Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Neskutočná podoba: Ako vyzerá predloha Klamstva? Toto je „britský“ Maštalír

Pozrite si v galérii porovnanie britského seriálu Liar a jeho slovenskej adaptácie Klamstvo.

21.03.2023 06:00
Klamstvo & Liar Foto:
Andrew (Ioan Gruffudd) v britskom seriáli Liar a Andrej (Tomáš Maštalír) v slovenskej adaptácii Klamstvo.
debata (4)
Klamstvo, Čítajte aj Temná miniséria s Maštalírom kraľuje obrazovkám: Sledovanosť však postupne klesá

Laura je učiteľka na gymnáziu, Andrej je úspešný chirurg. Sú si sympatickí a priťahujú sa. Obaja sú po rozvode a ovdovení single a chcú začať novú životnú etapu. Po prvom, na pohľad romantickom rande však Laura obviní Andreja zo znásilnenia a spustí sa sled udalostí, ktoré si začínajú žiť vlastným životom a na povrch vyplavia kopec špiny z minulosti ich oboch. Psychologicky prepracovaný seriál sa pýta, či má každý príbeh skutočne dve strany a necháva divákov na pochybách až do samého konca, kto je vinník a kto obeť.

Dramatický seriál Klamstvo uviedla na obrazovky vo februári televízia Markíza. Predlohou bol britský seriálový hit s názvom Liar od producentov a scenáristov Harryho a Jacka Williamsových, držiteľov nominácií na ceny BAFTA a Zlatý glóbus. Pútavý a napínavý seriál už adaptovali televízie v Nemecku, Taliansku, Francúzsku aj Španielsku, kde sa stretli s mimoriadnym úspechom.

the last of us, Čítajte aj Seriálovému svetu v roku 2023 vládne tento hit: V sledovanosti prekonal aj drakov z Hry o tróny

Slovenská adaptácia si tiež získala divákov. Klamstvo sa uviedlo najlepšie zo všetkých tohtoročných seriálových noviniek Markízy, keď malo ako jediné pri štarte viac ako pol milióna divákov. Hoci si už všetkých pri nasledujúcich epizódach neudržalo, patrí k najzaujímavejším tohtoročným počinom slovenských televízií. V hlavných úlohách sa predstavujú v postave Laury Monika Horváthová a v postave Andreja Tomáš Maštalír.

Britský seriál Liar vs. jeho slovenská adaptácia Klamstvo:
Klamstvo & Liar Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Britský seriál Liar.

Klamstvo vzniklo v réžii Braňa Mišíka, ktorý už pre Markízu režíroval seriály Sestričky a Červené pásky, pre RTVS Hniezdo a Priznanie, a pre Jojku Divoké kone, Zoo či Pravú tvár, kde hlavnú rolu stvárnila Monika Horváthová, ktorá sa v seriáli Klamstvo predstavuje v hlavnej úlohe učiteľky Laury.

„Každý národ má svoju emóciu, princíp vnímania situácií a vecí, a to sa snaží preniesť do príbehu. Britská verzia je viac krimi, temná, taká chladnejšia. Viac sa koncentruje na triler, na to dramatično,“ uviedol v rozhovore pre Mediaklik režisér Braňo Mišík.

Braňo Mišík Čítajte rozhovor Režisér seriálu Klamstvo: Naša verzia má úplne inú atmosféru ako britská predloha. Je emočne vyhrotenejšia

Seriál Klamstvo má 12 častí, v programovej štruktúre Markízy jej patria pondelkové večery. V exkluzívnom 7-dňovom predstihu ho uvádza streamovacia služba Voyo. Pôvodný britský seriál Liar mal premiéru v roku 2017, kedy bola uvedená prvá 6-dielna séria. V roku 2019 nasledovala druhá, rovnako 6-dielna séria, k dispozícii je na streamovacej platforme HBO Max. Španielska verzia pod názvom Lies and Deceit je dostupná na Netflixe.

Pozrite si trailer britského seriálu Liar:

Slovenskú adaptáciu seriálu vyrobila produkčná spoločnosť Paprika Studios, ktorá pre Markízu pripravovala aj seriály Pán profesor alebo Šťastní vs. Šťastní.

Zákulisia nakrúcania seriálov Klamstvo, Mama na prenájom a Dunaj, k vašim službám:
Video

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #seriál Klamstvo