Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kandidát na nového Bonda v detektívnom seriáli: Ako nekonvenčný vikár neváha porušiť nejedno pravidlo

Detektívny seriálový hit Grantchester prináša Markíza Krimi.

19.02.2023 06:00
Grantchester Foto:
James Norton ako Sidney Chambers a Robson Green ako Geordie Keating v britskom detektívnom seriáli Grantchester.
debata

Všetko sa začína smutnou, no predvídateľnou samovraždou. Teda aspoň na prvý pohľad. Právnik Stephen Staunton pije prvú ligu a je až po krk zadlžený. Raz neskoro v noci obráti svoj starý služobný revolver proti sebe a zanechá za sebou krvou postriekaný list na rozlúčku a smútiacu vdovu. Podľa Geordieho, prepracovaného policajného inšpektora zodpovedného za vyšetrovanie, ide o jasnú samovraždu.

klamstvo, maštalír, Čítajte aj Televízna udalosť sezóny? Markíza ukázala dychberúce zábery z nového seriálu

Britský detektívny seriál s názvom Grantchester už zaznamenal globálny úspech a predal sa na vyše 230 trhoch. Od roku 2014 vzniklo už sedem sérií a celkovo 45 epizód, tento rok sa v domovskej Veľkej Británii dostane na obrazovky televízie ITV už ôsma sezóna. V hlavnej úlohe sa predstavuje anglický herec James Norton, ktorý je jedným z kandidátov na nového Jamesa Bonda.

Hlavným hrdinom je nekonvenčný vikár

Seriál vznikol podľa poviedok spisovateľa, dramatika a producenta Jamesa Runcieho. Dej sa odohráva v päťdesiatych rokoch minulého storočia v tichom mestečku Grantchester, ktoré sa nachádza pár kilometrov od univerzitného mesta Cambridge. Hlavným hrdinom je trochu nekonvenčný anglikánsky vikár Sidney Chambers (James Norton) – mladý, veľmi príťažlivý a beznádejne zamilovaný do zasnúbenej ženy a džezu.

Po tom, čo si ako elitný vojak prešiel peklom druhej svetovej vojny, trpí posttraumatickým syndrómom, a azda aj preto holduje whisky viac, ako by sa na duchovného patrilo. Okrem toho je obdarený talentom rozpletať aj najzamotanejšie kriminálne záhady a pre odhalenie páchateľov neváha porušiť nejedno prikázanie. Jeho partnerom pri vyšetrovaniach (aj popíjaní) sa po počiatočných nezhodách stane miestny policajný inšpektor Geordie Keating (Robson Green).

vreskot Čítajte aj Február s HBO Max: Najnovší Vreskot s hviezdou Wednesday, ale aj krutý film o Diane
Záberu zo seriálu Grantchester Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Zábery z britského detektívneho seriálu...

Žiarlivosť, predsudky a spaľujúca vášeň

Ľudia sa vikárovi zveria aj s vecami, ktoré nikdy nepovedia polícii – a tak Sidney nadobudne podozrenie, že v skutočnosti ide o vraždu. Jeho prvou prekážkou je presvedčiť Geordieho, že za Stauntonovou smrťou je viac, než sa na prvý pohľad zdá. Našťastie, duchovného a policajta spája ich služba vo vojne, láska k popíjaniu v krčme a súťaživosť – v tomto prípade vášeň pre hru Backgammon.

Je to začiatok krásneho priateľstva, ktoré Sidneyho a Geordieho prevedie sériou náročných prípadov a odhalí temnú stránku Anglicka zo začiatku 50. rokov – žiarlivosť, predsudky, triedne konflikty a spaľujúcu vášeň. Posledná emócia nie je Sidneymu, ktorý je nezvyčajne svetským duchovným, tak celkom neznáma. Jeho snaha o lásku je súčasťou príbehu rovnako, ako jeho neúnavné hľadanie spravodlivosti, duchovného naplnenia a naozaj štýlového džezového klubu.

Seriál sa nevyhýba kontroverzným témam

Grantchester je veľmi odvážnym seriálom, ktorý prepája duchovnú sféru s nástrahami svetského bytia a nevyhýba sa ani kontroverzným témam, vrátane homosexuality medzi duchovnými. Geordieho drsný, metodický prístup k policajnej práci sa dobre dopĺňa so Sidneyho intuitívnejšími metódami získavania informácií od svedkov a podozrivých. Táto nevšedná dvojica si získala divácke srdcia a seriál sa teší obrovskému úspechu.

Slovenskí diváci budú môcť vidieť seriál Grantchester na Markíze Krimi od 26. februára 2023 vždy v sobotu a nedeľu so začiatkom o 17.00 hod., v dvoch častiach za sebou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Markíza Krimi #Grantchester #James Norton