Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Jojka a jej televízna novinka Einstein: Takto to vyzerá, keď máme lepší seriál ako český

Verdikt

Prvá epizóda má však svoje muchy. A to je dĺžka. Tvorcovia sa rozhodli pilotnej časti dopriať netradičnú minutáž. A trošku je to na škodu. Keby bola o 15 minút kratšia, tak by dostala úplne iné tempo. Je pravdou, že ku koncu už začínala nudiť, keďže prvý prípad bol nečakane zamotaný a boli v ňom viaceré dejové linky. Zaujímavosťou je, že divák zrejme zostal prekvapený, pretože rozuzlenie boli iné, ako by sa dalo čakať. Linky, o ktorých by sa dalo predpokladať, že budú mať presah cez celú sériu sa rýchlo skončili a naopak.

Úvod do príbehu však veľmi dobre rozohral nielen príbeh hlavného hrdinu, ktorého si nie je problém obľúbiť a zároveň ho veľmi rýchlo pochopiť. Zároveň to nie je prvoplánová postava, ale v sebe skrýva omnoho viac. Pod maskou zbesilého a bláznivého vedca sa skrýva človek, ktorý má strach z možnej smrti a postupujúcej deštruktívnej choroby. No so všetkým sa vyrovnáva po svojom a vníma život svojou optikou, ktorá sa vymyká „normálnemu svetu“.

Tvorcovia si mohli viac ustrážiť strih prvej epizódy, v ktorom sa ukázala klasická choroba viacerých slovenských seriálov. Pri viacerých zdanlivo nadväzujúcich scénach je vidno, že sa nakrúcali v inom období. Pri interiérových scénach má hlavný hrdina úplne iný účes ako pri následných exteriérových a kazilo to dobrý dojem z celej epizódy, pretože to sú chyby, ktoré sa nedajú odpustiť v súčasnosti, keď naša tvorba prešla výrazným pozitívnym progresom.

Celkovo však úvodná časť Einsteina potvrdila, že Jojka si vybrala dobrý námet, angažovala dobrých tvorcov na čele s režisérom Martinom Kazimírom a výsledok rozhodne potešil. Začiatok seriálu vysvetlil základné dejové linky, dal možnosť spoznať a obľúbiť si hlavných hrdinov. Zafungovali aj viaceré vtipy. Podarilo sa osviežiť stereotypné vtipy o neschopnosti polície, keď ich hlavný hrdina dal do konfrontácie s vlastnou genialitou a „nakladal“ svojim novým kolegom, tak sa dalo viackrát spontánne naozaj pousmiať a neprichádzal pocit trápna. Einstein je veľmi príjemným spestrením aktuálnej seriálovej ponuky a po Ivete kvalitatívne nadpriemerne vytŕča z radu titulov, ktoré sa v nedávnej minulosti prehnali obrazovkami.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Juraj Loj #TV JOJ #seriál Einstein #televízna sezóna 2022/2023