Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nad ďalšou silnou seriálovou značkou sa zmráka: Definitívny koniec po piatich sezónach!

Pre niekoho je to dobrá správa, pre niekoho nie. Je toto koniec seriálového Star Treku?

26.04.2023 06:00
star trek, discovery, Foto:
Seriál Star Trek: Discovery sa skončí piatou sériou začiatkom budúceho roka.
debata
Pravidlá mojej ženy Čítajte aj Katastrofálna sledovanosť: Takto si RTVS zdecimovala novú reláciu za pár týždňov

Veľkolepé plány streamovacej služby Paramount+ so značkou Star Trek sa po niekoľkých rokoch rozsypávajú. Vlajková loď nového, moderného poňatia klasického seriálu sa končí! Je to pomerne nečakaná správa, keďže tvorcovia sa netajili tým, že majú ambíciu pokračovať celých desať sezón. Tieto plány sa neuskutočnia. Pripravovaná piata séria seriálu Star Trek: Discovery bude posledná. Ďalšou zlou správou je, že ju diváci neuvidia tento rok. Bude uvedená začiatkom budúceho roka. Tento rok končí aj spin-off Star Trek: Picard, do ktorého sa vrátil herec Patrick Stewart. Značka Star Trek zažíva mimoriadne zlý rok 2023.

markíza, tv markíza, Čítajte aj Markíza s ďalšou zásadnou novinkou: Spravodajstvo kompletne mení podobu, avizuje exkluzívny obsah

Seriál Discovery bol od začiatku vysielania vnímaný rôznorodo. Rozbil takmer všetko, na čo boli skalní fanúšikovia zvyknutí.

Bolo evidentné, že prioritou bola nová generácia divákov, ktorá nevyrástla na pôvodných seriáloch a nemá s nimi prepojenie. Seriál o vesmírnej lodi Discovery dostal štedrý rozpočet, čoho výsledkom boli filmové vizuálne efekty, úplne nové postavy a netradične do čela sa postavila žena Michael Burnham (Sonequa Martin-Green), svojrázna nevlastná sestra Spocka so syndrómom nesmrteľného hrdinu.

HalfPrice Čítajte aj Po Primarku prichádza do Bratislavy ďalší módny reťazec: Ponúka svetové značky za šokujúco nízke ceny

Najmä tretia a štvrtá séria zinkasovala tvrdú kritiku zo strany fanúšikov. Tvorcovia si tvrdohlavo išli vlastnou cestou a začali tvoriť vlastný svet, ktorý sa neobzeral za tým starým. Napokon spravili rázny krok, keď dej seriálu na začiatku trojky posunuli o tisícročie do budúcnosti a tým si rozviazali ruky, aby sa mohli kreatívne vybúriť a zároveň si chceli udobriť publikum.

Didier Stoessel, Dušan Švalek Čítajte aj Klasická televízia klesá, Voyo výrazne rastie. Prinesieme rekordný počet seriálov, hovoria šéfovia CME

Nedalo sa ubrániť dojmu, že vymyslené zápletky slúžia len preto, aby sa vybrané postavy mohli naďalej ukazovať na obraze, pričom bolo nad slnko jasnejšie, že scenáristi si s nimi nevedia dať rady a sú držané umelo pri živote. Navyše z mnohých postáv sa stali otravné prvky, ktoré pri každej scéne pili krv. Niektoré boli zas extrémne otravné a nič by sa nestalo, keby zmizli nadobro. Miestami to vyzeralo tak, že zo Star Trek sa stala vzťahovo-psychologická telenovela a úplne sa zabudlo na to, že to má byť skvelý vesmírny seriál, kde sa má striedať skvelá akcia, zaujímavé príbehy, ktoré majú byť podopreté fantastickými efektami.

televízia, ovládač Čítajte aj Vlani sme v televízii videli 2 milióny reklám. Ktorá bola najdrahšia a ktorú sme videli najčastejšie?

Piata séria má ambíciu napraviť svoje chyby a rozlúčiť sa epickou jazdou. Či sa to podarí alebo sú to len prázdne sľuby tvorcov sa uvidí v roku 2024.

Po skončení Picarda a Discovery zostane „nažive“ už iba jediný hraný seriál Star Trek: Strange New Worlds.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Star Trek: Discovery #Paramount+