Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jojka a jej televízna novinka Einstein: Takto to vyzerá, keď máme lepší seriál ako český

Televízia JOJ nezaostáva za konkurenciou, ktorá pred pár dňami posilnila svoju seriálovú ponuku. Rovnakou cestou sa vybrala aj Jojka a v nedeľu večer divákom predviedla nový komediálny kriminálny seriál Einstein. Stanica chce naďalej budovať nedeľný seriálový slot, ktorý si pre seba od začiatku ukradla Iveta.

27.02.2023 06:00
einstein, Foto:
Záber z kriminálnej minisérie Einstein.
debata (4)
zuzana martináková, ta3, Čítajte rozhovor Čelíme nenávistným atakom. Dali nám 168 hodín na vyhodenie moderátorov, hovorí šéfka spravodajstva ta3

Miniséria sa stala najsledovanejším titulom v histórii domovskej televízie a nahlas sa špekuluje o možnom pokračovaní. Nedeľný vysielací slot je výkladnou skriňou každej televízie, je to čas, kedy je pri obrazovkách najviac divákov, preto sa tu zvyčajne umiestňujú prémiové seriály alebo ťažiskové šou a boj o každého je preto mimoriadne vyhrotený.

Inak to nebude ani túto jar. Dalo by sa čakať, že Jojka ustúpi s Einsteinom, pretože o pár dní Markíza vyrukuje s ôsmou sériou Let's Dance, ktorá sa teší mimoriadne veľkej obľube publika a nový seriál by mohol na tento fakt nepríjemne doplatiť. Televízia je zrejme posilnená úspechom Ivety a zdanlivému novému diváckemu návyku a pokúsi sa s Einsteinom konkurenciu oslabiť. Rozhodne to bude mimoriadne zaujímavý televízny súboj.

canal+ action, canal+ Čítajte aj Dobrá správa! Na Slovensko prichádza nová televízia, ponúkne exkluzívne premiéry

Einstein nie je žiadnym nováčikom na televíznych obrazovkách. Pôvodný nemecký námet sa predal do viac ako sto krajín sveta a nedávno sa vysielal aj v susedných Čechách, kde sa pripravuje druhá séria. Ústrednou postavou je Filip (Juraj Loj), utajený údajný pra-pravnuk slávneho Alberta Einsteina, je sám uznávaným géniom a najmladším profesorom teoretickej fyziky na univerzite. Brilantnému vedcovi však kvôli smrteľnej dedičnej chorobe zostáva už len niekoľko rokov života, ktoré chce naplno využiť. Na to, aby mohol čo najviac pracovať, však užíva rôzne nelegálne stimulanty. A aby neskončil vo väzení za porušenie zákona o omamných látkach, môže si so svojou genialitou trest odpracovať ako nezávislý poradca policajnej detektívky Lenky (Ivana Kubačková), ktorej pomáha pri vyšetrovaní prípadov vrážd. V ďalších úlohách sa v slovenskej verzii objaví Richard Stanke, Ady Hajdu, Dominika Richterová, Peter Kadlečík, Monika Šagátová, Tobias Král alebo Marián Miezga.

Nový seriál Einstein z dielne Jojky Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Záber z kriminálnej minisérie Einstein.
televízia, televízor Čítajte aj Vypnutie českých staníc môže mať pre Markízu a Jojku mastnú dohru. Štát preverí ich kroky

Jojka sa vybrala správnou cestou a priniesť divákom odľahčený žáner kriminálky. Je pravdou, že slovenskí diváci nie sú nadšení konzumenti klasických kriminálok, ktoré v Česku lámu rekordy sledovanosti. U nás si tento žáner nachádza priemerný úspech a rebríčky sa neotriasajú v základoch. Einstein je preto vhodnou alternatívou, keď sa v nej objavujú výrazné humorné prvky a razom je prijateľnejší aj pre tých, ktorí by si klasickú kriminálku nepustili.

Čo sa týka šablóny seriálu, je to klasika. Máme tu hlavnú postavu, na ktorej všetko stojí a padá. Pre atraktívnosť námetu sa hrdina vymyká zabehnutým spoločenským štandardom. Vďaka jeho nadpriemernému IQ trpia jeho sociálne návyky, čo je prvým veľkým katalyzátorom humorných situácií v deji. Tým, že hrdina so svojimi vnútornými démonmi nebojuje, práve naopak sú jeho vernými spoločníkmi, tak si užíva život plnými dúškami, keďže vie, že všetko sa môže čoskoro skončiť. Nedáva si servítky pred ústa, deň nezačne bez návykových liekov a pritom jeho geniálny mozog neustále pracuje na prevratných objavoch, stíha však obháňať aj svoje študentky. Rozhodne nie je symbolom cnosti.

fico, blaha, Čítajte aj Smer sa vyhráža: Chce ísť po Machajovom krku, RTVS v reakcii hovorí o precedense pre politikov

O to viac je kľúčové, aby tvorcovia našli správneho herca, ktorý by dokázal uniesť celý seriál a zároveň by vdýchol svojej postave neopakovateľné čaro. Treba povedať, že Jojke stávka na Juraja Loja vyšla na jednotku. Opäť sa potvrdilo, že Loj zvláda bez problémov rôzne charaktery. Bez problémov možno skonštatovať, že naša verzia Einsteina je omnoho lepšia ako tá česká.

„Slovenský“ hlavný hrdina je vďaka Lojovi zaujímavejší, vtipnejší, charakterovo farebnejší, čo podporuje aj samotný scenár. Je cítiť, že tvorcovia sa naozaj pohrali s adaptáciou a scenár výrazne pomáha viacerým postavám v odľahčených, ale aj vážnejších scénach. Keďže dialógy neviaznu a sú uveriteľné, tak hlavný hrdina sa môže odtrhnúť z reťaze a dať Filipovi Koenigovi aj vtipný neverbálny prejav a razom si kradne všetku pozornosť na seba a bez problémov ťahá na svojich pleciach celý seriál.

RTVS Čítajte aj Koncesie sú minulosťou, štát to bude stáť ďalších 74 miliónov. RTVS však potrebuje aspoň raz toľko

Dobre funguje aj Koenigova policajná parťáčka v podaní herečky Ivany Kubáčkovej. Je dobré, že tvorcovia stavili na tvár, ktorá dlhšie nebola na obrazovke a zároveň má výrazný komediálny talent. Mohlo by sa zdať, že jej postava bude len vážna vyšetrovateľka. No opak je pravdou a konfrontácia s géniom ju vyvádza z jej komfortnej zóny. Táto dvojica k sebe sadla a preto sa netreba obávať sledovať aj ďalšie epizódy. Základ klasickej procedurálnej kriminálky, kde je dôležitá hlavná dvojka, je v tomto prípade obsadená veľmi dobre.

Postavy zo jojkárskeho seriálu Einstein Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Juraj Loj v seriáli Einstein.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Juraj Loj #TV JOJ #seriál Einstein #televízna sezóna 2022/2023