Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS pripravuje viacjazyčný seriál. Bude prvým maďarským seriálom zo Slovenska

Na jeho vzniku sa podieľa režisér Hornej Dolnej Csaba Molnár a Lucia Molnár Satinská.

07.02.2023 06:00
Pressburg Foto:
Zábery z natáčania novej minisérie Pressburg.
debata (5)

Do jesennej programovej štruktúry pripravuje RTVS nový seriál. Na jeho vzniku sa podieľali režisér Hornej Dolnej Csaba Molnár a ako spoluscenáristka Lucia Molnár Satinská.

markíza, tv markíza, logo, Čítajte viac Markíza odtajnila ďalšiu seriálovú novinku: Diváci uvidia adaptáciu svetového hitu

Nový seriál zo súčasnosti s názvom Pressburg sa bude venovať viacjazyčnej Bratislave. „Diváci budú sledovať dianie okolo „Beťárov“, aktivistickej skupiny za práva maďarskej menšiny žijúcej na Slovensku, ktorá bola aktívna v okolí Bratislavy okolo roku 2011. Seriál bude prevažne v maďarskom jazyku,“ uviedla RTVS o pripravovanom projekte.

Každá postava hovorí svojím jazykom

Dej komediálnej minisérie s prvkami drámy sa odohráva v súčasnej Bratislave a jeho hlavným hrdinom je Atilla, mladý muž so silnými koreňmi na južnom Slovensku. Z vidieka prichádza do Bratislavy, ktorú nemá rád, ale potrebuje zarobiť peniaze. Zoznámi sa s kozmopolitnou Bratislavčankou Zitou, ktorá sa cíti doma na celom svete, a zamilujú sa do seba. Seriál je viacjazyčný a každá postava hovorí svojím jazykom. Okrem slovenčiny a maďarčiny v seriáli zaznie aj nemčina či angličtina. Prvá klapka padla v lete minulého roka a diváci ho uvidia na obrazovkách Jednotky tento rok na jeseň, uviedol pre Mediaklik programový riaditeľ RTVS Vincent Štofaník.

Zábery z nakrúcania minisérie Pressburg Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Zábery z natáčania novej minisérie Pressburg.

Beťári z Felvidéku

Pressburg vznikol v tvorivom tandeme Lucie Molnár Satinskej a jej manžela, režiséra Csabu Molnára, ktorý je rodákom z Komárna. A práve bilingválne prostredie južného Slovenska a jeho história boli inšpiráciou vzniku seriálu. „Každý tvorca má svoju dôležitú tému a ja som vyrastal ako Maďar na Slovensku. Formovalo to moju identitu a je organickou súčasťou môjho života. Jednu z dejových línií totiž inšpiroval príbeh hnutia Za dvojjazyčné južné Slovensko. U nás sa budú volať síce Beťári z Felvidéku, ale budú vykonávať podobnú undergroundovú činnosť a presadzovať dvojjazyčnosť na Slovensku, ale s humorom. Kontroverznejším témam sa teda nevyhneme,“ uviedol v podcaste Maďari.sk režisér Csaba Molnár s tým, že problémy maďarskej komunity sú pretavené do príbehu.

Porotkyňa Petra Tóthová Čítajte aj Pečie celé Slovensko: Pre Petru Tóthovú sa začína jedna z najkrajších etáp šou

Spolužitie dvoch svetov

Spoluautorka scenára Lucia Molnár Satinská v rozhovore v Rádiu Devín uviedla, že je to jej prvý veľký audiovizuálny projekt. Seriál začala písať s manželom pred piatimi rokmi a finálny scenár je asi siedma verzia. „Veľa ľudí sa pýta, prečo sa seriál volá Pressburg a nie Pozsony. Je to naschvál, lebo Pressburg vnímame ako symbol tolerancie a viacjazyčnosti. V seriáli sa tieto dva svety stretávajú a celý seriál je odpoveďou na otázku, čo sú dôležité korene, či je dôležitá regionálna identita alebo je dôležitejšia tá európska, globálna,“ uvedla s tým, že seriál je hlavne o spolužití. „Humor vychádza zo situácií, s postavami prežívame ich útrapy a niektoré sú aj vtipné,“ dodala.

Minisériu Pressburg prinesie RTVS na obrazovky na jeseň tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #seriály #Csaba Molnár #seriál Pressburg