspešnej minisérie Iveta, ktorá priniesla príbeh českej popovej princeznej Ivety Bartošovej, prinášajú opäť silnú tému, ktorá v spoločnosti vyvolala búrlivú verejnú diskusiu. Tentokrát si zvolili dojemný príbeh otca bojujúceho za spravodlivosť pre svojho zavraždeného syna. V šesťdielnej minisérii s pracovným názvom „Miluji tě navždy, táta“ sa osudom skúšaný Jaroslav Berger nehodlá zmieriť s trestom pre vraha svojho syna Dominika, ktorý namiesto väzenia putoval do psychiatrickej liečebne.

„Príbeh pána Bergera som registroval už v dobe, keď prípad plnil stránky novín a prebiehali súdne pojednávania. Bol som fascinovaný otcom, ktorý sa napriek svojej extrémne nepriaznivej životnej situácii postavil systému. Šlo doslova o súboj Dávida s Goliášom. Ako sa môže invalidný dôchodca z Varnsdorfu postaviť rozsudku, súdnym znalcom, žalobcom, polícii aj súdu? Ako môžu jeho listy policajnému riaditeľovi, ministrom, do Štrasburgu a prezidentovi niečo zmeniť? A môžu jeho ručne písané petície s pár podpismi niekoho zaujímať? V dobe, keď strácame záujem o verejné dianie, je tento príbeh mementom, že spravodlivosť prináleží všetkým bez rozdielu. Pre mňa je to príbeh rýdzej otcovskej lásky na pozadí extrémnej chudoby a predsudkov z toho plynúcich,“ približuje režisér a scenárista Michal Samir.

„Súčasnosť je plná bezmenných hrdinov, ktorí aj v najväčšej núdzi bojujú za správnu vec. Bez nádeje na úspech, navzdory prekážkam, v túžbe po spravodlivosti. Je našou zodpovednosťou podávať o takýchto ľuďoch správu. Tak, aby sme ich meno poznali a už nezabudli. Tak, aby sa každý rodič stal na chvíľu Jaroslavom Bergerom,“ dopĺňa kreatívny producent Matěj Podzimek.

nemocnica, nela pocisková, Čítajte aj Bude Nemocnica končiť? Jojka má jasno, ako vyzerá budúcnosť úspešného seriálu

Jaroslav Berger, invalidný dôchodca a príležitostný muzikant, sám vychovával svoje dvojčatá Dominika a Dominiku. Jeho žena od rodiny odišla, keď boli deti ešte malé, a tak domácnosť a výchova zostali úplne na ňom. „Nebola to sranda, ale pomáhali mi priatelia. Stále som deťom hovoril, že ideme strašne tŕnistou cestou, ale ideme tam, kde vyjde slnko,“ spomínal Jaroslav Berger neskôr.

Jeho život se navždy zmenil na Veľkú noc v roku 2017, kedy bol jeho sedemnásťročný syn Dominik zavraždený dvadsaťdvaročným Jiřím Noskom. Lenže ten namiesto do väzenia putoval do psychiatrickej liečebne. Podľa znalcov totiž trpel schizofréniou, a keď Dominika pobodal, neniesol za svoje konanie plnú zodpovednosť.

vedma, Antónia Lišková Čítajte aj Prichádza seriál, na ktorý neexistovala odvaha ho vytvoriť! Stoja za ním slovenskí tvorcovia

Jaroslav Berger sa s takýmto koncom odmietol zmieriť a nasledujúce tri roky svojho života venoval boju za spravodlivosť pre svojho syna. Tri roky si privyrábal spievaním na zábavách, všetky zarobené a našetrené peniaze utratil za advokátov. Facebook plnil svojimi príspevkami, hovoril s médiami, neúnavne sa usiloval o znovuotvorenie prípadu, písal na všetky strany. Stálo ho to zdravie.

V roku 2020 sa tragický príbeh otcovskej lásky a boja za spravodlivosť uzavrel. „Žiadny trest mi Dominička nenahradí. Chcel som len, aby jeho vražda bola spravodlivo potrestaná,“ dodal Jaroslav Berger. Jeho príbeh bude mapovať šesťdielna miniséria vznikajúca pod značkou Voyo Originál.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Voyo #české seriály